Eldning och brandskydd

Brandskydd är mycket viktig i alla bostäder, verksamheter och situationer. Det är också viktigt att du känner till vilka regler som gäller när du eldar i kaminer eller eldstäder och att du har tillstånd när du ska skjuta fyrverkerier.

Om du ska elda utomhus eller i din bostad måste du se till att din eldning inte stör andra. Det gör du genom att elda på rätt sätt så att röken nästan blir osynlig eller vitaktig. Blir röken svart är det ett tecken på att du behöver elda på ett annat sätt.

Kompostera och återvinn trädgårdsavfall

Se till att i första hand kompostera trädgårdsavfall eller lämna det till en återvinningscentral, istället för att elda det. Det bidrar till en bättre luft för dig och dina grannar. Om du behöver elda stora mängder trädgårdsavfall utomhus, får du endast göra det under vecka 16, 17, 40 och 41. Mer information om var reglerna gäller finns i de lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifterna.

Räddningstjänsten informerar om brandrisker och brandsäkerhet

På Räddningstjänsten Skåne Nordvästs webbplats och under rubrikerna nedan finns mer information om aktuella brandrisker i skog och mark, brandsäkerhet, eldning, sotning, brandskyddskontroll och bostad nära farlig verksamhet.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.