Vi testar smart belysning för en tryggare och mer hållbar stad
Med smarta lösningar för belysning satsar Helsingborgs stad på trygghet och hållbar energianvändning. Bytet av belysning innebär bland annat att staden gradvis går över till energisnål LED-belysning med uppkopplade sensorer på utvalda platser.
En del av Helsingborgs klimatmål
Som en del av målet att bli klimatneutrala till 2030 satsar fastighetsförvaltningen i Helsingborgs stad på smart belysning. Det första området där tekniken testas är Sundspärlan. Här har traditionella ljuskällor bytts ut mot energisnåla LED-armaturer med uppkopplade sensorer.
– Vi har ett ansvar att driva på omställningen mot ett klimatneutralt Helsingborg 2030. Satsningen på smart belysning gör att vi både ökar tryggheten och minskar vår energianvändning, säger Christer Jönsson, teknisk förvaltare på fastighetsförvaltningen, Helsingborgs stad.
Läs mer om Helsingborgs klimatarbete.
Minskad påverkan på djur och natur
När staden ljussätter offentliga platser är det viktigt att undvika ljusföroreningar, det vill säga negativ påverkan från artificiellt ljus på djur och natur. Ljus kan störa djurens beteende, fortplantning och överlevnad. Därför är det viktigt att planera belysningens placering och styrka noggrant.
– Du kanske har sett att det finns belysning med rödaktigt ljus i Pålsjö skog i Helsingborg som är anpassat för att inte störa fladdermöss, säger Christer Jönsson.
Så fungerar den smarta belysningen
De nya armaturerna är utrustade med sensorer och trådlös uppkoppling via styrsystemet Citygrid. Varje armatur har en egen nod och kan styras individuellt. Det gör det möjligt att:
- Justera ljusstyrkan efter tid på dygnet och årstid
- Öka ljuset vid rörelse och sänka det när ingen är i närheten
- Minska energiförbrukningen
- Förbättra trafiksäkerheten och öka tryggheten
- Minska ekologisk påverkan
– Med ny smart teknik på plats blir det enklare att bidra till en mer hållbar och trygg framtid för alla, säger Christer Jönsson.