Prövning sfi

Här finns information för dig som vill göra en prövning på en sfi-kurs.

Vad är en prövning?

En prövning är när du gör uppgifter, redovisningar och tester som visar att du är godkänd på kursen. I en prövning ingår inte handledning eller undervisning. Vid prövningen gör du flera skriftliga och muntliga uppgifter. Du kommer också att få skriva ett nationellt prov. Du behöver komma till Sfi-navet på Rönnowsgatan 10 D i Helsingborg flera gånger och visa dina kunskaper.

Vem får göra en prövning?

Du som är behörig att läsa sfi och redan har kunskaper i svenska kan göra en prövning på kurs B, C eller D och få godkänt eller inte godkänt betyg.

Behörig att läsa sfi är du som är bosatt i Sverige, som har svenskt personnummer och som saknar kunskaper på grundläggande nivå i svenska, norska och danska. Du kan delta från och med den 1 juli det år du fyller 16 år. Du måste också kunna visa giltig fotolegitimation och ett personbevis som visar att du är folkbokförd i Sverige.

Om du inom tre månader har gjort nationellt prov på sfi eller om du redan läser en kurs inom sfi på en skola får du inte göra en prövning.

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig till prövning genom att mejla till, betygsprovning@helsingborg.se

Om du har betyg på tidigare kurser som du läst i andra kommuner, bifoga en bild av betyget när du anmäler dig till prövningen. Du kommer sedan att bli kontaktad för att få svara på frågor inför prövningen.

Vad kostar det att göra en prövning?

En prövning kostar 500 kronor per kurs. Du får mer information om hur du betalar när du har svarat på frågorna inför prövningen. Din prövning startar inte förrän du har betalt. Prövningen avbryts om du inte blir klar innan periodens slut. Du får inte pengarna tillbaka om du avbryter din prövning.

När kan jag göra en prövning?

Du kan göra din prövning under följande perioder:

  • Den 14 mars – den 20 maj 2022
    Du anmäler dig tidigast den 28 februari 2022 och senast den 9 mars 2022.
  • Den 3 oktober – den 18 november 2022
    Du anmäler dig tidigast den 19 september 2022 och senast den 28 september 2022.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?