Hållbar livsstil

Alla kan göra något för miljön, varje dag. Dina val har betydelse – hur du bor, vad du handlar, hur du reser och vad du äter. Här får du enkla tips på hur du i vardagen kan minska din miljöpåverkan.

Det här kan du göra:

Att cykla är både bra för dig och för miljön. I Helsingborg finns många cykelvägar som kan ta dig både till jobbet och på utflykt.

Man och kvinna som cyklar i centrala Helsingborg. (foto: Caroline Found)

Cykla i Helsingborg

Beställ en cykelkarta, hyr plats i ett cykelgarage, få information om hur du cyklar säkert på vintern eller hjälp oss hålla cykelvägarna säkra och fina genom att anmäla fel längs din cykelväg. Läs mer på helsingborg.se/cyklaihbg.

Låna en cykel

Ta chansen att kostnadsfritt testa om det passar dig att använda en cykel för att få ihop vardagspusslet. Kan en lastcykel vara lösningen för att handla eller skjutsa barnen? Är det en elcykel du behöver för att hinna trampa till och från jobbet? Du kan låna en cykel från Cykelbiblioteket i Helsingborg.

Cykelvänlig arbetsplats?

Personer som cykelpendlar är friskare. Dessutom kommer tjänstecykeln ofta snabbare fram än bilen i stadsmiljö. Cykelvänlig arbetsplats Helsingborg är en utmärkelse till arbetsplatser som gör det lätt för den anställda att välja cykeln, både till och från arbetet och i tjänsten. Alla arbetsplatser i Helsingborg är välkomna att vara med. Läs mer och anmäl din arbetsplats här.

Du behöver inte resa utomlands eller åka utanför Helsingborg för att hitta saker att göra. Gör en utflykt på hemmaplan istället. I och runt Helsingborg finns massor att uppleva, en hel del mer eller mindre gratis.

Vandrare i Utvälinge (foto: Anna Olsson)

Låna en bok, njut av naturen, gå på museum eller ta tåget eller bussen till någon av nordvästra Skånes alla pärlor. Här finns information och inspiration om saker du kan hitta på i eller i närheten av Helsingborg:

När du återanvänder, lånar, hyr eller byter till dig saker som du behöver minskar din påverkan på klimat och miljö. Att tänka cirkulärt handlar om att se hur vi kan få saker att cirkulera mer mellan oss, istället för att köpa nytt och slänga det vi inte längre använder.

En cirkulär samhällsekonomi där saker och varor återanvänds igen och igen betyder minskad konsumtion, mindre avfallsmängder och påverkan på klimat och miljö. Här kommer några tips om hur du kan leva mer cirkulärt i Helsingborg och bidra till en mer klimatsmart stad.

Återvinn dina kläder och textilier

Lämna dina gamla kläder och textilier hos Återbruket på NSR:s återvinningscentral, både de som är hela och trasiga. Där kan de återanvändas och få nya ägare eller återvinnas till ny textil för fyllning i till exempel möbler. På Återbruket kan du även lämna in hela möbler och heminredning.

Återbruka och laga det som gått sönder

Att laga och lämna in det som gått sönder på reparation är bra både för plånboken och planeten. Istället för att kasta och köpa nytt, kan du spara pengar och se till att dina prylar lever många år till. På NSR:s webbsidan Länge leve prylen hittar du inspiration och många smarta återbrukstips.

Låt dina gamla möbler och saker få nya ägare

När du vill göra dig av med saker som du inte längre använder, kan du lämna in det till en loppis eller second hand-butik som tar emot det och säljer det vidare till en ny ägare. I Helsingborg finns många butiker som tar emot allt från kläder och möbler till elektronik och köksredskap. Se bara till att allt du lämnar in är helt, rent och att det fungerar. På webbsidan miljönär.se hittar du en karta med de flesta aktörer och verksamheter som finns Helsingborg.

Låna eller hyr det du behöver just nu

Mycket av det vi har hemma använder vi bara när vi behöver det. Ibland blir det väldigt sällan. Om du istället lånar eller hyr saker när du behöver det, måste du inte köpa nytt eller ha allt hemma. Det sparar både plats och pengar. Här är några exempel på delningstjänster i Helsingborg.

 • På Dunkers kulturhus finns ett kreativt rum för skapande som heter RumEtt. Där kan du låna videokameror och datorer med program för filmklippning.
 • På Tryckeriet finns symaskiner att låna och använda på plats.
 • På något av stadens fem utegym kan du använda och dela träningsredskap med andra.

Dela dina resor med andra

Om vi delar cyklar, elsparkcyklar, bilar och bussar med varandra, så kan vi tillsammans se till att våra fordon används mer effektivt och att tiden som de står stilla under sin livstid blir kortare. Det sparar både på resurser och utsläpp som påverkar klimatet. Bilpooler, cykelbibliotek, appar för elsparkcyklar och den vanliga kollektivtrafiken är några exempel på delningstjänster för resor som finns i Helsingborg.

