Varvsbron – en gång- och cykelbro mellan Helsingborg C och Oceanhamnen

Varvsbron mellan Helsingborg C och Oceanhamnen är en viktig länk som gör att gående och cyklister från centrum och Oceanhamnen kan nå bostäder, kontor, tåg, bussar och färjor på någon minut. Tack vare bron blir det även enklare att nå olika upplevelser i omgivningen, så som Dockanparken och Djungellekan som nu håller på att byggas, aktiviteter under H22 City Expo nästa sommar, RecoLab och centrum. Varvsbron, som är ritad av den engelske arkitekten Stephen James för Ramboll, började byggas i oktober 2018 och stod färdig sommaren 2021.

Varvsbron, som är tekniskt avancerat, har krävt ett långt och noggrant planerings- och konstruktionsarbete. Den väger 552 ton tung och är 221,5 meter lång. 88 procent av alla plåtbitar är unikt tillskurna med en unik ritning för varje unik plåtbit. 3000 ståldetaljer med individuell geometri har producerats.

Ljuset på bron tänds beroende på solens nedgång och uppgång eftersom den följer ett astrour. Det normala färgtemat på bron är vitt. Vid högtider som till exempel jul och påsk finns det möjlighet att färgsätta bron med färgtema.

En lördagsnatt i slutet av november 2020 lyftes de två första brodelarna till bron till Oceanhamnen på plats. Tillsammans väger de 80 ton och arbetet krävde millimeterprecision för att allt skulle gå bra – vilket det gjorde. Här kan du se de massiva brodelarna lyftas på plats och svetsas ihop:

Då blev bron klar

Varvsbron blev klar under sommaren 2021 och invigdes den 30 september 2021.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?