Skjut fyrverkerier med tillstånd

I Helsingborg får du skjuta fyrverkerier mellan klockan 16:00 på nyårsafton och 04:00 på nyårsdagen. Men om du ska göra det, behöver du oftast ha ett tillstånd från polisen. Om du ska skjuta raketer med styrpinne, behöver du alltid ha tillstånd och utbildning.

Syntolkning: två personer ser på fyrverkerier i Helsingborg vid tolvslaget på nyårsafton.

För att få skjuta fyrverkerier i närheten av byggnader och på tider eller platser där det riskerar att skada eller bli en olägenhet för andra, krävs tillstånd från polisen. Du söker tillståndet med en blankett eller via e-tjänsten på polisens webbplats.

Om du har fått tillstånd och är över 18 år, får du i skjuta fyrverkerier mellan klockan 16:00 på nyårsafton och 04:00 på nyårsdagen. På andra tider behöver du också ha tillstånd från polisen.

Det är alltid förbjudet att smälla av fyrverkerier vid:

  • Helsingborgs lasarett
  • Regiondjursjukhuset
  • Helsingborgs ridhus
  • Offentlig plats inomhus, till exempel en järnvägsstation.

Raketer och smällare kräver utbildning

Om du ska skjuta raketer med styrpinne eller smällare, som har knall som främsta effekt, behöver du ha gått en särskild utbildning. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) listar godkända utbildare på sin webbplats. För att skjuta raketer med styrpinne behöver du även söka tillstånd för att hantera explosiva varor hos räddningstjänsten.

Det får du smälla utan tillstånd

Tomtebloss, party poppers, knastereffekter, marksnurror och andra fyrverkerier i kategori F1 till F3 som beskrivs av (MSB), behöver du inte ha tillstånd för att skjuta och bränna.

Hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap finns mer information om fyrverkerier och explosiva varor.