Varvsbron – en gång- och cykelbro mellan Helsingborg C och Oceanhamnen

Varvsbron mellan Helsingborg C och Oceanhamnen är en viktig länk som gör att gående och cyklister från centrum och Oceanhamnen kan nå bostäder, kontor, tåg, bussar och färjor på någon minut. Tack vare bron blir det även enklare att nå olika upplevelser i omgivningen, så som Dockan och Djungellekan och centrum. Varvsbron är ritad av den engelske arkitekten Stephen James för Ramboll och den började byggas i oktober 2018 och stod färdig sommaren 2021.

Varvsbron, som är tekniskt avancerad, har krävt ett långt och noggrant planerings- och konstruktionsarbete. Den väger 552 ton tung och är 221,5 meter lång. 88 procent av alla plåtbitar är unikt tillskurna med en unik ritning för varje unik plåtbit. 3000 ståldetaljer med individuell geometri har producerats.

Ljuset på bron tänds beroende på solens nedgång och uppgång eftersom den följer ett astrour. Det normala färgtemat på bron är vitt. Vid högtider som till exempel jul och påsk finns det möjlighet att färgsätta bron med färgtema.

En lördagsnatt i slutet av november 2020 lyftes de två första brodelarna till bron till Oceanhamnen på plats. Tillsammans väger de 80 ton och arbetet krävde millimeterprecision för att allt skulle gå bra – vilket det gjorde. Här kan du se de massiva brodelarna lyftas på plats och svetsas ihop:

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.