Med visionsfonden kan du förverkliga dina kreativa idéer

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Har du en  idé du vill testa? Vet du om att du kan få hjälp att förverkliga idén hos Visionsfonden? Visionsfonden är till för att enskilda personer, företag och föreningar i Helsingborg ska kunna förverkliga sina idéer. Visionsfonden betalar ut 1 miljon kronor i stipendier varje år. Du kan ansöka vår och höst. Nästa omgång startar i augusti.

Visionsfonden stöttar modiga idéer så att vi tillsammans kan hjälpas åt att göra Helsingborg till en bättre stad. Visionsfonden erbjuder coachning och du som har en bra idé kan ansöka om upp till 100 000 kronor för att förverkliga din idé.

– Visionsfonden är ett sätt för staden att ta tillvara på kreativa och innovativa initiativ, öka det skapande och kulturella utbudet samt främja en positiv hållbar samhällsutveckling, säger Johanna Nyström, processledare på Visionsfonden.

Då kan du ansöka

Ansökningsomgångarna sker två gånger per år, en gång på våren och en på hösten. Inför detta rullar det kampanjer i olika kanaler som till exempel stadens webbplats, sociala medier, digitala skärmar och stöttning från olika ambassadörer. Du ansöker via stadens system Rbok. Här kan du också läsa mer om grundkrav och kriterier och samtidigt bli inspirerad av tidigare projekt som blivit beviljade pengar.

Första ansökningsomgången för 2023 är i slutfasen. 32 ansökningar har kommit in och 12 ansökningar gick vidare till pitcharna. Nästa ansökningsomgång öppnar i augusti och då kommer det vara fokus på två av stadens prioriterade utmaningar; trygghet och livskvalité. Givetvis är vi öppna för alla typer av idéer, men dessa prioriteras lite extra.

Nytt koncept under H22 City Expo

Under stadsmässan H22 City Expo testade Visionsfonden ett helt nytt koncept. Du som kom med idéer, fick möjlighet att pitcha din idé live för en jury (likt TV-programmet Draknästet). Tidigare har den skriftliga ansökan slussats mellan olika beredningsgrupper och idégivarens röst har aldrig kommit fram.

– Med hjälp av pitcharna kan juryn ställa frågor och du som kommer med en idé har möjlighet att svara och förklara, vilket resulterar i bättre och mer rättvisa beslut. Ytterligare en bonus är att vi skapar en naturlig mötesplats där idégivare har möjlighet att knyta kontakt med varandra, vilket i sin tur kan leda till samarbeten framåt, säger Johanna Nyström på Visionsfonden.

– Visionsfonden är välkomnande och tillåtande och uppmuntrar idéer av olika slag. Vetskapen om att människor med olika erfarenhet, bakgrund, intressen och visioner kan söka stöd för att förverkliga en idé gör att Visionsfonden känns inbjudande och vänlig. Visionsfonden är en möjlighet för medborgarna och den är till för alla. Bara en sådan sak som att ni erbjuder hjälp med ansökan är något som bekräftar detta, säger Helena, som blev beviljad pengar från Visionsfonden 2022.

Exempel: Projektet ”Min bild av Helsingborg” blev beviljad pengar 2022

Projektet vill engagera barn i deras närsamhälle med frågor som berör dem nu och i framtiden. Syftet är att uppmuntra till läsning och skrivning samt skapa plattformar där barn kan göra sina röster hörda. Genom MiniBladets reporterskola kommer projektet engagera barn och utbilda dem för att bli minireportrar. Idégivarens plan är att skapa en årlig tävling med temat Min bild av Helsingborg. Tävlingen engagerar barn, som med journalistiska metoder och verktyg, undersöker, beskriver och berättar om den skapande, pulserande och balanserade staden.

Du hittar alla beviljade projekt sen 2014 här.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.