En ny och spännande värld öppnade sig

Mitchell Svitzer hade jobbat inom samma yrke i 16 år när han kände en stark längtan efter något nytt. Två månader senare hade han sökt och kommit in på vuxenutbildningen för väg- och anläggningsarbete på Rönnowska skolan. Ett år senare jobbar han som anläggare för ett familjeägt anläggningsföretag och har ett gott råd till alla: ”Känner du att du behöver en förändring? Funderar du på att plugga? Sök!”

Att börja plugga igen när man har familj och tre små barn kan kännas som ett stort steg. För Mitchell betydde därför uppmuntran från nära och kära mycket.

Jag kände att jag hade nått en gräns i mitt liv där allt bara gick på rutin. Skulle jag fortsätta inom samma yrke resten av mitt yrkesliv trots att jag inte riktigt mådde bra? Tack vare min fru fick jag tips om utbildningen och började tro på en förändring.

När sommarsemestern 2022 gick mot sitt slut gick det inte att stå emot längre. På sista ansökningsdagen tog Mitchell steget och sökte utbildningen till anläggare. En känsla av lättnad spred sig direkt. Och den skulle bli starkare.

Anläggningsarbetare

Att byta yrkesliv kräver lite mod. Det gamla ska bytas ut mot något nytt och okänt. För Mitchell blandades lättnad och förväntan inför utbildningen med en viss nervositet. Vad skulle utbildningen innebära? Vilka lärare och klasskompisar skulle han möta?

Det var en ny och spännande värld som öppnade sig efter så många års frånvaro från skolbänken. Läraren fångade hela klassen och förklarade allt så att man bara ville lära mer och mer. Det roligaste var att få testa på allt i praktiken, ute i verkligheten.

Efter tolv intensiva veckor i skolbänken var det dags för praktik. Och efter bara tre månader kom ett jobberbjudande från företaget.

Jag visade att jag ville lära. Att jag var hungrig och kunde skapa egna arbetsuppgifter. Idag får jag jobba kreativt med allt från trädgård till husgrunder och stenläggningar. Saker som ska vara kvar i 30–40 år. Det känns bra.

Att plugga för en ny karriär kan vara positivt på flera sätt. För Mitchell betyder det nya jobbet att han kan träffa sin fru och sina tre barn mer. Kvällar och helger kan tillbringas tillsammans. Och på jobbet får han jobba där han trivs allra bäst: utomhus.

Idag är jag en gladare person som älskar mitt jobb, mina kollegor och att se våra kunder bli nöjda. Jag lär mig hela tiden nya saker och siktar nu på en ny roll – som arbetsledare.

Med en yrkesutbildning får du komma ut i verkligheten. Och gör du bra ifrån dig så leder det ofta till jobb, säger Mitchell.

Tycker du om Mitchels berättelse? Hitta just din yrkesutbildning!

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.