Mat i Helsingborgs stads skolor

Maten i förskolor, grundskolor och gymnasium är gratis för alla barn och elever som är folkbokförda i Helsingborg. Gymnasieelever som bor i annan kommun men går i skola i Helsingborg betalar en avgift till sin hemkommun.

Vad blir det för mat?

Menyer för de flesta förskolor och skolor hittar du i appen Skolmaten på dinskolmat.se. Vill du istället ha menyn synlig direkt i din kalender på datorn eller i mobilen? Använd iCal-länken på skolmatsidan på Helsingborgs stads webbplats för öppna data. Du kan också se menyn direkt i din webbläsare på skolmaten.se .

Har du barn i fristående förskola eller skola och undrar vem som lagar maten? Fråga förskolechefen eller rektorn på ditt barns skola.

Det är våra egna kockar som lagar maten

Det är kockarna på Helsingborgs stads egen måltidsservice som lagar maten till de flesta av våra elever i skolan och till barnen i våra förskolor som inte har egna kök. En del av våra skolor och förskolor har egna kök och menyer, som förskolans eller skolans egen kock ansvarar för. Alla kockar, oavsett var de arbetar, följer våra gemensamma riktlinjer för hur vi vill att  maten och måltidsmiljön ska vara i Helsingborgs stads skolor . Läs mer om det i Matprat, vår bok till föräldrar om maten i våra förskolor och skolor.,

Vi tar maten på mumsigt allvar

För oss är maten inte enbart ett mål mat som ska mätta hungriga magar. Det är så mycket mer. Mat för oss är att värna om barns och elevers hälsa och välmående, om miljön och om djuren. Mat är något som ger glädje och samvaro. Mat är energi som ska räcka hela dagen så att våra barn och elever ska må bra, utvecklas och ta till sig nya kunskaper.

Vi gör våra menyer mer klimatsmarta

Tillsammans testar vi många olika sätt att göra vår skolmat mer hållbar. Vi ska exempelvis sänka den klimatpåverkan som våra livsmedel står för. Våra kockar testar och utvecklar hela tiden maträtterna för att göra dem mer klimatsmarta. Vi tillför mer grönt i maten och väljer ingredienser efter säsong. Läs mer om projektet SmartMat Hbg. 

Vi minskar vårt matsvinn

I Helsingborgs stads skolor arbetar vi för fullt med att minska matsvinnet. 2017 slängde vi 241 ton ätbar mat. Den siffran ska vi halvera under 2019. Läs mer om projektet SmartMat Hbg.