Mat i förskola och skola

Maten i förskolor, grundskolor och gymnasium är gratis för alla barn och elever som är folkbokförda i Helsingborg. Gymnasieelever som bor i annan kommun men går i skola i Helsingborg betalar en avgift till sin hemkommun.

Vad blir det för mat?

Menyer för de flesta förskolor och skolor hittar du i appen Skolmaten. Vill du istället ha menyn synlig direkt i din kalender på datorn eller i mobilen? Använd iCal-länken på skolmatsidan på Helsingborgs stads webb för öppna data.

Har du barn i fristående förskola eller skola och undrar vem som lagar maten? Fråga förskolechefen eller rektorn på ditt barns skola.

Det är våra egna kockar som lagar maten

Det är kockarna på Helsingborgs stads egen måltidsservice som lagar maten till de flesta av våra elever i skolan och till barnen i våra förskolor som inte har egna kök. En del av våra skolor och förskolor har egna kök och menyer, som förskolans eller skolans egen kock ansvarar för. Alla kockar, oavsett var de arbetar, följer våra gemensamma riktlinjer för hur vi vill att maten och måltidsmiljön ska vara i Helsingborgs stads skolor . Läs mer om det i Matprat, vår bok till föräldrar om maten i våra förskolor och skolor. Vi delar ut boken till alla våra elever i förskoleklassen och deras föräldrar.

Vi tar maten på mumsigt allvar

För oss är maten inte enbart ett mål mat som ska mätta hungriga magar. Det är så mycket mer. Mat för oss är att värna om barns och elevers hälsa och välmående, om miljön och om djuren. Mat är något som ger glädje och samvaro. Mat är energi som ska räcka hela dagen så att våra barn och elever ska må bra, utvecklas och ta till sig nya kunskaper.

Eko är logiskt

När vi väljer ekologiskt bidrar vi till biologisk mångfald, ett långsiktigt skydd av djur och natur och att maten produceras på ett hållbart sätt. Våra råvaror köper vi från stadens upphandlade leverantörer. Vi ställer höga krav på djuromsorg, miljö och kvalitet och vi har över 230 ekologiska varor i avtalen, till exempel bananer, ägg och mjölk. Minst 40% av våra inköp ska vara ekologiska 2017.