Europeisk volontärtjänst

Du som är mellan 18 och 30 år och är bosatt i Helsingborg, har nu chansen att åka ut i Europa som volontär. Arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborg är ackrediterad sändande organisation för volontärstjänstgöring inom Erasmus +.

Som volontär inom Europeisk volontärjänst (EVS) kan du välja att åka till något EU-land eller till länder på västra Balkan, östra Europa och Kaukasus, och länderna kring Medelhavet. Du kan vara i volontärtjänst i allt från 2 veckor till 12 månader. Läs mer om volontärtjänst här.

Information om projekt och länder

I Helsingborg kan du få hjälp med frågor kring volontärstjänstgöring av Cecilia Nilsson, telefon 042-10 45 91, som arbetar på Arbetsmarknadsförvaltningen. På Internet finns information om länder och platser som du kan åka till och vilka projekt som är aktuella att medverka i.  Här hittar du mera information om länder och projekt. Du kan klicka på ’Submit Query’ direkt och då får du upp alla projekt som finns eller du kan till exempelvis klicka på ett land du gärna skulle vilja åka till.

När du har klickat dig vidare och får upp alla projekt kan du sedan läsa om varje projekt  (projektbeskrivningen) genom att klicka på kolumnen längst till vänster (EIRef).

En annan viktig kolumn är ”Type” och du letar där efter ”H”, som står för Host organisation det vill säga, mottagarorganisation. Det är endast projekt med ett H i den kolumnen som du kan välja att åka med.

När kan jag åka?

I stort sätt kan man åka när som, det beror mer på när ditt eventuella värdland kan ta emot dig.

Helsingborgs stad kan även ta emot volontärer men vi är då bundna till vissa ansökningsdatum, kopplat till Erasmus + programmet. Dessa datum är dom samma för alla länder.

Generellt kan man säga att det tar två månader och mer, från det att man sökt till man är iväg som volontär.

För närvarande har vi en kille som arbetar som volontär i Norra Italien, Trento. Han ska vara där i ett år och han arbetar som sysselsättare på ett äldre boende, tillsammans med 3 andra volontärer från Polen, Spanien och Bosnien.

Gå gärna in på webbsidan och läs mer generellt om Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Det kostar inget att åka

Det kostar inte dig någonting att åka som volontär, om du inte vill ta med extra fickpengar. Du kommer att få fickpengar av mottagarorganisationen i det land du valt att åka till. Beloppen varierar beroende på vilket land du åker till.