De här fem idéerna får medel av Visionsfonden

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Visionsfonden har beslutat vilka idéer som beviljas medel i höstens ansökningsomgång. Det handlar om fem projekt som får dela på 475 000 kronor. Bland projekten ryms bland annat undervattenskonst, ljudskapande växter och en föreningsapp.

Tre personer presenterar framför en mindre publik i ett konferensrum
Idén om kreativa workshops där svenska matklassiker leder vägen till integration presenteras för Visionsfondens jury tidigare i höstas.

Två gånger om året delar Visionsfonden ut medel till goda idéer som gynnar Helsingborg och helsingborgarna. Det är fritt fram för vem som helst att söka, så länge du är över 18 år.

– Det var 18 projekt som sökte pengar den här gången. Många av dem knöt an till utmaningarna vi hade pekat ut, det vill säga trygghet och livskvalitet, säger Johanna Nyström, processledare för Visionsfonden.

Fem av dem fick alltså medel beviljade.

– Det är stor bredd i idéerna. Vi pratar integration, klimat och miljö. Vi har dessutom fått in idéer från alla de grupper som vi jobbar med, det vill säga privatpersoner, företag och föreningar. Det är fantastiskt, säger Johanna Nyström.

Undervattenskonst, föreningsapp och växter

Ett av dem är en utställning med undervattenskonst, skapad av konstnären Jeanette Wester, även känd som Space by Jeanette. Delar av verken har visats på annat håll tidigare, men nu är tanken att de drömska undervattensmiljöerna ska förvandla simhallen på Söder till konsthall.

Ett annat projekt vill underlätta för föreningar att hålla ordning på sina evenemang med en app. Ett tredje projekt har som mål att skapa en utställning där besökare får uppleva naturens ljudlandskap, bland annat genom växter som ger ljud ifrån sig vid beröring.

En ljusskylt på ett bord med bokstäver som formar ordet Visionsfonden

Nästa ansökningsomgång öppnar 12 februari

– Man ska leva upp till ett antal kriterier för att gå vidare från första steget. Det ska vara nyskapande, skapa samhällsnytta och samarbeten mellan till exempel staden, föreningslivet och akademin. Av de sju som gick vidare till pitch var det fem som fick medel, säger Johanna Nyström.

Nästa ansökningsomgång är öppen mellan 12 februari och 13 mars 2024. Då prioriteras idéer som handlar om digitalisering samt fysisk och psykisk hälsa bland unga lite mer. Det är två av de utmaningar som staden har pekat ut och som grundar sig i stadens trend- och omvärldsanalys.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.