Tillsammans mot klimatneutralt 2030

Helsingborgs klimatpåverkan ska vara nära noll år 2030. För att nå dit behöver alla vi som bor och verkar i staden tillsammans ta tag i omställningen och hitta nya lösningar. För att kunna leva ett gott liv med låga utsläpp i dag och i framtiden.

Logotypen för Tillsammans mot klimatneutralt 2030.

Vi tar många steg i taget

Klimatkrisen är ett globalt problem, men omställningen behöver ske även här i Helsingborg. Vad vi gör här och nu, var och en av oss, spelar roll.

Vi kan inte vänta. Vi kan inte heller lösa allt på en gång. Därför behövs alla krafter, så att vi tillsammans tar många steg i taget. Dina och alla andra insatser gör skillnad och vi måste agera nu. Ingen annan löser klimatutmaningen åt oss.

Två vuxna och två barn promenerar över Varvsbron, med Prismahuset och en färja i bakgrunden.

Vi ställer om tillsammans

Ensam är inte stark. För att Helsingborg ska minska sina utsläpp behövs alla. Vi måste hjälpas åt och hitta samarbeten som gör oss starkare tillsammans. Vi i Helsingborg är bra på att samverka och hitta nya vägar framåt.

Dina val har betydelse – hur du bor, vad du handlar, hur du reser och vad du äter. Här får du enkla tips som hjälper klimatet.

Företag från hela logistikkedjan  samarbetar för att Helsingborg ska bli Europas mest hållbara och snabbrörliga logistiknav.

Aktivt klimatarbete kan skapa nya möjligheter för ditt företag eller din förening. Skriv under stadens klimatavtal och bli en del av hela Helsingborgs omställning.

Engagera dig i Helsingborgarnas klimatavtal. Ett medborgarinitiativ för en grönare stad som når klimatmålen.

Hela 2024 har vi 25 klimatdialoger med olika grupper av invånare. Målet är att bättre förstå vad Helsingborgs invånare behöver och vill för att tillsammans kunna bidra till en klimatneutral stad år 2030.

Har du en idé om hur vi kan minska vår klimatpåverkan i Helsingborg? Då kan du få upp till 100 000 kronor från Klimatfonden för att förverkliga ditt projekt. Ansökan för hösten 2024 öppnar 16 september.

Vi tänker om med innovation

Vi har aldrig tidigare mött en utmaning som denna. Därför kan vi inte jobba vidare som vi alltid har gjort. Vi behöver tänka om och använda vår innovationskraft för att hitta nya lösningar. I Helsingborg har vi en lång tradition av innovationsarbete.

Helsingborg har unika förutsättningar för att testa, skala upp och samarbeta kring innovationer på riktigt i riktiga miljöer. Här pågår tester med bland annat källsorterat avloppsvatten, koldioxidinfångning och samåkning av godstrafik.

Helsingborg Innovation District, även kallat HiD, är en fysisk plats där flera aktörer samarbetar för att göra det möjligt att jobba med innovation och hållbar tillväxt.

I det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030 utforskar Helsingborg,  22 andra städer och sex myndigheter nya sätt att arbeta och nya lösningar för att gå före och  snabba på omställningsresan mot 2030.

Helsingborg har valts ut bland 100 städer i den EU-ledda missionen för klimatneutrala och smarta städer innan 2030. I ”Cities Mission” ska städerna gå före i omställningen och etableras som experiment- och innovationshubbar för andra europeiska städer som vill ställa om mot klimatneutralitet innan år 2050.

Läs mer om stadens omställning

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.