Miljana Vulovic: ”Jag skulle aldrig vara hungrig om jag blev kock”

Detta innehåll är äldre än 60 dagar.

Miljana Vulovic är kock och måltidspedagog på Hamiltons förskola. Hon brinner verkligen för mat, att få barn att våga smaka mer och att göra förskolematen mer hållbar. Hon har vunnit två White Guide Junior-titlar ­– Årets förskolekock och Årets förskolekök – samt Årets Werner.

Miljana Vulovic förbereder mat vid en bänk i ett förskolekök.
Miljana Vulovic förbereder maten till barnen på Hamiltons förskola.

HEJ HELSINGBORGARE!
Ett kort samtal med en person som bor eller verkar i Helsingborg.

Vad fick dig att börja jobba med mat?

– När jag var liten såg jag hur vuxna odlade bönor och plockade det som växte i naturen. Vi hade inte så mycket mat. Vi tog tillvara nässlor, spenat och allt det gröna som finns att plocka vilt. Jag visste att jag aldrig skulle behöva vara hungrig om jag blev kock. Jag var rädd för att inte överleva, att vi inte skulle klara oss. Det är därför jag brinner för att jobba med barn, de behöver skapa en relation med bönor, nässlor och andra gröna växter. Nässlor bränns, men vi får mat av nässlor, vi kan göra nässelsoppa på dem. Jag kan påverka barn, det tror jag har stor betydelse för deras framtid. Jag tror på barnen, det har jag gjort hela tiden.

Vad gör dig stoltast som kock?

– Det är en lång resa. Jag har lärt mig och vågat prova nya saker och då kan man utvecklas. Jag utmanar verkligen mig själv, jag tävlar mot mig själv, tar risker. Att inspirera barn och lyssna in deras tankar och deras påhittighet gör mig stolt. Vi tror att barn inte ska gilla brysselkål, men när vi är med och testar, då är det självklart att barnen skalar av en kål och att någon smakar, det sker naturligt. Och då blir jag glad inom mig. Alla de här jag har fått bekräftelse och priser av säger att jag är på rätt väg, och det vet jag. Jag står för det jag gör. Barnen som har gått här kommer hit och hälsar på i bland. En pedagog sa till mig att de inte frågade efter pedagogen, utan kocken.

Vad ser du fram emot på julbordet?

– Griljerad kålrot med rödkål och rotselleri. Det brukar vi göra varje år på förskolan. Jag tycker det är viktigt att hålla på traditioner, men vi ska också bjuda in annat, så vi utvecklar och skapar mångfald.

Miljana finns på @Smartmat_gladabarn på Instagram.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.