Betygsprövning

Du kan göra en prövning om du behöver höja ett betyg eller få betyg i en kurs du inte läst tidigare. Det innebär att du läser in kursen helt på egen hand utan undervisning.

Prövningen består oftast av ett skriftligt och ett muntligt prov. Ibland kan en fördjupningsuppgift ingå. Efter godkänd prövning får du ett betyg i kursen. Betyget skickas sedan till ansvarig administratör som registrerar betyget. Betyget rapporteras till UHR, Universitets- och högskolerådet.

Hur går det till?

Du ansöker om prövning via vuxenutbildningens webbansökan. Så här gör du:

  • logga in i webbansökan,
  • välj ”Ansökan till vuxenutbildningen i Helsingborg”,
  • klicka på ”Betygsprövning” i menyn och
  • välj därefter ”Söker prövning” och slutför din anmälan i några steg.
  • Du får ett mejl några veckor efter sista anmälningsdagen för aktuell prövningsperiod. I mejlet får du all information om prövningen.

Efter att du gjort din anmälan ska du betala för prövningen. Mejla en kopia på betalning av prövningen till betygsprovning@helsingborg.se. Senast sista anmälningsdag ska prövningen vara betald. Vi behandlar endast betalda prövningar.

Vad ska jag tänka på?

Du ska vara tillgänglig för att genomföra prov under hela perioden. Prövningar som genomförs på Hermods har i första hand fredagar som provdagar. En del kurser kräver mer än ett provtillfälle, exempelvis engelska.

Prövningen ska påbörjas och genomföras inom prövningsperioden med undantag av de kurser som kräver praktik eller liknande. Om du inte gör prövningen inom den tiden, måste du ansöka igen och betala för en ny prövning. Du kan göra prövning i max 2 prövningar per prövningsperiod.

Hos prövningsläraren får du även svar på frågor angående kurs och upplägg, studielitteratur med mera.

Ta med dig legitimation när du ska göra prövningen.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?