Välj våra grundskolor
I Helsingborgs stads skolor har vi lång erfarenhet av lärande och vi vet hur vi ska använda vår kunskap och våra gemensamma resurser på bästa sätt. I våra grundskolor vill vi ge alla barn och elever förutsättningar att utforska sin nyfikenhet och fördjupa sina kunskaper. Från skolval till skolbal.
Skolvalskompassen
Nu är det enklare för dig att välja skola.
Skolvalskompass
Vi tar maten på mumsigt allvar i alla våra skolor
För oss i Helsingborgs stads skolor är maten inte enbart ett mål mat som ska mätta hungriga magar. Det är så mycket mer. Mat för oss är att värna om barns och elevers hälsa och välmående, om miljön och om djuren. Mat är något som ger glädje och samvaro. Mat är energi som ska räcka hela dagen så att våra barn och elever ska må bra, utvecklas och ta till sig nya kunskaper.
Vi arbetar ständigt med att göra våra menyer mer klimatsmarta och minska matsvinnet.
Här kan du läsa mer om hur vi arbetar med maten i våra skolor.
Vi har en skola nära dig
Helsingborgs stads skolor har 35 kommunala grundskolor utspridda över staden. Vi har en som ligger nära där du bor.
Vi har nolltolerans mot att inte trivas
Ditt barn ska trivas i skolan oavsett vilken av våra 35 kommunala grundskolor du väljer. Barnet ska känna sig tryggt tillsammans med oss och med sina kompisar och pedagoger. Hos oss är det en självklarhet. Dessutom är det en förutsättning för lärandet.
Att ditt barn inte får vara med och leka, inte får kompisar eller ännu värre saker, är något vi aldrig finner oss i. Helsingborgs stads skolor har nolltolerans mot mobbning. Varje dag ser vi hur ditt barn mår. Det gäller för alla oss som arbetar i våra skolor. Upptäcker vi att något inte står rätt till så åtgärdar vi det. Det har vi rutiner och metoder för. Och vi kontaktar naturligtvis dig som vårdnadshavare.
3 av Helsingborgs stads skolors 35 grundskolor som arbetar med trygghet och trivsel
- Laröds skola en F-9 skola som ligger nära hav, skog, landborgen och Sofiero. Viktiga värden för Laröds skola är trygghet, trivsel och att barn och ungdomar når sina mål. På Laröds skola finns det glädje och möjligheter för alla!
- På Påarps skola finns synliga och närvarande vuxna som utstrålar kunnighet och säkerhet. Alla som arbetar på Påarps skola är vuxna som bryr sig. Och det är vi stolta över. På Påarps skola är varje barn allas barn och varje elev allas elev. Eleverna och lärarna tar tillsammans fram ordningsregler för att skapa en god studiemiljö.
- På S:t Jörgens skola kan ditt barn gå från förskoleklass till årskurs 6. Här känner alla varandra och eleverna får många gemensamma upplevelser. Tillsammans arbetar skolan med trygghet och trivsel, sin lärmiljö samt med hälsa och livsstil.
En lite mindre skola
- Allerums skola är en liten, trygg och attraktiv skola som ligger i Allerum.
- Brunnsparksskolan är en liten och familjär skola i Ramlösa brunnspark för elever i årskurs F-5.
- Bårslövs skola är en F-6 skola som ligger mitt i Bårslöv med nära till naturen. Med glädje, trygghet och motivation lyckas alla elever bli sitt bästa jag.
- Gläntanskolan är ingen liten skola om man ser till antalet elever, men skolan arbetar mycket med små undervisningsgruppen för att eleverna ska få en trygg skolgång.
- Kattarps skola är en liten skola där trygghet och gemenskap är vår största styrka. Här känner alla varandra och med det som grund uppnår vi tillsammans goda resultat.
- Söderskolan är Helsingborgs enda F-3 skola. Det är en liten och trygg skola som specialiserar sig på elevernas läs- och skrivinlärning.
- Ättekullaskolan är den lilla skolan med de stora möjligheterna till kunskap för livet, trygghet, utemiljö och friluftsliv. Utemiljö består av mycket träd och stora grönytor, vilket ger goda möjligheter till att inkludera utomhuspedagogiken i undervisningen.
En stark elevhälsa
Tillsammans arbetar vi för att ge våra barn och elever de bästa förutsättningarna för framtiden. Alla elever i våra 35 grundskolor har tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Vi har även personal med kompetens att tillgodose elevernas behov av specialpedagogiska insatser. Vi har resurser för att tillgodose ditt barns behov.
Är ditt barn intresserat av dans och musik?
Hösten 2017 startade Anneroskolan musikprogrammet El Sistema. Alla elever i F-klass till och med åk 3 får obligatorisk sång- och rytmikundervisning en gång i veckan på skoltid.
Synkopen är en musikgrundskola där undervisningen byggs utifrån musik. Skolan vänder sig till elever som har ett aktivt intresse för musik och som tycker om att sjunga och spela.
På Elinebergsskolan kan ditt barn välja fameprofilen. Det är en inriktning för elever som gillar att sjunga, dansa eller spela instrument.
