Drottninghögsskolan är en interkulturell skola där cirka 95% av eleverna har ett annat modersmål än svenska. Det betyder att elevernas lärande sker på ett språk som de inte fullt ut behärskar. Vi vill öka elevernas måluppfyllelse genom att bredda elevernas språkliga resurser. Elevernas kunskaper och förmågor utvecklas mest effektivt när man väver ihop språkutveckling och kunskapsutveckling. Vi använder oss därför av något som kallas för genrepedagogik. Det innebär att pedagogerna arbetar parallellt med språkinlärning och ämnesinlärning.
Alla elever på vår skola har en egen mentor, en lärare som följer elevens skolarbete. Mentorns uppgift är att stötta, motivera, uppmuntra och utmana eleven så att hon eller han klarar sina studier på bästa sätt. Mentorn fungerar också som en länk mellan skola och hem och är den som i första hand kommunicerar med dig som förälder.
Vi ser ett samband mellan god hälsa och hög måluppfyllelse och därför arbetar vi extra mycket med olika hälsosatsningar. Det betyder att alla serveras frukt varje dag, det finns extra utomhusaktiviteter på rasterna, vi lär oss återhämta våra krafter, för att bara nämna några av våra satsningar. Vi har hälsopedagoger som jobbar med både elever och personal. Regelbundna inslag av utomhuspedagogik och rörelse såväl inomhus som utomhus är ett naturligt inslag på Drottninghögsskolan.
Alla elever har en individuell utvecklingsplan (IUP) och får skriftliga omdömen i de ämnen som de har läst. Utvecklingsplanen utgår från elevens egna förutsättningar och behov. Den ska visa vilka mål eleven ska arbeta mot och hur målen ska uppnås. Du som är förälder får ta del av omdömena när det är utvecklingssamtal. Du kan också följa ditt barns lärande i vår digitala e-tjänst. Du hittar de flesta av våra pedagogiska system och tjänster på skolportalen.helsingborg.se, där du till exempel kan anmäla frånvaro och se ditt barns schema.
Som förälder är du viktig för oss och är alltid välkommen att besöka skolan.
Vi arbetar ständigt med att skapa trygga miljöer för eleverna. I vår likabehandlingsplan berättar vi vad vi gör för att eleverna inte ska bli kränkta eller illa behandlade. Kontakta oss om du vill ta del av planen.