Mat i Helsingborgs stads skolor

I Helsingborgs stads skolors skolrestauranger lagar vi mat nära gästen. Våra skickliga kockar lagar maten från grunden och på goda, hållbara råvaror i säsong. Vi vill att skolmaten ska vara en väl integrerad del i det pedagogiska arbetet och att våra elever ska vara delaktiga i utvecklingen av maten och våra måltidsmiljöer.

Vad blir det för mat?

I Helsingborgs stads skolor planeras menyn centralt men lagas på plats i flesta av våra skolor. Det betyder att varje kök kan sätta sin egen prägel på rätterna som serveras och att våra elever har möjlighet prata med respektive köksansvarig om maten som serveras. Menyer för de flesta av Helsingborgs stads kommunala förskolor och skolor (Helsingborgs stads skolor) hittar du i appen Skolmaten på dinskolmat.se. Du kan också se menyn direkt i din webbläsare på skolmaten.se.

Det är våra egna kockar som lagar maten

Det är kockarna på Helsingborgs stads egen måltidsservice som lagar maten till de flesta av våra elever i skolan och till barnen i våra förskolor som inte har egna kök. En del av våra skolor och förskolor har egna kök och menyer, som förskolans eller skolans egen kock ansvarar för. Alla kockar, oavsett var de arbetar, följer vår gemensamma policy för hur vi vill att maten och måltidsmiljön ska vara i Helsingborgs stads skolor. Läs mer om det i Matprat, vår bok till föräldrar om maten i våra förskolor och skolor.

Respektive skolas rektor ansvarar i sin tur för måltidsmiljön och de faktorer som påverkar den, till exempel schemaläggning och möblering. Kontakta din rektor om du har frågor kring maten på din skola.

Vi tar maten på mumsigt allvar

För oss är maten inte enbart ett mål mat som ska mätta hungriga magar. Det är så mycket mer. Mat för oss är att värna om barns och elevers hälsa och välmående, om miljön och om djuren. Mat är något som ger glädje och samvaro. Mat är energi som ska räcka hela dagen så att våra barn och elever ska må bra, utvecklas och ta till sig nya kunskaper.

Vi gör våra menyer mer klimatsmarta

Tillsammans testar vi många olika sätt att göra vår skolmat mer hållbar. Vi ska exempelvis sänka den klimatpåverkan som våra livsmedel står för. Våra kockar testar och utvecklar hela tiden maträtterna för att göra dem mer klimatsmarta. Vi tillför mer grönt i maten och väljer ingredienser efter säsong. Mellan åren 2017 och 2020 minskade vi matens klimatpåverkan med 25 % och gick från en klimatpåverkan på 2 kg CO2e/kg livsmedel till 1,5 kg CO2e/kg. Läs mer om projektet SmartMat Hbg.

Vi minskar vårt matsvinn

Mellan åren 2017 och 2020 halverades mängden matsvinn i Helsingborgs stads skolor. Vi gick från att slänga 75 gram mat per ätande till 38 gram. I totala siffror motsvarar det en minskning på närmare 120 ton mat om året. Läs mer om projektet SmartMat Hbg.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.