På Högastensskolan är skapande i fokus. Från årskurs 5 har ditt barn möjlighet att spela instrument och sjunga efter eget intresse.
Ditt barn kan välja musikprofil i årskurs 4-6 och årskurs 7-9 där eleven har möjlighet att fördjupa sig i musikens värld och prova både enskilt musicerande och ensemblespel.
Raus Planterings skola tror på fantasin som superkraft! Skolan sätter upp en föreställning per år – en process som sträcker sig över hela läsåret. Ditt barn får välja ett av skolans profilämnen och sedan arbetar eleverna årskursöverskridande med dessa ämnen. De övar in sånger, danser och dialog. Skapar rekvisita, kostymer och grafiskt material – allt för att skapa en så trevlig föreställning som möjligt!
Från årskurs 5 har ditt barn möjlighet att välja musik som profilämne som följer eleven genom åren.
Helsingborgs Musikklasser på Wieselgrensskolan är en musikprofil för elever i årskurs 4-9 som har ett stort musikintresse och som älskar att sjunga, dansa och spela teater. Oavsett om ditt barn vill bli läkare eller musikalartist tar skolan vara på sina talanger så att eleven i framtiden kan förverkliga sina drömmar.
Välj en skola med mycket idrott och rörelse
Fotbollsprofil
Gillar ditt barn att spela fotboll och vill lära sig mer om teori och träna teknik? När eleverna börjar 6:an har de möjlighet att välja fotbollsprofilen. Skolan har haft fotboll på schemat sedan 2005 tillsammans med Eskilsminne IF och skolans fotbollsprofil är certifierad av Svenska fotbollsförbundet.
Handbollsprofil
Gillar ditt barn att spela handboll och vill lära sig mer om teori och träna teknik? När eleverna börjar årskurs 6 har de möjlighet att välja handbollsprofilen. Skolan började med sin handbollsprofil 2016 i samarbete med OV Helsingborg.
På Gantofta skola har ditt barn möjlighet att välja innebandy i årskurs 6-9. Alla elever är välkomna att välja profilen – de som har spelat sedan tidigare och de som aldrig tidigare har testat. Skolan anpassar träningen efter elevernas nivå.
Idrottsprofilen är perfekt för elever som älskar idrott och som skulle vilja ha mer möjlighet att fördjupa sig i olika former för idrott. Idrottsprofilen följer i stort samma upplägg som den vanliga idrotten.
Högastensskolan satsar också mycket på rörelse under skoldagen. Här kan eleverna jogga till skolan på morgonen. Lågstadiet har lektioner utomhus med rörelse. Varje dag finns också rastaktiviteter för de yngre eleverna. Högstadieeleverna har ett pulspass i veckan med sina mentorer.
Ditt barn kan välja fotbollsprofil i årskurs 4-6 och årskurs 7-9 där du som elev får möjlighet att träna upp dina individuella skills samt spela i lag.
På Rydebäcksskolan kan du från och med höstterminen 2022 välja padel som profilämne. Att välja padel som profil innebär att du kommer ha schemalagd padelträning varje vecka.
Från årskurs 5 har ditt barn möjlighet att välja idrott som profilämne. På skolan satsar man också på rörelse på många andra sätt och utöver idrotten varje vecka får ditt barn andra möjligheter att sätta sprätt på sin energi.
Wieselgrensskolans fotbollsprofil startade 1993. Sedan dess har den växt och idag kan eleverna ha fotboll på schemat redan från årskurs 4. Skolan har stor erfarenhet av att undervisa i fotboll och är en av få skolor som är certifierade av Svenska fotbollsförbundet.
En skola för hållbar utveckling
Helsingborgs stads skolor arbetar mycket med hållbar utveckling.
- Ringstorpsskolan och Västra Ramlösa skola har fått utmärkelsen Skola för hållbar utveckling.
- Gantofta skola jobbar med hållbart med samverkan mellan skola och arbetsliv. Det är ett spännande arbete där modern arbetslivsorientering kopplas till hållbarhetsfrågorna.
- Husensjö skola har byggt en ny slöjdsal där såväl textil som trä- och metallslöjd ska få plats och fokus ligger helt på återbruksslöjd.
- Både Drottninghögsskolan och Anneroskolan serverar nu vegetarisk kost som en del i deras hälsofrämjande arbete och deras arbete med miljömässig hållbarhet.
- Västra Ramlösa skola gör också ett spännande innovationsarbete kopplat till visualisering av miljödata. En dashboard ska visa miljödata som skolan ska kunna använda pedagogiskt.
- Allerums skola har gjort en jättesatsning på utomhuspedagogik och skol och fritidsförvaltningen har tagit fram en prototyp på ett egendesignat uteklassrum som testas på deras skolgård.
- Brunnsparksskolan har även de gjort en satsning på utomhuspedagogik och utbildat personalen tillsammans med vår naturskola.
- Västra Berga skola satsar på hållbart lärande och att utveckla sin egenart. Därför lär skolan sina elever för livet och inte för stunden. Västra Berga skola inspirerar sina elever att hämta in och utveckla hållbara kunskaper och förmågor i en föränderlig värld.
