Ta hand om djur

Vi måste tillsammans ta hand om djur som far illa, är inblandade i olyckor, behöver hjälp eller har sprungit bort i staden. Som djurägare bör du också känna till vilka regler som gäller för ditt husdjur. Här finns information om hur du ska göra för att ta hand om djur i stadsmiljön.

Om du misstänker att ett djur far illa ska du kontakta länsstyrelsen. Länsstyrelsen kontrollerar att djur mår bra och sköts om på rätt sätt.

Kontakta länsstyrelsen om misstänkt vanvård

Anmäl bristande djurhållning till djurskyddsenheten på telefon 010-224 10 00 (växel).
Telefontider:

  • Måndag kl.13.00-15.00.
  • Tisdag-fredag kl. 09.15-11.00.

E-post: skane@lansstyrelsen.se. Tänk på att du inte kan vara anonym om du mejlar.

Anmäl bortsprungna husdjur till polisen

Om du möter eller hittar ett husdjur som har sprungit bort, anmäler du det till polisen på telefon 114 14. Du kan också göra en polisanmälan i e-tjänsten på polisens webbplats.

Kontakta polisen om husdjur som gör skada

Om du upplever att du har blivit utsatt för ett brott där ett husdjur är inblandat, ska du anmäla det till polisen på telefon 114 14. Det kan till exempel handla om att du har blivit skadad av en aggressiv hund, eller att någon har använt sin hund som ett vapen. I akuta fall ringer du 112.

Anmäl viltolyckor till polisen

Om du krockar med ett större, vilt djur, till exempel älg, hjort, rådjur eller vildsvin. ska du anmäla olyckan till polisen på telefon 114 14 oavsett hur skadat djuret är. På nationella viltolycksrådets webbplats finns mer information om vad du ska göra om du krockar med vilt. Där kan du också se var i landet som viltolyckorna ofta inträffar.

Om du ser ett skadat eller påkört djur på stadens mark ska du kontakta Helsingborgs stads kontaktcenter på telefon 042-10 50 00, så att staden om det behövs kan skicka ut en skyddsjägare för att ta hand om djuret.

Under rubrikerna nedan hittar du mer information om hur du tar hand om tama och vilda djur.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.