Sotning och brandskyddskontroll

För att minska risken för sotbrand ska du regelbundet anlita sotare för att rensa rökkanalen i anläggningen där du eldar. Räddningstjänsten Skåne Nordväst har från 1 januari 2022 avtal med Sotargruppen som utför sotning och brandskyddskontroller i bostäder, industrier och verksamheter i Helsingborg.

Om du eldar i en anläggning eller förbränningsanordning med krav på sotning och brandskyddskontroll, till exempel en eldstad, braskamin, värmepanna, oljepanna eller vedspis, behöver du regelbundet anlita sotare för att kunna elda säkert. Bor du i en hyreslägenhet är det hyresvärdens ansvar att beställa sotning och brandskyddskontroll. I en bostadsrätt ligger ansvaret på bostadsrättsföreningen.

Ta reda på sotningsintervallet

Hur ofta din anläggning ska sotas eller kontrolleras beror på vilken eldstad du har och hur ofta du eldar. I de frister för sotning och brandskyddskontroll som gäller i Helsingborgs stad (pdf, 597 kB) kan du läsa vad som gäller för din anläggning. Efter besöket betalar du en fast avgift för sotning och brandskyddskontroll enligt räddningstjänstens gällande taxor.

Kontakta sotaren när det är dags

Från 1 januari 2022 har Räddningstjänsten Skåne Nordväst ett nytt avtal med Sotargruppen som sköter sotning och brandskyddskontroll hos privatpersoner, industrier och verksamheter i Helsingborg, Ängelholm och Örkelljunga. Du kontaktar ansvarig skorstensfejarmästare på telefon 042-311 08 88 eller mejl till helsingborg@sotargruppen.se för boka en tid eller ta reda på när du fick besök senast.

Mer information om sotning och brandskyddskontroll på Räddningstjänsten Skåne nordvästs RSNVs webbplats.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.