Vi anpassar undervisningen efter ditt barn
I alla våra 35 kommunala grundskolor ger vi varje barn och ungdom både förutsättningar och motivation att bli sitt bästa jag. Här får du några exempel på hur våra skolor jobbar.
- På Holstagårdsskolan är ledstjärnan att alla elever ska få möjligheter att hitta sin egen väg till kunskaper och socialt samspel. Strävan att förverkliga detta sker genom ett medvetet arbete kring trygghet, trivsel och studiero.
- Vi lär på samma sätt men har olika förutsättningar, behov, framtidsdrömmar och talanger. Därför anpassar Gustavslundskolan undervisningen till elevernas olikheter, inte tvärt om.
- På Maria Parkskolan är målet att ta vara på barnens talanger och uppfylla deras drömmar. Skolan låter drömmarna växa i en kreativ grön miljö där alla elever syns och märks lika mycket.
- På Mörarps skola blir alla barn sedda och får möjlighet att utveckla sina talanger och intressen.
- Nanny Palmkvistskolan skapar tillsammans med eleverna möjligheter för att utvecklas, lära och ta del av varandras talanger. På Nanny Palmkvistskolan är våra olikheter en styrka.
- Lärande och möten med professionell och 100 procent engagerad personal, 100 procent av dagen ger Ringstorpsskolan sina elever optimala förutsättningar till personlig utveckling och handlingsberedskap för ett rikt liv.
- Att känna delaktighet, ha möjlighet att påverka och att ta ansvar – det ser Rydebäcksskolan som viktiga förutsättningar för att barn ska trivas och utvecklas på sin skola. Genom att ha fokus på varje barns behov hjälper vi våra elever att utvecklas i sin egen riktning. Välkommen till Rydebäcksskolan – en skola för individen.
- Slottsvångsskolans vision är att skapa den bästa skolan för varje barn och elev. Skolan skapar förutsättningar för varje elev att utvecklas så mycket som möjligt och nå kunskapsmålen.
- Tågaborgsskolan har nyfikenhet på schemat och höga förväntningar på sina elever. Här får eleverna redskap att tänka skickligt och på riktigt. Skolan tar vara på elevernas talanger så att de kan förverkliga sina drömmar – nu och i framtiden.
Möjlighet att välja inriktning
Våra grundskolor skolor har ett brett utbud med många olika profiler och inriktningar. Här finns en skola som passar ditt barn.
- På Högastensskolan kan eleverna från årskurs 4 välja ett profilämne som följer dem genom åren. De kan förutom idrott och musik välja media och hantverk. I årskurs 7 tillkommer den samhällsinriktade profilen Världen i perspektiv.
- Från årskurs 5 erbjuder Råå Södra skola eleverna möjlighet att välja ett profilämne som följer dem genom åren. Eleverna kan förutom idrott och musik välja media.
- Svensgårdsskolan ger som en del i sin satsning på NO intresserade elever möjlighet till både breddade och fördjupade studier vid sidan av den ordinarie NO-undervisningen.
- Söderskolan är en F-3 skola som specialiserar sig på elevernas läs- och skrivinlärning.
- Wieselgrensskolan har ett samarbete med Olympiaskolans naturvetenskapliga program, där eleverna får studera matematik och fysik på gymnasienivå. Målet är att inspirera och uppmuntra logiskt tänkande och ett intresse för problemlösning.
Ska du söka särskola till ditt barn?
Klasser med elever som följer grundsärskolans kursplaner årskurs 1-9 finns på Påarps skola, Västra Berga skola och Elinebergsskolan .
Rönnbäcksskolan erbjuder grundsärskola med inriktning ämnesområden. Skolan har en anpassad ute- och innemiljö för elever som har flerfunktionsnedsättningar och behöver alternativa kommunikationssätt. Rönnbäcksskolan erbjuder också gymnasiesärskolans individuella program. På skolan går cirka 20 elever.
Borgmästarskolan erbjuder grundsärskola med inriktning ämnesområden. Skolan är till för elever som behöver den lilla, anpassade miljön med en strukturerad och tydliggörande pedagogik, med inriktning mot autismspektrumtillstånd. Borgmästarskolan erbjuder också gymnasiesärskolans individuella program. På skolan går cirka 20 elever.
Nu hoppas vi att ditt beslut blev enklare om vilken skola som passar för just ditt barn!
Bland Helsingborgs stads skolor finns skolan som passar just ditt barn. Besök gärna våra skolor på öppet hus eller på våra informationskvällar.
Välj en av Helsingborgs stads skolors 35 kommunala grundskolor senast 31 januari.
Vad händer nu?
Skolvalsperioden är mellan den 1 december – 30 januari.
Vet du redan nu vilken skola du vill välja?
Vill du bekanta dig mer med skolorna, lokalerna och deras personal?
Besök skolornas öppet hus. Scrolla ner på sidan för att få aktuella datum och tider.
Är du osäker på hur du gör ditt skolval?
Gör ditt val enkelt i e-tjänsten
Skolvalet har öppet mellan den 1 december och 31 januari.