Ny smart gatubelysning i Påarp och Bårslöv

Belysningsstolpar i Påarp

Bårslöv och Påarp var först ut när belysningen i Helsingborg började bli smartare och ovanligt upplysande. I september 2022 började vi att byta ut alla armaturer i belysningsstolparna i de båda samhällena. Förutom att vi sparar både energi och pengar med nya LED-ljuskällor är armaturerna förberedda för ett nytt och effektivt styrsystem som kan samla in data som ger oss en smartare stad.

Detta har vi gjort

  • Vi har bytt ut alla armaturer i alla lyktstolpar i Bårslöv och Påarp. Det var ungefär 1 360 stycken.
  • Vi har utrustat armaturerna med LED-belysning som förbrukar mindre energi än de gamla ljuskällorna.
  • Vi har riktat och koncentrerat ljuset bättre mot gatorna. Med de nya LED-ljuskällorna ”slösar” vi inte med energi genom att ljuset sprids till ytor som inte behöver belysas. Vi undviker då det som kallas ”ljusförorening”, det vill säga störande och ibland även bländande ljus som kan störa växt- och djurliv.
  • Ljuset blir vitare än tidigare och det kan upplevas som ljusare, men det är ungefär samma belysningsnivåer som tidigare. Upplever du ljuset som ljusare beror det förmodligen på att färgåtergivningen blir väsentligt bättre.
  • Vi har bytt ut en del lyktstolpar som var konstaterat i dåligt skick efter de dragtester som vi gjorde på alla stolpar i Bårslöv och Påarp hösten 2021.
  • Vi kompletterade med ny belysning på några platser.

Därför började vi i Påarp och Bårslöv

I Påarp och Bårslöv finns sammanlagt ungefär 1 360 lyktstolpar. Här finns även skolor, affärer, parker, mindre gator, större vägar, gång- och cykelvägar med mera. Det vill säga nästan allt som finns i Helsingborg fast i mindre skala. Det är just därför vi har valt att börja här när vi tar ett första steg mot smartare belysning i Helsingborg.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.