Naturguidningar i Helsingborg

Sommar och höst anordnar Helsingborgs stad i samarbete med Studiefrämjandet guidningar och aktiviteter i Helsingborgs vackra naturområden. Under 2022 har naturguidningarna ett uppehåll, men vi hoppas komma tillbaka framöver. Året om kan du uppleva naturen i Helsingborg på egen hand och med vår digitala naturguidningar i mobilen.

I Helsingborg finns flera föreningar och organisationer som anordnar egna aktiviteter i naturen. Håll utkik i stadens aktivitetskalender och läs mer här:

Digitala naturguidningar från Jordbodalen

I korta filmklipp berättar kommunekolog Widar Narvelo om växter och djur i Jordbodalen. Du kan också bada skogsbad eller spela naturbingo med Miljöverkstaden.

Läs mer om naturområdet Jordbodalen.

Skogsbad i Jordbodalen

Miljöpedagog Caroline Sjunner tipsar om hur du kan koppla av med ett skogsbad i naturen. Följ med!

Spela naturbingo

Miljöpedagogerna Annika Jonasson och Caroline Sjunner tipsar om att du kan spela bingo ute i det gröna 🙂 Ladda ner din bingobricka på Miljöverkstadens webbplats.

Ängsplanteringar i Jordbodalen

I Helsingborg anlägger vi ängar på olika platser för att få bin, fjärilar och andra viktiga insektskompisar att trivas ännu bättre. Här får du höra mer om ängsplanteringen i Jordbodalen, med kommunekolog Widar Narvelo.

Helsingborgs ångtegelgrop

Kommunekolog Widar Narvelo har begett sig ner i Helsingborgs gamla ångtegelgrop. Därifrån berättar han om Helsingborgs Ångtegelbruk (1873-1978).

Jordbodalens geologi

Kommunekolog Widar Narvelo berättar om Jordbodalens spännande geologi, raviner och Ramlösa hälsobrunn.

Fladdermöss i Jordbodalen

Visste du att det finns hela sex olika arter av fladdermöss i Jordbodalen? Kommunekolog Widar Narevelo berättar mer om vårt enda flygande däggdjur.

Dammar och fågelliv i Jordbodalen

Kommunekolog Widar Narvelo berättar om Jordbodalens dammar och fågellivet där.

Gåsebäcken i Jordbodalen

Kommunekolog Widar Narvelo berättar om Gåsebäcken som rinner genom Jordbodalen.

På spaning i Jordbodalen - Guide Helsingborg

Till information på helsingborg.se om appen Guide HelsingborgHäng med på en rundtur i Jordbodalen som tar dig på en resa genom tiden och lär dig mer om natur och kultur. Vi guidar dig med text, bild och video! Rundturen, 8 stopp och totalt cirka 5 kilometer om du går hela rundan, finns i appen Guide Helsingborg. Upptäck appen Guide Helsingborg

Digitala naturguidningar från Vallåkra

I de här digitala guidningarna berättar kommunekolog Widar Narvelo om växter, djur och natur i Vallåkra. Du kan också lära dig att göra eget fossil med Miljöverkstaden.

Spännande geologi i Vallåkra

Widar berättar om Vallåkras spännande geologi, i naturreservatet Borgen.

I dinosauriernas fotspår

För cirka 200 miljoner år sedan trampade dinosaurier runt i Vallåkra, närmare bestämt sorten dilophosaurus, en tretåig, sex meter lång jätteödla. Widar berättar om spåren man hittat i naturreservatet Borgen och om de spännande lerskiffern.

Istidens spår i Vallåkra

Widar berättar om istidens spår och efterlämnade formationer i naturreservatet Borgen i Vallåkra.

Fornborgen och Linnés skånska resa

Naturreservatet Borgen i Vallåkra har fått sitt namn efter den fornborg som fanns här under järnåldern. Widar berättar mer om den och om när Carl von Linné passerade här under sin skånska resa.

Råån i Vallåkra

Widar berättar om Rååns framfart genom naturreservatet Borgen i Vallåkra, och om vilka filurer som gömmer sig däri.

Bland stockar, sten och blommor – naturlig oordning i Vallåkra

Visste du att en växt kan ha han- och honkön? Och varför är det så stökigt ute i naturen? Widar berättar om naturreservatet Borgens flora och om växternas sexualsystem som Carl von Linné grundade. Han berättar också om varför det är så viktigt att låta stockar och stenar ligga huller om buller ute i naturen.

Wallåkra stenkärlsfabrik

Widar berättar tillsammans med Åsa Orrmell, som driver Wallåkra stenkärlsfabrik, om stenkärlsfabrikens och nordvästra Skånes spännande och leriga historia.

Gör eget fossil!

Miljöpedagogerna Annika Jonasson och Caroline Sjunner på Miljöverkstaden berättar om spännande fossil och miljontals år gamla avtryck från djur och växter, och visar hur du kan göra dina egna!

Om naturguidningarna

Ditt uterum är grönt, ljust och fräscht, inrett med buskar och träd, rinnande vatten och fullt av blommor. Här finns småkryp och fåglar, lite större kompisar och gott om smultronställen. Och en och annan havsöring.

Under våren, sommaren och hösten genomför Helsingborgs stad i samarbete med Studiefrämjandet vandringar och aktiviteter i Helsingborgs vackra naturområden. Turerna tar cirka två timmar, leds av kunniga guider och är oftast gratis. Välj bra skor och kläder efter väder. Brukar du inte vara ute i naturen? Då är du extra välkommen! Ta gärna med hela familjen.
Under 2022 har naturguidningarna ett uppehåll, men vi hoppas komma tillbaka framöver.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?