Hyra blomlådor som farthinder

Du som bor i Helsingborg kan hyra blomlådor om du tycker att bilar som kör förbi ditt hus kör för fort. Det är sedan du själv, om du hyr ensam, eller du tillsammans med dina grannar, om ni hyr gemensamt, som planterar blommor och sköter om lådorna.

Antalet blomlådor är begränsat och vi fördelar dem efter ansökningsdatum.

I början av 2023 öppnar vi anmälan för blomlådor 2023.

Finaste blomlådan för säsongen 2022 finns i Bårslöv!

Vinnare i tävlingen om finaste blomlådan 2022

Sommaren 2022 deltog alla som hyr blomlådor av oss i en tävling. Efter att ha åkt ut och tittat på alla blomlådor ett par gånger har vi utsett vinnaren. Körsbärsgatan i Bårslöv har fått diplom och en blomstercheck av handläggare på trafikenheten tillsammans med Mats Werne, stadsbyggnadsnämndens förste vice ordförande, som en uppskattning för de fina lådorna på gatan.

Samfälligheten på Körsbärsgatan fick utmärkelsen för ett fint arrangemang av blommor som sköts om omsorgsfullt under säsongen.

Vinnarna tyckte det var trevligt och kommer ta upp det på nästa årsmöte som en morot för kommande års växtfixande.

Blomlådorna sätts ut i slutet av april eller i början av maj, beroende på väder och vårstädning av gatan. De tas in i mitten av oktober.

Kontakta Helsingborg kontaktcenter, 042-10 50 00, om du upptäcker skadade och trasiga lådor.

Kommunen tar ut en avgift på 900 kronor (inklusive moms) för första lådparet per säsong. För ytterligare lådor är avgiften 700 kronor (inklusive moms) per par och säsong. I avgiften ingår utplacering samt planteringsjord till lådorna och intagning av lådorna. Kostnaden för blommorna står de boende för. Fakturan skickas till kontaktpersonen som ansvarar för betalningen.

Förutsättningar

Det går inte att ha blomlådor som farthinder på alla typer av gator. Det här är några av förutsättningarna för att vi ska kunna placera blomlådor på din gata:

 • Gatan där blomlådor sätts ut ska vara en bostadsgata.
 • Lådor placeras inte på gator med busslinjetrafik.
 • Den som ansvarar för skötseln av blomlådorna måste bo på den gata där lådorna ställs ut.
 • Efter samråd med kontaktpersonen ställer vi ut lådorna i slutet av april eller början av maj och tar in dem i slutet av oktober.
 • Placeringen av blomlådorna anpassas till gatans karaktär.
 • De som bor i direkt anslutning till blomlådorna ska vara informerade om att blomlådor sätts ut.

Viktigt att tänka på

 • Lådorna får inte flyttas
  Det är viktigt att lådorna inte flyttas eftersom det kan innebära trafikfara och att framkomligheten begränsas. Den största effekten får blomlådorna med den placering som vi tillsammans med kontaktpersonen bestämmer på platsen. Placeringen målas ut på gatan.
 • Blomlådorna är ingen lekplats
  Det finns risk för att lådorna blir en spännande lekplats för barn. Detta måste ni som bor på gatan försöka förhindra eftersom en bilist inte kan väja när lådan passeras om barnen skulle göra något oväntat. Det är viktigt att inte invaggas i en falsk säkerhet när lådorna är utplacerade.
 • Bilförare ansvarar för påkörda lådor
  Eftersom hastigheten ska anpassas till vad trafiksäkerheten kräver måste vi förutsätta att hastigheten är låg i bostadsområdena. Därför anser vi att det är tillräckligt om lådornas enda utmärkning består av reflexer och att blomlådorna placeras väl synliga. Om en bilist trots detta kör på en blomlåda och skadar bilen ligger ansvaret på bilföraren.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?