Havskoloni

Går det att odla blåmusslor här i vår egen hamn? Det är frågan vi vill svara på med det här projektet. Tillsammans med engagerade invånare vill vi testa att driva en havskoloni i Helsingborgs hamn ett år.

Syftet med projektet är att testa om det är möjligt att odla ätbara musslor i en stadshamn. Vi hoppas att havskolonin ska främja den biologiska mångfalden i vår hamn. Genom havskolonin vill vi föra invånare närmare havsmiljön. Med utbildning och sociala aktiviteter vill vi öka medvetenheten om havet.

Planen är att staden ska driva havskolonin under det första året tillsammans med invånare, som bildar en förening. Efter det kommer vi utvärdera projektet och bestämma hur vi går vidare. Du kan följa projektet på Havotekets Instagramkonto.

Varför en kolonilott i havet?

Utveckling av hamnar och kustområden har ofta skett på bekostnad av naturliga marina livsmiljöer. Möjligheterna att komma havet närma har också minskat i takt med att våra städer växt allt längre ut i havet. Därför ser vi idag en brist på biologisk mångfald och liv i våra hamnmiljöer.

Vi hoppas att vår urbana havskoloni kan skapa en bättre livsmiljö för hamnens marina djurliv, där de lättare kan hitta mat och skydd. Samtidigt ger havskolonin oss på land chansen att lära oss om havet och hur vi kan bruka det på ett hållbart sätt.

Ett hållbart livsmedel

Det finns många anledningar att odla blåmusslor. Blåmusslor är en av de mest hållbara källorna till animaliska proteiner eftersom de tar upp näring direkt från havet. Några till fördelar med blåmusslor är att de:

  • Inte behöver matas.
  • Har ett klimatavtryck som är 139 gånger mindre än nötköttets klimatavtryck.
  • Är rika på protein och omega 3-fettsyror.
  • Skapar en livsmiljö som kan öka den lokala biologiska mångfalden.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.