Ridvägar

Helsingborg erbjuder fina ridvägar i omväxlande miljöer. I flera av stadens skogar finns möjlighet till ridning och längs en kuststräcka kan du rida på stranden.

Grupp på ridväg i skog i Helsingborg (foto: Anders Ebefeldt/Studio-e)

Du får rida fritt i naturen, eftersom ridning ingår i allemansrätten. Men det är viktigt att du som ryttare rider rätt och visar hänsyn, speciellt när du rider i bebyggt område. Du kan läsa om vad allemansrätten säger om ridning på Naturvårdsverkets webbplats.

Regler för dig som vill rida i Helsingborg

  • Du får bara rida på vägar där trafik med motordrivet fordon är tillåten eller där det finns ett särskilt vägmärke om att ridning är tillåten.
  • Du får inte rida i motionsspår, på stränder eller liknande, om det inte särskilt angivits att det är tillåtet.
  • Du får rida på stranden väster om Rya golfklubb, men under juni – augusti är ridning bara tillåten från klockan 17:00 på kvällen till klockan 10:00 på morgonen. I kartan nedan ser du var strandsträckan går.
  • Glöm inte att hålla rent efter din häst.

Karta över Helsingborgs Stads ridvägar

Visa större version

Vi behöver ditt godkännande för att ta dig vidare

Den här delen av hemsidan visar innehåll från ArcGIS. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Så kan vi samsas i naturen

Åse Brunnström, områdesförvaltare på Helsingborgs stad och van ryttare till häst i Pålsjö skog.

– När ryttare, cyklister och gående visar hänsyn till varandra fungerar det hur bra som helst. Om vi alla försöker förstå varandras behov och rädslor så är det mycket vunnet att få ha så fina och vänliga individer som hästar i vår stadsnära natur, säger Åse Brunnström, till vardags områdesförvaltare på stadsbyggnadsförvaltningen och en van ryttare med stor erfarenhet av att rida i bebyggda områden.

Det här är Åses tips till oss ryttare, cyklister och gående som ibland behöver dela på utrymmet i naturen:

• På vägar som endast har en ridvägsskylt har du som rider företräde, men du måste förstås alltid visa hänsyn till den som går eller cyklar på vägen.

• Om du rider på en kombinerad ridväg och gång- och cykelväg är skritt den lämpligaste gångarten att passera sina medtrafikanter med.

• Om din häst gör sina ”hårda behov” på en kombinerad ridväg och gång- och cykelväg, hoppa av hästen och sparka ut naturgödseln i vegetationen eller vänd tillbaka så snart som möjligt och städa upp efter hästen.

• Om du cyklar på en ridväg, tänk på att hästen är ett flyktdjur som hastigt kan ge sig iväg om den blir överraskad. Signalera därför gärna med en försiktig ringsignal eller ett ”hoho, här kommer en cyklist” innan du passerar.

• Om du går på en ridväg, visa hänsyn till den som rider och gå inte mitt i vägen på den finaste trav- eller töltsträckan.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.