Mat i Helsingborgs stads skolor

Maten i förskolor, grundskolor och gymnasium är gratis för alla barn och elever som är folkbokförda i Helsingborg. Gymnasieelever som bor i annan kommun men går i skola i Helsingborg betalar en avgift till sin hemkommun.

Vad blir det för mat?

Menyer för de flesta förskolor och skolor hittar du i appen Skolmaten. Vill du istället ha menyn synlig direkt i din kalender på datorn eller i mobilen? Använd iCal-länken på skolmatsidan på Helsingborgs stads webb för öppna data. Du kan också se menyn direkt i din webbläsare .

Har du barn i fristående förskola eller skola och undrar vem som lagar maten? Fråga förskolechefen eller rektorn på ditt barns skola.

Varje dag serveras ett vegetariskt alternativ och en stor grönsaksbuffé. 100% av köttet som serveras är KRAV-märkt och 50% av maten totalt är ekologisk.

Vi arbetar också mot att halvera vårt matsvinn och att sänka den klimatpåverkan som våra livsmedel gör – läs mer om projektet SmartMat Hbg.

Det är våra egna kockar som lagar maten

Det är kockarna på Helsingborgs stads egen måltidsservice som lagar maten till de flesta av våra elever i skolan och till barnen i våra förskolor som inte har egna kök. En del av våra skolor och förskolor har egna kök och menyer, som förskolans eller skolans egen kock ansvarar för. Alla kockar, oavsett var de arbetar, följer våra gemensamma riktlinjer för hur vi vill att maten och måltidsmiljön ska vara i Helsingborgs stads skolor . Läs mer om det i Matprat, vår bok till föräldrar om maten i våra förskolor och skolor.

Vi tar maten på mumsigt allvar

För oss är maten inte enbart ett mål mat som ska mätta hungriga magar. Det är så mycket mer. Mat för oss är att värna om barns och elevers hälsa och välmående, om miljön och om djuren. Mat är något som ger glädje och samvaro. Mat är energi som ska räcka hela dagen så att våra barn och elever ska må bra, utvecklas och ta till sig nya kunskaper.