Det gröna Drottninghög

Drottninghög har många grönområden och trivsamma gårdsmiljöer. Kika in på några uteplatser och läs om egna trädgårdsinitiativ.

kvinnas uteplats drottningh
Jarmila Bila på sin uteplats på Grönkullagatan.

På Margarete Sverdlin uteplats på Grönkullagatan.


Uteplats på Grönkullagatan en solig majdag. Från vänster: Bengt Jönsson, Christel Nilsson, Pia Larsson, Richard Olsson.

Från början hade vi lite mindre uteplats, men sedan fick vi tillstånd att flytta ut en meter. Det får man inte göra numera. Där är fint på sommaren, man kan sitta där ute och dricka en kaffe och ha blommor runt om sig överallt. För jag är mycket, inte nu, krafterna börjar ta slut, men annars var jag mycket intresserad av trädgård tidigare. Växter och blommor och allt. Det var ju en av dom sakerna som gjorde att jag direkt sa javisst, när hon ville att vi skulle flytta hit.
Kjell Kjellberg född 1925


Det känns som att det finns så mycket grönområde.  Man kunde göra någonting med det istället, det används inte så mycket här i området.
Nora Aboutaka född 1996

Det är klart vi lekte i skogen, typ dunkgömme och sådant.
Modi Elmarsi född 1998

Som barn så var det ju jättebra. Det var mycket grönområden, lekplatser och man kunde leka, grilla och hålan var där. Det var där Maxibadet är nu och det var ett jättestort utrymme. Så nu när dom skall bygga om är man lite orolig att man skall förlora grönområdena. Sedan samtidigt så blir det väldigt, väldigt intressant att se hur utvecklingen kommer bli.
Elvis Stan född 1977

För över 20 år sedan skull man miljöförbättra området och när de var färdiga sa de:
– Är ni nöjda nu?
– Nja, jag har alltid önskat att plantera ett vårdträd, sa jag.
– Vill du det? Vad för slags träd?
– En kastanj, för min barndoms gunga hängde i en kastanj.
Men mannen föreslog i stället en ornäsbjörk. Kastanjen skulle bli för stor. När björken var planterad hade vi en gårdsfest. Varje år skriver jag upp i en liten kalender när björken slår ut. När björken hade stått på gården i 20 år hade vi en liten jubileumsfest med kaffekalas och så sjöng vi för trädet. En dam sa:
– Ja, många kalas har jag varit på, men aldrig ett trädkalas.
Berit Karlsson född 1942

Jag frågade fastighetsägaren om jag fick plantera blommor i rabatten och dom sa att jag fick göra vad jag ville. Jag har alltid tyckt om trädgårdarbete. Så saknade jag det. När det blir några frön tar jag vara på dom och lägger ut dom året efter. Särskilt dom som bor på äldreboendet därinne, dom tycker att det är så underbart att komma ut och se. Det påminner om deras barndom, säger dom.
Lillian Johansson född 1929

Bilderna på den här sidan är skyddade enligt upphovsrätten.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?