Andreas ångrar inte sitt karriärbyte

Mitt uppe i en karriär som systemvetare kände Andreas Semborg att han ville göra något annat. Teach for Swedens program blev svaret.

Varför valde du att söka till Teach for Swedens program?

– Efter 10+ år som systemutvecklare, kände jag att jag ville prova på att arbeta med något annat. Gärna lite mindre tid bakom datorskärmen. Och kanske något med ett större syfte. Jag valde då att kombinera mitt egenföretagande med att ansöka till vikariepoolen. Vid mötet med SFF på Maria Park, blev jag tipsad om TFS av personen som intervjuade mig. Jag kom igång med att arbeta som vikarie på olika skolor i Helsingborg och föll för att få vara betydelsefull för barn och ungdomar. Jag sökte till TFS och kom in.

Andreas Semborg. Bild: Privat

Hur upplevde du utbildningen?

– Upplägget på programmet var nog lite annorlunda då. Det inleddes med tre veckor intensivutbildning på annan ort under sommaren, för att göra mig och de andra studenterna så väl förberedda inför skolstarten som möjligt. Jag hade stor ångest över att vara ifrån mina barn så länge under bästa tiden på året. Men väl på plats i Trosa, där utbildningen hölls, släppte allt. Tre otroligt givande veckor gav mig förutsättningar för skolstart till hösten.

Tror du att dina elever märker av att du har en tidigare yrkesgärning i bagaget?

– Jag tror det. Jag är inte ”skolad” på riktigt samma sätt som andra lärare och jag tror att elever märker det. Dessutom är jag ju en fena på programmering, vilket elever uppskattar i undervisning i matematik och teknik.

Skulle du rekommendera andra att söka till Teach for Sweden?

– Jag rekommenderar definitivt andra att söka. Det är ett tufft upplägg men helt klart värt insatsen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.