Tingen i samlandets spår

Vad har vi samlat genom åren och hur har vi samlat? Vilken historia har ett museum? I utställningen berättas hur det hela började. Det blir kuriosakabinett, mycket föremål och på köpet en försiktig titt på vilken roll historia, samlande och inte minst museerna hade för ungefär 100 år sedan.

Med utställningen ”Tingen i samlandets spår” vill Kulturmagasinet lyfta fram en bit museihistoria, dels genom att visa föremål ur samlingarna och en skiftande attityd till samlande, men också lyfta fram städers relation till ”sitt” museum. I det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet etablerades museer i varje stad med självaktning. Helsingborg var inget undantag och år 1909 öppnades stadsmuseet på Södra Storgatan tills det stängde i april år 1996. Förhållandevis få förändringar gjordes där – i museet stod tiden still.

Utställningen Tingen i samlandets spår förser stadskvarteret på Fredriksdal med ett tidsenligt litet stadsmuseum från denna tid. En ny entré till utställningslokalen har öppnats så att besökaren kan komma in från den lilla stadsgatan – rakt in i ett museum såsom det kunde ha sett ut i slutet på 1800– början av 1900-talet.

Du möter natur och kultur, konst och etnografi, allt hämtat ur samlingarna. Föremålen, som är fler än 800, har det gemensamma att de togs till samlingarna tidigt efter att verksamheten drog igång 1909. Här finns delar av Oscar Trapps flintsamling och föremål som väntat länge på dagens ljus, som svanen och krokodilen, mineralerna och korallerna.

Är du nyfiken på Helsingborgs nuvarande stadshistoriska utställning är det den stadshistoriska utställningen På Gränsen som visas på Dunkers kulturhus för dig.

Bläddra i vår utställningskatalog

Bilderna på den här sidan är skyddade enligt upphovsrätten.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?