Prövning sfi

Här finns information för dig som behöver göra en prövning på sfi.

Vad är en prövning?

En prövning är när man gör flera tester som visar att man är godkänd på kursen. I en prövning ingår inte handledning eller undervisning. Vid prövningen gör du flera skriftliga och muntliga uppgifter. Det nationella provet är bara en del av prövningen. Du behöver komma till sfi-mottagningen flera gånger och visa dina kunskaper.

Du som bor i Sverige och redan har kunskaper i svenska kan göra en prövning på kurs B, C eller D och få godkänt eller inte godkänt betyg.

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig till prövning genom att mejla till betygsprovning@helsingborg.se

Du kommer därefter att bli kontaktad av lärare för att få information om hur en prövning går till. Vid mötet med läraren behöver du visa fotolegitimation och betyg på tidigare kurser om du har studerat sfi i en annan kommun än Helsingborg. Du måste också ta med dig ett personbevis som visar att du är folkbokförd i Sverige. Du måste vara minst 16 år gammal.

När får jag inte göra en prövning?

Om du inom tre månader har gjort nationellt prov eller om du redan läser en kurs inom sfi på en skola får du inte göra en prövning.

Vad kostar det att göra en prövning?

En prövning kostar 500 kr per kurs. Du får inte pengar tillbaka om du avbryter din prövning. Din prövning kommer inte starta förrän du har betalt in pengarna. Du får mer information om detta i mötet med lärare.

När kan jag göra en prövning?

Du kan anmäla dig till prövning

  • under våren: 15 mars – 17 maj 2021
  • under hösten: 4 oktober – 19 november 2021