Utegym

Sugen på att träna utomhus? I skogen, vid havet eller i parken? I Helsingborg finns ett antal utegym i olika miljöer, tillgängliga för alla, året om, dygnet runt och alldeles gratis.

På ett utegym behöver du inget gymkort och begränsas inte av särskilda öppettider. Det kan användas av alla, oavsett ålder eller ork. Du tränar dina muskler utifrån dina egna förutsättningar och med egen kroppsvikt. Träningsredskapen är enkla att använda eftersom de inte behöver ställas in.

Här finns Helsingborgs utegym

Här ser du var du hittar utegymmen i Helsingborg. Under kartan finns kort information om de olika gymmen.

Drottninghög

I parken på Drottninghög finns ett utegym som vi tagit fram tillsammans med vårdcentralen på Drottninghög och som passar för en allsidig träning. Bredvid utegymmet finns en beachvolleyplan/beachhandbollsplan med ett soldäck. I närheten ligger också Drottinghögsbadet, där du kan bada utomhus på sommaren.

Fredriksdalsskogen

Det här utegymmet ligger i Fredriksdalsskogen, mellan Fredriksdals friluftsmuseum och Helsingborg arena. I anslutning till gymmet hittar du en 900 meter lång belyst motionsslinga. I närheten finns Idrottsoasen, en ungefär 5 000 kvadratmeter stor lekfull mötesplats för spontanidrott.

Harlyckan

På Harlyckans idrottsplats hittar du en ny typ av utegym, byggt som en fysbox i trä. Här finns allt från vikter till ringar, klättervägg och rep. Utegymmet ligger på Gärdesgatan 6 och har säsong året runt. I anslutning till gymmet finns en hinderbana med balanshinder. Fysboxen är öppen dygnet runt.

Idrottsoasen

Idrottsoasen, bakom Helsingborg arena, hittar du , förutom utegymmet, specialplaner för aktiviteter och streetsporter som streetbasket, innebandy, futsal, parkour, beachvolleyboll, pannafotboll, paddeltennis, boule och även bouldering, och pingis. I närheten finns Fredriksdalsskogens motionsslinga, som är 900 meter långt och belyst.

 Jordbodalen

I Jordbodalen finns ett av Helsingborgs så kallade Bootcamp-utegym. Här finns bra möjligheter även för dig som vill ha en lite tuffare träning. Det här utegymmet ligger i anslutning till lekplatsen och grillplatsen och inte långt ifrån Jordbodalens motionsslinga, som är en ungefär 900 meter lång upplyst slinga.

Kallis/Gröningen

Utegymmet på Gröningen bjuder på en fantastisk utsikt över sundet och möjligheter att kombinera träningen med en löptur längs Strandpromenaden och Fria bad. Utegymmet ligger precis intill kallbadhuset Kallis.

Norrvalla 

På Norrvalla idrottsplats hittar du en ny typ av utegym, byggt som en fysbox i trä (samma variant som finns på Harlyckan). Här finns allt från vikter till ringar, klättervägg och rep. Utegymmet ligger på Rundgången och har säsong året runt. I anslutning till gymmet finns en hinderbana.

Pålsjö skog

I Pålsjö skog ligger Helsingborgs äldsta utegym. Det ligger ovanför trapporna från Dag Hammarskölds väg, och du når det från bland annat motionsslingorna i området. Pålsjö naturområde är en av helsingborgarnas käraste plats för friluftsliv och rekreation. Utegymmet rustades upp under hösten 2016.

 Planteringen/Talldungen

På Planteringen, i Talldungen, ett av Helsingborgs så kallade Bootcamp-utegym, som ger bra möjligheter även för dig som vill ha en lite tuffare träning. Intill gymmet går en 1 000 meter lång löpslinga under tallarna. Här finns också gott om bänkar och en grillplats.

Ramlösa

Sedan hösten 2016 finns ett utegym i Ramlösa, strax söder om Ramlösa brunnspark. I parken finns också ett upplyst motionsspår.

Råå

Sedan hösten 2016 finns ett utegym på Råå. Du hittar det norr om Råå södra skola i höjd med Mellangatan.

Viskängen

Sedan hösten 2016 finns ett utegym på Viskängen, vid Wieselgrenskolan.

Utegym i Ödåkra i Helsingborg. (foto: Josette Dahlin)

Ödåkra

I stadsdelen Ödåkra, i närheten av Gläntanskolan och vid fotbollsplanerna, ligger ett av Helsingborgs så kallade Bootcamp-utegym. Här finns bra möjligheter även för dig som vill ha en lite tuffare träning.