Skolval – så väljer du grundskola i Helsingborg

När ditt barn ska fylla 6 år, är det dags att välja vilken skola ditt barn ska börja förskoleklass i. Du måste göra ditt val mellan 1 december och 31 januari. Förskoleklassen är en bra övergång mellan förskola och skola, då ditt barn förbereds för att börja första klass. Förskoleklassen följer skolans läroplan.

I Helsingborg kan du som förälder tillsammans med ditt barn välja den grundskola som du tycker passar ditt barn bäst. Sedan juni 2016 har vi inga närområdesskolor längre, så ditt barn blir inte automatiskt placerad i den skola som ligger närmast hemmet.

Om du inte väljer skola kommer vi att placera ditt barn i en av Helsingborgs stads skolor som har ledig plats.

Här hittar du en lista över alla grundskolor i Helsingborg.

Du väljer skola här på helsingborg.se

Du väljer skola i vår e-tjänst Skolval.

Det är en e-tjänst där du också anger om du har behov av en plats på fritidshem (”fritids”) samt önskar modersmålsundervisning. När allt är klart med vilken skola barnet ska gå på gör ni en ansökan om fritidsplats på den skolan.

Tänk på att en del fristående skolor vill att du gör ytterligare ett val till dem direkt till skolan.

Du behöver e-legitimation

Du behöver e-legitimation för att kunna logga in på e-tjänsten. Om du inte redan har en e-legitimation ska du kontakta din bank så hjälper de dig. Det kan ta några dagar, så ansök om e-legitimation redan nu.

Tre enkla steg

När du väl bestämt dig för vilken skola du vill att ditt barn ska gå i gör du skolvalet i tre enkla steg: