Havskoloni

Går det att odla blåmusslor i en hamn mitt i staden? Det är frågan som projektet bakom Helsingborgs första havskoloni vill svara på. Tillsammans Helsingborgs stad testar  engagerade invånare att driva en musselodling i hamnen under två år.

Syftet med projektet är att se om det är möjligt att odla ätbara musslor i en stadshamn. Staden hoppas att havskolonin ska främja den biologiska mångfalden i vår hamn. Genom havskolonin vill vi även föra invånare närmare havsmiljön och öka medvetenheten om havet.

Havskolonin med musselodlingen drivs av en projektgrupp med invånare under två års tid. Helsingborgs stad samarbetar med gruppen och står för havskolonins plattform. Planen är att de första blåmusslorna ska kunna skördas hösten 2024. Innan de äts kommer musslorna att testas för miljögifter, bakterier, virus och algtoxiner.

I slutet av projektet kommer musselodlingen att utvärderas tillsammans med projektgruppen, innan vi bestämmer hur vi går vidare. Du kan följa projektet på Havotekets Instagramkonto.

Varför en kolonilott i havet?

Historiskt har utveckling av hamnar och kustområden ofta skett på bekostnad av naturliga, marina livsmiljöer nära strandkanten. Därför ser vi idag en brist på biologisk mångfald och liv i våra hamnmiljöer. I takt med att våra städer har växt allt längre ut i havet, har det också minskat våra möjligheter att komma havet närmare det.

Vi hoppas att vår urbana havskoloni kan skapa en bättre livsmiljö för hamnens marina djurliv, där de lättare kan hitta mat och skydd. Samtidigt ger havskolonin oss på land chansen att lära oss om havet och hur vi kan bruka det på ett hållbart sätt.

Blåmusslor är ett hållbart livsmedel

Det finns många anledningar att odla blåmusslor. Blåmusslor är en av de mest hållbara källorna till animaliska proteiner eftersom de tar upp näring direkt från havet. Några till fördelar med blåmusslor är att de:

  • Inte behöver matas.
  • Har ett klimatavtryck som är 139 gånger mindre än nötköttets klimatavtryck.
  • Är rika på protein och omega 3-fettsyror.
  • Skapar en livsmiljö som kan öka den lokala biologiska mångfalden.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.