Äntligen tid för gnistrande vinterljus

Under den mörkaste tiden på året svidar Helsingborg om till vinterskrud. Med start i november förvandlas city till en gnistrande vintervärld med massor av julljus. Följ med på en guidad vinterljusvandring eller upplev vinterljusen på egen hand i Guide Helsingborg. Även i år samarbetar vi med Svenska kyrkan i deras kampanj Swish for a Wish. Och – isbanan på Sundstorget är tillbaka!

Två nyheter för i år är att fontänen vid stadsbiblioteket blir en färgsprakande upplevelse, och Henckels torg i Oceanhamnen får en egen gran.

– Den mörkaste tiden på året är också den mysigaste, åtminstone i Helsingborg! Det känns fantastiskt att få bjuda in till en stadskärna som förvandlats till en vintervärld, och vi hoppas att många vill strosa runt och upptäcka de olika installationerna. Förutom att skapa stämning, syftar vinterljusen till att öka tryggheten genom att platser lyses upp och fler rör sig i områdena, säger Elisabet Lindberg, områdesutvecklare på stadsbyggnadsförvaltningen och ansvarig för Vinterljus.

Guidade vinterljusvandringar

Följ med på våra uppskattade vinterljusvandringar! Under en nästan två timmar lång guidning får du höra historierna bakom installationerna, anekdoter och om andra projekt i staden.

Vi bjuder in till fyra vinterljusvandringar:

  • Måndag 4 december
  • Onsdag 6 december
  • Tisdag 12 december
  • Torsdag 14 december

Anmäl dig i förväg

Vandringarna utgår från Rådhustorget klockan 17.30 och är gratis. Du behöver anmäla dig i förväg och det är först till kvarn som gäller. Platserna brukar gå åt fort. Tänk på att din anmälan är bindande.

Du anmäler dig till Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00 eller via mejl: kontaktcenter@helsingborg.se

Kolla vinterljusen i din egen takt med Guide Helsingborg

Lagom till första advent finns årets vinterljusvandring även i appen Guide Helsingborg. Då kan du gå vår vinterljusvandring i din egen takt. Du får höra om historierna bakom och lite annan kuriosa om installationerna.

Swish for a Wish

Även i år samarbetar vi med Svenska kyrkan i deras kampanj Swish for a Wish. Pengarna som swishas till 123 568 1705 går oavkortat till behövande familjer i Helsingborg. Från första advent fram till trettonhelgen händer det något med granen på Sundstorget varje gång en slant swishas.

Se även information på Svenska kyrkans webbplats.

Vinterljus mellan november och januari

I månadsskiftet oktober–november börjar Helsingborg att svida om till vinterskrud. Först ut är träden, vars trädkronor är klädda i fantastiska vinterljus. Därefter tänder vi installationerna efter hand och lagom till första advent är allt på plats. Vinterljusen börjar släckas Tjugondag Knut, 13 januari, och de sista lyser fram till 29 februari.

Vinterljusen gör det inte bara trivsamt i city, de bidrar även till en ökad trygghetskänsla och att fler rör sig i områdena. Många av ljusinstallationerna är placerade på platser som tidigare upplevts som otrygga.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.