Prövning sfi

Här finns information för dig som vill göra en prövning i sfi.

Vad är en prövning?

En prövning är när du gör uppgifter som visar att du är godkänd på kursen. Du kommer till Sfi-navet på Rönnowsgatan 10 D i Helsingborg flera gånger och visar dina kunskaper.

Vid prövningen gör du ett nationellt prov och flera skriftliga och muntliga uppgifter. I en prövning ingår inte handledning eller undervisning.

Vem får göra en prövning?

Är du behörig att läsa sfi och redan har kunskaper i svenska kan du göra en prövning på kurs B, C eller D och få godkänt eller inte godkänt i betyg.

Du är behörig i sfi om du är bosatt i Sverige, har svenskt personnummer och saknar kunskaper på grundläggande nivå i svenska, norska eller danska. Du kan delta från och med den 1 juli det år du fyller 16 år. Du måste kunna visa giltig fotolegitimation och ett personbevis som visar att du är folkbokförd i Sverige.

Du får inte göra en prövning om du inom de tre senaste månaderna har gjort nationellt prov på sfi eller om du just nu studerar sfi.

Vi har ett begränsat antal platser och ber dig som är bosatt i en annan kommun än Helsingborg att vända dig till din hemkommuns vuxenutbildning.

Vad kostar det att göra en prövning?

En prövning kostar 500 kronor per kurs. Du får mer information om hur du betalar när du har svarat på frågorna i formuläret. Din prövning startar inte innan du har betalt. Du får inte pengarna tillbaka om du avbryter din prövning.

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig genom att fylla i ett formulär på denna sida. Formuläret öppnar när anmälningsperioden startar. Om du har betyg från tidigare kurser i sfi bifogar du en bild av det. Vi kontaktar dig för mer information innan prövningsperioden startar.

När kan jag göra en prövning?

Du kan göra din prövning under följande perioder:

  • 18 mars – 22 maj 2024
    Du kan anmäla dig mellan den 4 mars och den 15 mars. Anmälningsformuläret öppnar här på sidan från den 4 mars.
  • Den 23 september – den 15 november 2024
    Du kan anmäla dig mellan den 9 september och den 20 september.
    Anmälningsformuläret öppnar här på sidan från den 9 september.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.