Helsingborg har svidat om till vinterskrud

Den mörkaste tiden på året är här och i samband med detta vill Helsingborgs stad sprida julstämning och göra city till en mer upplyst plats. Inför jul förvandlas centrala Helsingborg till en härlig vintervärld med massor av julljus. Följ med på en guidad vinterljusvandring eller upplev vinterljusen på egen hand i Guide Helsingborg. Nytt för i år är samarbetet kring Svenska kyrkans kampanj Swish for a Wish.

Guidade vinterljusvandringar

Även i år bjuder vi vid fyra tillfällen på våra uppskattade vinterljusvandringar:

  • Tisdag 29 november
  • Torsdag 1 december
  • Måndag 5 december
  • Torsdag 8 december

Följ med på en nästan två timmar lång guidning längs våra ljusinstallationer Du får höra om historierna bakom installationer, anekdoter och om övriga projekt som händer i staden.

Anmäl dig i förväg

Vandringen utgår från Rådhustorget klockan 17.30 och är gratis. Men du behöver anmäla dig i förväg och det är först till kvarn som gäller! Våra vandringar brukar vara väldigt populära. Tänk på att din anmälan är bindande.

Du anmäler dig till Helsingborg kontaktcenter på 042-10 50 00 eller via mejl: kontaktcenter@helsingborg.se

Kolla vinterljusen i din egen takt med Guide Helsingborg

Lagom till första advent finns årets vinterljusvandring även i appen Guide Helsingborg. Då kan du gå vår vinterljusvandring i din egen takt. Du får höra om historierna bakom och lite annan kuriosa om installationerna.

Skanna qr-koden för att komma direkt till vinterljusguiden:

QR-kod till Vinterljus i Guide Helsingborg

Så funkar Guide Helsingborg

Nytt för i år – Swish for a Wish på Sundstorget

Nytt för i år är samarbetet kring Svenska kyrkans kampanj Swish for a Wish. Pengarna som swishas till 123 568 1705 går oavkortat till behövande barn i Helsingborg och varje gång en slant swishas händer det något med granen på Sundstorget.

Se även information på Svenska kyrkans webbplats.

Vinterljus mellan november och januari

I början av november börjar Helsingborg att svida om till vinterskrud när vi tänder de första ljusen. Först ut är träden, vars trädkronor är klädda i fantastiska vinterljus. Sedan tänder vi installationerna efter hand och lagom till första advent är allt på plats.

I år tändes vinterbelysningen den 7 november, vilket är en vecka senare än i vanliga fall. Vinterljusen släcks även en månad tidigare, den 31 januari. Det gör vi för att hålla förbrukningen och kostnaden nere. Belysningen som används till Vinterljus består dock av energisnåla LED-lampor, vilket gör att varje installation drar väldigt lite ström. Ett upplyst träd drar 43 watt, alltså mindre än en vanlig glödlampa.

Även gatubelysningen tänds senare på morgnarna och släcks tidigare på kvällarna. Detta kommer även gälla vinterljusen, som är kopplade till gatubelysningen. Vi tar inte bort några ljusinstallationer, men det kommer inget nytt som det vanligtvis gör.

Vinterljusen gör det inte bara trivsamt i city, de bidrar även till en ökad trygghetskänsla. Många av ljusinstallationerna är placerade på platser som tidigare upplevts som otrygga. Vinterljusen lyser upp och bidrar även till att fler personer rör sig i områdena.

Läs mer om hur vi hanterar vinterbelysningen i år.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?