Då får du skjuta fyrverkerier i Helsingborg

Nyårsafton är en dag då många passar på att fira lite extra, bland annat genom att skjuta fyrverkerier. Men om du vill avfyra raketer finns det några saker du behöver tänka på. Här har vi samlat de regler som gäller.

I Helsingborg får du endast fyra av fyrverkerier mellan klockan 16:00 på nyårsafton och 04:00 på nyårsdagen. Under all övrig tid måste du ha tillstånd från polisen. Tänk på att du måste vara 18 år för att få köpa och använda fyrverkerier.

Fyrverkerier smäller ovanför Rådhuset i Helsingborg på nyårsafton.
Foto: Feras Jarghon

I Helsingborg är det alltid förbjudet att fyra av fyrverkerier vid

  • Helsingborgs lasarett
  • Regiondjursjukhuset
  • Helsingborgs ridhus
  • Offentlig plats inomhus, till exempel på Helsingborg C eller i ett köpcentrum.

Fyrverkerier får heller inte användas på offentlig plats eller på gårdar som tillhör förskolor och skolor, utan polistillstånd.

För att lämna ett tips om olovlig försäljning, langning och smällande av fyrverkerier, ring polisen på telefon 114 14. Helsingborgs stad har inte något tillsynsansvar för fyrverkerier. Alla ärenden av den här typen ska gå till polisen.

Svävande lyktor och ballonger

För svävande lyktor med öppen låga eller gasfyllda ballonger som släpps upp i större mängd gäller speciella föreskrifter. Läs om kraven för raketer, latexballonger och svävande lyktor på Transportstyrelsens webbplats.

Utbildning och tillstånd

Sedan 1 juni 2019 krävs särskild utbildning och tillstånd för att använda raketer med styrpinne.

Du behöver också tillstånd om du ska fyra av fyrverkerier eller använda pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Du söker tillstånd för att använda fyrverkerier på polisens webbplats.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.