Prövning sfi

Här finns information för dig som vill göra en prövning på en sfi-kurs.

Vad är en prövning?

En prövning är när du gör uppgifter, redovisningar och tester som visar att du är godkänd på kursen. I en prövning ingår inte handledning eller undervisning. Vid prövningen gör du flera skriftliga och muntliga uppgifter. Du kommer också att få skriva ett nationellt prov. Du behöver komma till Sfi-navet på Rönnowsgatan 10 D i Helsingborg flera gånger och visa dina kunskaper.

Vem får göra en prövning?

Du som är behörig att läsa sfi och redan har kunskaper i svenska kan göra en prövning på kurs B, C eller D och få godkänt eller inte godkänt betyg.

Behörig att läsa sfi är du som är bosatt i Sverige, som har svenskt personnummer och som saknar kunskaper på grundläggande nivå i svenska, norska och danska. Du kan delta från och med den 1 juli det år du fyller 16 år. Du måste också kunna visa giltig fotolegitimation och ett personbevis som visar att du är folkbokförd i Sverige.

Om du inom tre månader har gjort nationellt prov på sfi eller om du redan läser en kurs inom sfi på en skola får du inte göra en prövning.

Vi har ett begränsat antal platser och ber dig som är bosatt i en annan kommun än Helsingborg att vända dig till din hemkommuns vuxenutbildning för att höra vad som gäller där.

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig till prövning genom att fylla i ett formulär på denna sida när det är prövningsperiod. Om du har betyg på tidigare kurser som du läst i andra kommuner, bifoga en bild av betyget när du anmäler dig. Vi kontaktar dig för mer information innan prövningsperioden startar.

Vad kostar det att göra en prövning?

En prövning kostar 500 kronor per kurs. Du får mer information om hur du betalar när du har svarat på frågorna inför prövningen. Din prövning startar inte förrän du har betalt. Prövningen avbryts om du inte blir klar innan periodens slut. Du får inte pengarna tillbaka om du avbryter din prövning.

När kan jag göra en prövning?

Du kan göra din prövning under följande perioder:

  • 20 mars – 19 maj 2023
    Du anmäler dig tidigast den 27 februari 2023 och senast den 14 mars 2023.
  • Den 2 oktober – den 17 november 2023
    Du anmäler dig tidigast den 18 september 2023 och senast den 29 september 2023.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.