Sommarpraktik för ungdomar

Välkommen till sidan om sommarpraktik, det som tidigare kallades kommunala sommarjobb. Du som är 16-20 år och folkbokförd i Helsingborg kan söka sommarpraktik. Sommarpraktik innebär att du kan få prova på olika uppgifter inom exempelvis förskola och fritidshem, vaktmästeri, äldreomsorg eller idrottsföreningar.

Nu är vi klara med matchningen och har skickat besked till dig som sökt. Om du inte sökt i tid (7 februari-6 mars 2022) kan du tyvärr inte söka i efterhand. Men du kan mejla oss på sommarpraktik@helsingborg.se om du är intresserad av en återbudsplats. Endast du som sökt och inte erbjudits plats kan meddela oss om att du är intresserad av en återbudsplats. Det går bra att mejla in intresse för återbudsplats fram till mitten av juni.

Prova gärna att själv sköta kontakten med oss. Sommarpraktik är ett första steg in i vuxenlivet och du får en möjlighet att prova på arbetsmarknaden. Så väx med uppgiften! Din vårdnadshavare får mer än gärna stötta dig vid sidan av, men försök att göra så mycket du kan själv.

Svar på de flesta frågorna hittar du i din praktiköverenskommelse, i ungdomsguiden eller under frågor och svar längre ner på denna sida.

Lycka till med din praktik!

Praktikersättningen för 2022

  • Födda 2002-2004 får 94: -/timme
  • Födda 2005-2006 får 78: -/timme

Mina sidor

Här loggar du in på Mina sidor.Mina sidor kan du bland annat tacka ja eller nej till praktikerbjudande och uppdatera dina uppgifter.

Sommarpraktiken 2022 är indelad i treveckorsperioder:

Period 1

13 juni-1 juli, vecka 24-26. 6 timmar/dag (midsommarafton är en ledig dag och timmarna för den dagen fördelas på övriga dagar under praktikperioden)

Period 2

4-22 juli, vecka 27-29. 6 timmar/dag

Period 3

25 juli-12 augusti, vecka 30-32. 6 timmar/dag

Viktig info!

För att du ska få möjlighet att praktisera 90 timmar i period 1, är praktiktiden i period 1 lite mer än 6 timmar/dag (exkl. lunchrast). Period 2 och 3 har som vanligt 6 timmar/dag (exkl. lunchrast).

Här är några saker att tänka på

  • Besked om erbjudande 29 mars.
  • Tacka ja/nej senast den 11 april.
  • Utdrag från polisens belastningsregister ska vara sommarpraktik tillhanda senast den 13 maj.
  • Om du inte lämnar in rätt registerutdrag eller om det innehåller några anmärkningar så blir din praktiköverenskommelse ogiltig.
  • Praktiköverenskommelsen signeras digitalt senast den 11 april med samma användarnamn och lösenord som du använder för att logga in på Mina sidor
  • Blanketten ”Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag” godkänner eller nekar du samtidigt som du signerar din praktiköverenskommelse.

Kan praktiken ställas in på grund av corona?

Praktiken kan komma att ställas in med kort varsel om din praktikplats har ett utbrott av covid-19.

Vad händer om praktiken ställs in?

Om praktiken blir inställd kommer vi att försöka hitta en ny plats åt dig. Om du väljer att tacka nej till den platsen erbjuds ingen ny plats i år.

Kommer jag att få praktikersättning om sommarpraktiken ställs in innan den har börjat?

Om praktiken ställs in och vi inte hittar någon ny plats till dig, kommer du inte att få praktikersättning. Du kommer inte heller att få praktikersättning om du tackar nej till en plats.

Vad händer om min praktik ställs in när den redan har börjat?

Om du själv blir sjuk så får du ingen ersättning från Helsingborgs stad. Om personal på din praktikplats insjuknar i covid-19 under pågående praktik och praktiken ställs in, kommer du att få praktikersättning.