 • cykelbiblioteket i Helsingborg kan du låna en elcykel, lastcykel eller vikcykel under en begränsad tid för att testa nya resvanor i din vardag.

Det är inte alltid lätt att veta vad olika symboler står för. Men det finns en hel del bra information som kan hjälpa dig att handla hållbart.

Välj giftfritt

Många av dagens miljöproblem orsakas av vår konsumtion av produkter som innehåller miljöfarliga eller hälsofarliga kemikalier. Information om vad du som konsument har rätt till och vad du bör tänka på när det gäller kemikalier i produkter.

Barn är mycket mer känsliga mot kemikalier än vad vuxna är. Här är några enkla tips på vad du ska tänka på när det gäller barn och kemikalier.

Mer hjälp till att handla hållbart

Du omges dagligen av tiotusentals olika kemiska produkter och ämnen i allt ifrån läkemedel, tvätt- och rengöringsmedel till kläder och datorer. En del kemikalier är ofarliga men andra kan framkalla allergi eller andra reaktioner. Som konsument har du rätt att få veta vilka kemikalier en produkt innehåller.

Ofta används kemikalier för att ge en produkt vissa egenskaper, till exempel att göra en produkt antibakteriell det vill säga bakteriedödande eller för att göra ett tyg vattenavstötande.

Några exempel på farliga kemikalier i varor:

 • Mjukgörande ftalater i plastleksaker och andra plastprodukter.
 • Flamskyddsmedel i elektronik och textilier för att de ska vara mer brandsäkra.
 • Kadmium och bly i smycken och knappar.
 • Krom i skor och andra skinnvaror.
 • Högfluorerade ämnen i textilier för att de ska vara vatten- och smutsavvisande.
 • Antibakteriella ämnen i sportkläder och skor för att motverka dålig lukt.

Hur vet jag om en vara innehåller farliga kemikalier?

Det finns inga regler som säger att varor måste märkas om de innehåller farliga kemikalier. Det är företaget som säljer varan som har ansvaret för att produkten är säker för hälsan och miljön. Som konsument har du dock rätt att få veta produktens kemikalieinnehåll. EU har en så kallad kandidatlista över särskilt farliga kemikalier. Som konsument har du rätt att få veta om en vara innehåller mer än 0,1 viktprocent av dessa kemikalier. Så våga fråga och använd din möjlighet att påverka som konsument! Svar ska du få inom 45 dagar.

Vad gör jag om jag fått besvär av en vara?

Om du till exempel blivit allergisk eller överkänslig och misstänker att det är en reaktion på kemikalier ska du meddela affären där du köpt varan. Det är företagen som är ansvariga för att deras varor inte skadar människors hälsa eller miljön. Myndigheternas roll är att kontrollera att företagen tar sitt ansvar.

Mer information

Kemikalieinspektionen

I Helsingborg blir det mesta av det avfall du sorterar material till nya produkter eller energi. Det sparar energi, miljö och råvaror.

På NSR:s webbplats kan du läsa mer om källsortering och återvinning. Där finns också en sorteringsguide som hjälper dig att bli ännu bättre på att sortera ditt avfall. Men glöm inte att du genom att minska din avfallsmängd bidrar ännu mer till ett hållbart Helsingborg.

Information och inspiration från NSR:

Person som sopsorterar i avfallskärl

Den största utsläppskällan i Helsingborg är trafiken och det finns mycket du som kör bil kan göra för att bidra till en bättre luft i stan.

Elbil som laddas (foto: Lotta Ahlberg)

Det finns alternativ till att köra egen bil som går på bensin eller diesel. Att vara med i en bilpool kan passa några, medan andra kanske funderar över möjligheten att ha en bil som går på andra drivmedel, till exempel fordonsgas eller el.

Kör klimatsmart

Naturskyddsföreningen har en mängd tips om hur du kör klimatsmart.

 • Ta det lugnt. Håll hastighetsgränserna och undvik att köra snabbare än 100 kilometer i timmen.
 • Använd så hög växel som möjligt. Det ger lägre bränsleförbrukning. Undvik varvtal över 3 000 per minut.
 • Kör mjukt. Undvik kraftiga inbromsningar och accelerationer.
 • Kör lätt. Undvik att köra runt med tom takbox eller tungt extragods i bilen.
 • Ha välpumpade däck. Med ett däcktryck aningen högre (5-10 procent) än den rekommenderade nivån minskar friktionen mellan vägbana och däck och bränsleförbrukningen sjunker.
 • Använd motorvärmare, när det är 0 grader eller lägre.
 • Undvik luftkonditioneringen. Det kan minska bränsleförbrukningen med över fem procent.

