På bara ett år får du en livslång kunskap

Anders Nilsson och Erik Ottosson är i olika åldrar, men de delar samma mål: de ska ut till sjöss på ett kulinariskt äventyr!

Ansökan till sjökock har öppnat – säkra din plats redan idag!

Det finns ingen tvekan om att Anders och Erik snart är klara med sin utbildning. Så fort vi stiger på färjan Aurora är de i rask takt på väg mot hytten för att byta om till arbetskläder – alldeles strax ska de in i köket och göra teamet ombord sällskap. Rutiner, kläder, hygien och skärteknik avslöjar att de är redo för yrket. Men för knappt ett år sedan såg vardagen annorlunda ut för de båda.

Anders arbetade som konstruktör och blev arbetslös på grund av pandemin. Erik arbetade inom IT och restriktionerna gjorde att han jobbade hemifrån och förlorade kontakten med andra kollegor. Men en dag såg de en notis som förenade dem: den lilla annonsen i HD om sjökocksutbildningen på Rönnowska skolan. När de såg annonsen kände de direkt: det här är något för mig!

För Anders var det rätt läge att gå in i köket och ersätta kreativiteten på konstruktionsbordet mot matlagningskreativiteten. För Erik väcktes drömmen till liv om att tillbringa mer tid ute till sjöss och återgå till det mer sociala och kollegiala arbetslivet.

Vad tycker ni om utbildningen till sjökock?

A: Kockutbildningen på Rönnowska skolan håller världsklass! Det går knappt att hitta något bättre. Bra blandning av teori och praktik där vi lärt oss om matsäkerhet, hygien, grunder i skärteknik, tillagningsmetoder och livsmedel. Det är praktiskt nästan direkt med grundläggande saker och snabbt ut i köket. Du upplever direkt i verkligheten vad det är du ska göra. Sjön är rolig och laga mat är kul – jag satsar på det här!

E: Den teoretiska delen har varit jättebra! Allt från livsmedelshygien, regler och rutiner till näringslära som är jättenyttig att ha med oavsett vad du gör i livet. Genom att plugga till sjökock utvecklar du dig som person. Att kunna laga mat och förstå hur smaklökarna fungerar är en livskunskap, även om du inte är i yrket för all framtid. Det är också underbart att kunna se, dofta och smaka på det du har gjort med dina händer.

Att arbeta i ett kök ombord skapar en stark teamkänsla, enligt Anders och Erik. Det är nära samarbete med andra kollegor hela tiden. Och överraskningen för de båda är att yrket är mycket roligare än de någonsin trott.

E: Maten förenar alla och håller arbetsmoralen uppe, särskilt på långa turer. Alla ser fram emot att smaka, även om det är något litet till fikat. Alla är intresserade att höra om det.

A: Det kan också handla om stora serveringar, särskilt kring jul. På färjan Aurora, som anses vara en av Sveriges största krogar, hade vi 17 000 förhandsbokade julbord. Då kunde vi vara tio kockar som var i gång samtidigt – ett riktigt starkt teamarbete!

Vad finns det för fördelar att läsa till just sjökock?

E: Fritid. Du jobbar kanske två veckor och är ledig två veckor. Så i princip är du ledig halva året. Under tiden du arbetar kan det vara 12–13 timmar per dag. Men när du sen är ledig två veckor är all tid din egen och passar utmärkt till tidskrävande fritidsintressen.

A: Den stora fördelen med utbildningen är att du kan jobba både på land och ute till sjöss, eftersom säkerhet är en del av sjökocksutbildningen. Du får mycket större arbetsmarknad, sjöfarten skriker efter svenska kockar. Dessutom får du ett riktig roligt arbete!

Vad krävs det för att lyckas?

A: Att du är arbetsvillig och stresstålig är viktiga egenskaper. Men framför allt är det glädjen för mat. På en båt finns inte en mataffär, utan du använder det som finns på ett begåvat sätt. Så en dis av kreativitet behöver du också ha. Det underlättar också att ha smaklökarna med sig för att kunna anpassa rätter efter olika matkulturer.

E: Samarbetsförmåga är jätteviktig, både i teamet och planeringen (inköp). Första gången vi skulle ha servering och jag lagade mat, rullade tiden i väg så snabbt! Man kommer in i ett flow, alla är med och hjälps åt i riktig laganda! Att vara sjökock är nära samarbete med andra människor.

Vad vill ni hälsa till alla som är nyfikna kring sjökock och läser detta?

A+E: Att plugga till sjökock är bland det roligaste vi gjort i våra liv! Upplev pulsen och teamkänslan i köket ombord. På bara ett år får du en livslång kunskap och breddar dina möjligheter på arbetsmarknaden – som sjökock kan du jobba både på land och ute till sjöss. Ett kulinariskt äventyr väntar på dig, så ta med smaklökarna och stig ombord!

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.