Barn på Drottninghög

Gårdarnas lekplatser har i alla tider beskrivits som barnens favoritplats på Drottninghög. Men det berättas också om en viss rivalitet mellan gårdarna. Om det kan ni höra i Titti Möllerstedts berättelse.

lekplats med bank

Det finns lekplats så barnen kan vara ute mycket.

Naami Khudur Hussein född 1972

barn leker svartvitt

Och att växa upp här, det var att komma till ett område som kryllade av barn. Jag kom från landet, vi hade bott i villa, men man hade bara dom närmsta lekkamraterna, om man säger så. Man fick ju inte bege sig långt iväg och där kanske man hade fyra, fem stycken och när man flyttade in på Rökullagatan så hade man sjuttio stycken, och det var skillnaden.

Alla samlades ute på grusplanen som är grusplan än idag vid skolan, och då hade man ju inte mobiler och sådant utan man hade ju mötesplatser typ innan skolan, efter skolan och det var en stor gemenskap. Och det var ju det, att det blev ju inte två och två och tre och tre utan man var femton-tjugo som höll ihop.
Titti Möllerstedt född 1960

Och mamma blev en mamma som alla på gården kallade för ”morsan” eller ”mor”. Hon var väldigt förtjust i barn och ungdomar, så att vi hade ett öppet hus. Vi hade aldrig dörren låst på Rökullagatan. Jag hade aldrig en dörrnyckel. Var man ute efter nio hade man en glasspinne som man satte i låsen och drog bort smäcken och så kunde man komma in och den glasspinnen låg alltid vid lampan. Så man behövde aldrig nycklar här uppe då och alla var välkomna, som i en stor famn, beskrev mina vänner det under uppväxten. Att, ”hemma hos dig, där kunde man sitta vid köksbordet och prata med din mamma om allt!” och många menade på att” tänk om alla hade haft en sådan mamma!” Då brukade jag säga, ”ni kan låna henne.”
Titti Möllerstedt född 1960

När jag var barn, lekte jag på min gård. Dom jag är med nu, vi har bott bredvid varandra sedan vi växte upp här.
Modi Elmarsi född 1998

Det jag stör mig på är att dom flesta barnen nu för tiden, dom vill bara vara hemma vid datorn och sådant. Men det finns många som är ute här och leker också. Vi har ju den lekplatsen här vid dagiset och vi har fotbollsplanen där borta. Så man har någonstans att gå när man är ute. Det finns platser att leka på överallt.
Laudrim Alimi född 1994

barn vid gunga

Alltså här i området finns många barn. Det är otroligt. Nästan trettio-trettiofem på gården här på somrarna när skolorna har stängt.
Alper och Gulten Tosun född 1960

Varje vår/sommar anordnade Drottninghögs bygglek ett lådbilsrally.
Bilden är tagen runt 1980-82.

Titti Möllerstedt född 1960, berättar barndomsminnen från Drottninghög.
Lyssna på Tittis minnen

Bilderna på den här sidan är skyddade enligt upphovsrätten.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?