Barn och kemikalier

Kemikalier finns överallt i vår vardag. En del kemikalier är ofarliga medan andra kan framkalla allergi. När det gäller barn och kemikalier ska du vara försiktig eftersom barn har tunnare hud än vuxna och därför är extra känsliga. Här är några enkla tips!

Använd så få produkter som möjligt till barn

Kemikalier finns till exempel i en mängd hygienprodukter som är till för barn. Bland annat i våtservetter, solskydd, schampo och salvor. En tumregel är att använda så få produkter som möjligt på barn.

Barn klarar sig utan parfymerade produkter

Parfymerade produkter innehåller ofta ämnen som framkallar allergier. Ju längre du dröjer med att använda parfymerade produkter, desto mindre blir risken för att barnet ska bli allergiskt.

Tvätta barnet – men med måtta

Barn smutsar ofta ner sig och måste tvättas. Men tänk på att det ofta räcker långt med vanligt vatten. Var sparsam med tvål och schampo, som riskerar att torka ut barnets hud.

Att tänka på när du gör slajm hemma

Många barn tycker det roligt att leka med slajm och idag är det lätt att hitta filmer, tips och olika recept på nätet. Men det kan vara bra att välja ingredienser med omsorg – vissa recept kan innehålla kemikalier som inte är lämpade för barn att leka med. Vi på miljöförvaltningen har tagit fram ett informationsblad, MF informerar om slajm (pdf, 266 kB), om vad ni ska tänka på när ni gör slajm.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.