Gå med i bilpool

För dig som inte behöver bil varje dag kan en bilpool vara ett alternativ. I en bilpool får du ofta tillgång till nya, miljövänliga och bensinsnåla bilar. I Helsingborg finns dessutom möjligheten att boka elbilar via bilpooler. Läs mer om bilpooler i Helsingborg här.

Tanka miljöbränslen

Miljöbränslen ger lägre utsläpp av växthusgaser och ger renare avgaser i jämförelse med bensin och diesel. I Helsingborg finns möjligheten att tanka alternativa drivmedel, som fordonsgas, el och etanol. Du kan läsa mer om miljöbränslen här.

Det finns en hel del du kan göra för att spara energi. Olika värmesystem kan till exempel sänka din energiförbrukning i hemmet. Du kan också få kostnadsfria tips om hur du sparar energi hos kommunens energi- och konsumentrådgivare.

Kostnadsfri energi- och klimatrådgivning

Du som bor i Helsingborg, Åstorp, Höganäs, Båstad eller Ängelholm kan få kostnadsfri energirådgivning på telefon av kommunens energi- och klimatrådgivare. Läs mer om energi- och klimatrådgivningen.

Olika värmesystem för din bostad

Du kan göra ett antal olika val om du tänker byta ut ett befintligt värmesystem. Läs mer om olika värmesystem.

Solkartan

Solen är en aldrig sinande källa till energi. Har du funderat på att dra nytta av detta och sätta upp solpaneler eller solceller för att producera egen miljövänlig el? Med Solkartan får du hjälp att se hur stor potential just ditt tak har.

Det bästa alternativet är att tvätta din bil i en fordonstvätt som är utrustad med en reningsanläggning. Tvätta inte bilen hemma på uppfarten eller på gatan, eftersom det smutsiga vattnet då rinner direkt ut i åar och där det skadar växt- och djurlivet. Tänk även på att välja rengöringsprodukter som är skonsamma mot miljön.

Så säger lagen

Miljöbalkens hänsynsregler säger att du alltid ska välja den lämpligaste platsen och begränsa påverkan när du gör något som kan påverka miljön. Därför ska du tvätta din bil i en fordonstvätt. Fordonstvättar är nämligen oftast utrustade med en reningsanläggning som renar tvättvattnet innan det leds till det kommunala reningsverket, där det renas ännu en gång. Tvättar du bilen direkt på gatan hamnar det smutsiga vattnet (som bland annat innehåller tungmetaller, oljerester och bilschampo) i dagvattenbrunnarna. Det betyder alltså att det inte leds till något reningsverk, utan går direkt ut i närmaste bäck, å eller hav.

Om du inte har tillgång till en biltvätt är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då filtreras smutsen genom gräset innan vattnet rinner vidare ut i vattendragen. Men biltvätten bör inte ske i närheten av dagvattenbrunnar eller vattentäkter, eftersom föroreningarna då riskerar att hamna i dricksvattnet. Den bästa platsen för biltvätt är alltid en plats där vattnet leds till reningsverket innan det släpps ut i ett vattendrag.

Använd en GDS-hall

Föredrar du att tvätta bilen själv? Använd då en gör-det-själv hall eller en så kallad GDS-hall. GDS-hallar är utrustade med slam- och oljeavskiljare som anslutits till kommunens reningsverk. Miljöförvaltningen kontrollerar regelbundet samtliga anläggningar för fordonstvätt i Helsingborg för att se till att de uppfyller kraven på rening av avloppsvatten och har goda rutiner för verksamheten.

På NSVA:s webbplats kan du läsa mer om varför du ska tvätta bilen på macken.

Naturvårdsverkets webbplats finns information om vad lagen säger om biltvätt på gatan.

Vill du sprida den här informationen till någon annan? Skriv ut ett informationsblad om hur du tvättar bilen rätt (pdf 250 kB).

Välj miljöanpassade bilvårdsprodukter

Många bilvårdsprodukter innehåller ämnen som är skadliga för människans hälsa och miljön. Alla bilschampon innehåller bland annat tensider som kan skada växt- och djurlivet i våra vatten. Men en miljöanpassad produkt är alltid skonsammare mot naturen. Kallavfettningsmedel används för att lösa upp salt, tjära och asfalt. Medlet kan innehålla olika aromatiska kolväten. Dessa är skadliga både för miljön och för människors hälsa. Välj därför ett aromatfritt avfettningsmedel. 

Här kan du få hjälp att välja produkter

Om du inte vet vilka produkter du bör välja kan du gå in på Svanens eller Naturskyddsföreningens webbplats. Här finns listor över vilka produkter som är miljömärkta med Svanen och Bra Miljöval.