Ta hand om djur

Vi måste tillsammans ta hand om djur som far illa, är inblandade i olyckor, behöver hjälp eller har sprungit bort i staden. Som djurägare bör du också känna till vilka regler som gäller för ditt husdjur. Här finns information om hur du ska göra för att ta hand om djur i stadsmiljön.

Om du misstänker att ett djur far illa är länsstyrelsen den myndighet som du ska kontakta. Länsstyrelsen kontrollerar att djur mår bra och sköts om på rätt sätt.

Kontakta länsstyrelsen om misstänkt vanvård

Anmäl bristande djurhållning till djurskyddsenheten på telefon 010-224 10 00 (växel).
Telefontider: måndagar klockan 13.00-15.00 och tisdag till fredag klockan 09.15-11.00. E-post: skane@lansstyrelsen.se. (Kom ihåg att du inte kan vara anonym om du mejlar)

Anmäl bortsprungna husdjur till polisen

Om du möter eller hittar ett husdjur som har sprungit bort, anmäler du det till polisen på telefon 114 14. Du kan också göra en polisanmälan i e-tjänsten på polisens webbplats.

Kontakta polisen om husdjur som gör skada

Om du upplever att du har blivit utsatt för ett brott där ett husdjur är inblandat, ska du anmäla det till polisen på telefon 114 14. Det kan till exempel handla om att du har blivit skadad av en aggressiv hund, eller att någon har använt sin hund som ett vapen. I akuta fall ringer du 112.

Anmäl viltolyckor till polisen

Om du krockar med ett större, vilt djur, till exempel älg, hjort, rådjur eller vildsvin. ska du anmäla olyckan till polisen på telefon 114 14 oavsett hur skadat djuret är. På nationella viltolycksrådets webbplats finns mer information om vad du ska göra om du krockar med vilt. Där kan du också se var i landet som viltolyckorna ofta inträffar.

Om du ser ett skadat eller påkört djur på stadens mark ska du kontakta Helsingborgs stads kontaktcenter på telefon 042-10 50 00, så att staden om det behövs kan skicka ut en skyddsjägare för att ta hand om djuret.

Under rubrikerna nedan hittar du mer information om hur du tar hand om tama och vilda djur.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?