Mat i Helsingborgs stads skolor

I Helsingborgs skolrestauranger lagar vi mat nära gästen. Våra skickliga kockar lagar maten från grunden och på goda, hållbara råvaror i säsong. Vi vill att skolmaten ska vara en väl integrerad del i det pedagogiska arbetet och att våra elever ska vara delaktiga i utvecklingen av maten och våra måltidsmiljöer.

Vad blir det för mat?

I Helsingborgs skolor planeras menyn centralt men lagas på plats i flesta av våra skolor. Det betyder att varje kök kan sätta sin egen prägel på rätterna som serveras och att våra elever har möjlighet prata med respektive köksansvarig om maten som serveras. Du hittar menyn här.

Det är våra egna kockar som lagar maten

Det är kockarna på Helsingborgs stads egen måltidsservice som lagar maten till de flesta av våra elever i skolan och till barnen i våra förskolor som inte har egna kök. En del av våra skolor och förskolor har egna kök och menyer, som förskolans eller skolans egen kock ansvarar för. Alla kockar, oavsett var de arbetar, följer vår gemensamma policy för hur vi vill att maten och måltidsmiljön ska vara i Helsingborgs stads skolor . Läs mer om det i Matprat, vår bok till föräldrar om maten i våra förskolor och skolor.

Respektive skolas rektor ansvarar i sin tur för måltidsmiljön och de faktorer som påverkar den, till exempel schemaläggning och möblering.

Vi tar maten på mumsigt allvar

För oss är maten inte enbart ett mål mat som ska mätta hungriga magar. Det är så mycket mer. Mat för oss är att värna om barns och elevers hälsa och välmående, om miljön och om djuren. Mat är något som ger glädje och samvaro. Mat är energi som ska räcka hela dagen så att våra barn och elever ska må bra, utvecklas och ta till sig nya kunskaper.

Vi gör våra menyer mer klimatsmarta

Tillsammans testar vi många olika sätt att göra vår skolmat mer hållbar. Vi ska exempelvis sänka den klimatpåverkan som våra livsmedel står för. Våra kockar testar och utvecklar hela tiden maträtterna för att göra dem mer klimatsmarta. Vi tillför mer grönt i maten och väljer ingredienser efter säsong. Läs mer om projektet SmartMat Hbg. 

Vi minskar vårt matsvinn

I Helsingborgs stads skolor arbetar vi för fullt med att minska matsvinnet. 2017 slängde vi 241 ton ätbar mat. Den siffran ska vi halvera under 2019. Läs mer om projektet SmartMat Hbg.