Drottninghög och framtiden

Drottninghög byggdes mellan åren 1967 och 1969. Idag finns det behov av att renovera bostäderna och bygga nya andra boendeformer. Projektet, som ägs av Helsingborgs stad och Helsingborgshem, innebär stora förändringar – förändringar som väcker både oro och tillförsikt.


Alla förändringar väcker väldigt stor oro. Och många ser inte på helheten, utan dom ser sin lilla trappa eller sin lilla lägenhet. Och det går ju också väldigt mycket rykten om vilka hus som skall rivas. Den bästa tanken tycker jag nog är att man skulle försöka få ett boende med både villor och bostadsrätter, för jag tror aldrig att det är så bra att det bara är en sorts boende.
Berit Karlsson född 1942


Jag känner ingen större oro. Jag tror vi blir väl omhändertagna när förändringen sker. Dom åker ju ut och intervjuar folk var man kan tänka sig bo om man inte skall bo här. Men samtidigt, vi som bor här och vi som har bott här länge, bor här för att ha låg hyra, och jag menar då får man ju också köpa lite dålig isolering och lite dåliga fönster för jag vill inte ha högre hyra. Det är ju det. Eftersom jag älskar att resa och då lägger jag hellre min lön på att kunna spara till att resa. Nu har jag en trea på sjuttio och en halv kvadrat, stor inglasning och stor trädgård. Sedan har jag bilgarage, jag har MC-garage och jag har två förråd i källaren och det ger jag femtusen tvåhundra för, och det är ingenting. Det är jättebra.
Titti Möllerstedt född 1960


Nu när dom skall bygga om och göra om allting här, vad händer med lägenheterna? Blir dom dyrare? Alltså den oron finns hos alla som bor här. Dom som har bosatt sig här och känner sig trygga. Nu tänker jag mer på dom här som inte jobbar så mycket. Som har låg inkomst. Vad händer med dom? Det är lite synd om dom, om dom nu skall höja hyrorna. Och sedan dom som har pension och precis klarar att betala hyran och att köpa lite mat. Skall dom behöva betala några tusen extra så blir det helt fel. Så det snackas mycket runt om på Drottninghög. Sedan dom som har det väl lite bättre ställt, dom kan tycka att det är jättebra.
Elvis Stan född 1977


Man har hört att dom skall bygga hus här också och insatslägenheter och hyresrättslägenheter. Ett hus på Drottninghög hade varit drömmen. För jag har velat ha hus länge, men då har jag velat ha i närheten av Drottninghög. Vi har tittat på hus på Dalhem och dom här nya husen i Vasatorp men det är fortfarande inte Drottninghög.
Elvis Stan född 1977


Området är det inget fel på. Jag tycker om området och jag tycker om min lägenhet. En dag om dom skulle riva så kan jag tänka mig att flytta omkring i området, men inte långt ifrån. Inte flytta till staden. Aldrig i mitt liv. Nej, jag skulle inte att trivas.
Gulten Tosun född 1960

Bilderna på den här sidan är skyddade enligt upphovsrätten.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?