Kustkontroll

Det är viktigt att vi har en så liten påverkan på havet som möjligt för att vi och kommande generationer ska kunna ha glädje av ett levande hav. Det är också viktigt att vi kan äta fisk från Öresund utan att riskera vår hälsa. Därför finns det ett kustkontrollprogram för Helsingborg.

Varje år tar miljöförvaltningen prover längs Helsingborgs kust, bland annat på konsumtionsfisk. Vi tittar också på om antalet bottenlevande djur ökar eller minskar, vi kontrollerar deras vikt, syrehalten i botten, mängden miljögifter och tungmetaller i djuren och bottensedimentet. Mätningarna har pågått ända sedan 1995.

En utvärdering av verksamheten 1995-2006 pekar på att både övergödningen och belastningen av miljögifter minskat. Förändringar på relativt grunda bottnar nära kusten beror till stor del på hur vi i närområdet påverkar miljön.

2012 startades Kustkontrollprogrammet för Helsingborgs stad. Rapporten innehåller också en utvärdering av de djupa bottnarnas tillstånd under de senaste tio åren. Den visar hur de djupa bottnarna förändrats på ett oroande sätt. Förändringar på djupa bottnar beror dels på hur vi i närområdet agerar, men även hur andra längre bort påverkar miljön.

Öresundsvattensamarbetet

Sedan 1995 samarbetar svenska och danska myndigheter för en god vattenmiljö i Öresund genom gemensamma sammanställningar och utredningar.

Läs mer om Öresundsvattensamarbetet på oresundsvand.dk

Fler medlemskap

Helsingborgs stad är även medlem i:

Projektet Havsresan undersökte bottnen utanför Helsingborg 2019

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.