Helsingborg är tillbaka i toppen bland de miljöbästa städerna

Helsingborgs stad kommer på tredje plats i tidningen Aktuell Hållbarhets ranking av kommunernas miljö- och klimatarbete. Stadens resultat grundar sig i ett målinriktat miljöarbete, en stark innovationskultur och en kraftsamling tillsammans med näringsliv, akademi och civilsamhälle mot målet om en klimatneutral stad år 2030.

Det är tidningen Aktuell Hållbarhet som varje år rankar miljö- och klimatarbetet i Sveriges kommuner. Helsingborgs stad har tidigare vunnit utmärkelsen fem gånger och i år slutar staden på 37,6 poäng (av 53 möjliga) och placerar sig på tredje plats i årets totala kommunranking efter Eskilstuna (38,3 poäng) och Malmö (37,8). I sin kommungrupp kommer Helsingborg på andra plats efter Eskilstuna. Läs mer om resultatet på Aktuell Hållbarhets webbplats. 

– Helsingborg är en stad med höga ambitioner på klimat- och miljöområdet och vi bedriver ett offensivt arbete för att nå klimatneutralitet. Pallplatsen i ”Sveriges miljöbästa kommun” är ett kvitto på att vi gör rätt saker och en signal till stadens medarbetare, invånare, föreningar och näringsliv att vi ligger långt fram. Tillsammans ska vi fortsätta arbeta för ett grönare Helsingborg, säger Christian Orsing, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborgs stad.

Läs mer om tillsammans mot klimatneutralt 2030. 

Högst poängsnitt sedan 2009

Utmärkelsen ”Sveriges Miljöbästa kommun” har delats ut sedan år 2009 och Helsingborg är den kommun i landet som har den högsta snittplaceringen sedan rankingen startade.

– Årets tredjeplats är glädjande, det här visar att vi även fortsatt ligger i framkant och att våra ansträngningar ger resultat. Men vi behöver göra mer och kommer bara att lyckas om vi jobbar tillsammans. Näringslivet och civilsamhället är viktiga partners, liksom alla helsingborgare, och vårt samarbete är helt avgörande för att vi ska klara av den nödvändiga omställningen, säger Lars Thunberg (KD), kommunalråd och ordförande i beredningen för livskvalitet.

”Varken tomma löften eller petiga pekpinnar”

Under 2024 har Helsingborgs stad arbetat fram ett nytt förslag till klimat- och energiplan för 2025–2030. Planen har varit på remiss och ska beslutas i kommunfullmäktige i början av december. För att kunna öka omställningstakten i linje med Parisavtalet har planen mål inom nio utsläppssektorer och visar förflyttningar som måste ske för att nå målen.

– Våra klimatmål är varken tomma löften eller petiga pekpinnar. De ska vara en drivkraft för alla som vill se en hållbar och välmående stad växa fram att göra vad just de kan för att vi ska nå dit. Vi kan inte sluta för att vägen till klimatneutralt 2030 är lång, vi måste fortsätta tillsammans och ta många steg i taget, oavsett hur långt vi når eller var vi står idag, säger Amir Jawad (L), miljönämndens ordförande i Helsingborgs stad.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.