Då får du skjuta fyrverkerier i Helsingborg

I Helsingborg får vi endast fyra av fyrverkerier mellan klockan 16:00 på nyårsafton och 04:00 på nyårsdagen. Under all övrig tid måste du ha tillstånd från polisen. Tänk på att du måste vara 18 år för att få köpa och använda fyrverkerier.

Foto: Feras Jarghon

Sedan 1 juni 2019 krävs särskild utbildning och tillstånd för att använda raketer med styrpinne. Du behöver också tillstånd om du ska fyra av fyrverkerier eller använda pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas. Du söker tillstånd för att använda fyrverkerier på polisens webbplats.

I Helsingborg är det alltid förbjudet att fyra av fyrverkerier vid:

  • Helsingborgs lasarett
  • Regiondjursjukhuset
  • Helsingborgs ridhus
  • Offentlig plats inomhus, till exempel på Helsingborg C eller i ett köpcentrum.

Fyrverkerier får heller inte användas på offentlig plats eller på gårdar som tillhör förskolor och skolor, utan polistillstånd. Läs mer om vad som gäller för fyrverkerier i Helsingborg i de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Helsingborgs stad, § 20 (pdf 3 MB).

För att lämna ett tips om olovlig försäljning, langning och smällande av fyrverkerier, ring polisen på telefon 114 14. Helsingborgs stad har inte något tillsynsansvar för fyrverkerier, alla ärenden av den här typen ska gå till polisen.

Svävande lyktor och ballonger

För svävande lyktor med öppen låga eller gasfyllda ballonger som släpps upp i större mängd gäller speciella föreskrifter. Läs om kraven för raketer, latexballonger och svävande lyktor på Transportstyrelsens webbplats.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?