Framtidens belysning – ovanligt upplysande

Framtidens belysning, foto från ovan över belyst Helsingborg

I Helsingborg finns idag ungefär 30 000 lyktstolpar. Lamporna i dem drar mycket energi och tekniken är omodern. De kommande tio åren byter vi ut stora delar av stadens belysningsanläggning mot en mer energisnål och mycket smartare. Vi ser också över var vi eventuellt behöver komplettera med mer belysning utifrån de synpunkter vi får in, till exempel i samband med de trygghetsdialoger Helsingborgs stad gör löpande.

Inte nog med att varje stolpe och armatur kommer att kunna tala om för oss hur den mår. Vi ser belysningsanläggningen som ryggraden i en digital infrastruktur. Stolparna har ström, finns överallt i kommunen – i staden och på landsbygden – och är tillräckligt höga för att ge utmärkt radiotäckning.

Utöver belysning kan stolparna och armaturerna kommunicera med sensorer i närheten som kan samla in allt från trafik och luftkvalitet till trängsel och buller. De kan tala om för oss när gräsmattor behöver vattnas eller när papperskorgar behöver tömmas, upptäcka trafikstockningar och spåra lediga parkeringsplatser. Det tjänar alla på och vi får en tryggare och mer omtänksam stad som är enklare att leva i.

Handlingsplan för gatubelysning och IoT

Helsingborgs stad har en handlingsplan för att skapa en infrastruktur och ett kommunikationsnätverk som byggs upp kring stadens nya gatubelysning där nya funktioner kan implementeras. Att belysa stadens gator och torg är bara en del av den framtida belysningsanläggningens uppgift. En annan viktig funktion är att fungera som ett nav för det offentliga rummets IoT (Internet of Things).

Den nya belysningsanläggningen kan utrustas med olika sensorer, Wi-Fi, kameror och 5G-nät. Helsingborg blir en smartare och mer datadriven stad. Detta skapar oändliga möjligheter för näringslivet, universitet och högskola men också för staden och inte minst för invånarna.

Digital infrastruktur för den smarta, hållbara och omtänksamma staden – Handlingsplan för Gatubelysning och IoT 2021-2027 (pdf, 8,8 MB)

Möjliga funktioner på en smart belysningsstolpe:

Illustration Framtidens belysning
Illustration Framtidens belysning

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.