Vi tror på det kompetenta barnet. Alla barn kan, vill och har förmågan att söka kunskap. Deras nyfikenhet, upptäckarglädje och delaktighet är grunden för all inlärning.
Husensjö förskola, vy från gården.
Husensjö förskola, vy från gården.
Snabba fakta
Ca 80 barn
4 avdelningar
Rosengården
Öppettider: 06:00 - 18:00
Egen kock
Grönområde
Besök oss
Välkommen att ringa och boka tid för en visning på telefon 042-10 66 07
Husensjö förskola ligger mellan Husensjö och Rosengården. Förskolan är omgärdad av grönområden med närhet till skogar, friluftsmuseum och bibliotek.
Vi har stora ljusa lokaler som inbjuder till lek och utforskande. Förskolan har två 1-3 årsavdelningar och två 3-5 årsavdelningar.
Hos oss får barnet vara sig själv utifrån sina förutsättningar. Genom att lära känna barnen och deras sätt att lära och utvecklas ger vi barnet förutsättningar att bli sitt bästa jag.
Vår lärmiljö Barn lär sig i samspel med andra barn och vuxna, i en positiv och tillåtande miljö som väcker nyfikenhet och kreativitet. Miljöerna ger barnen möjlighet att kunna uttrycka sig och kommunicera på många olika sätt. Vi har skapat en miljö som erbjuder en mångfald av material som är synligt, tilltalande, tillgängligt och inspirerande. Vår fina utemiljö bjuder in barnen till upplevelser där barnet lär med hela kroppen och alla sina sinnen. I utemiljön har odlingar och ängar fått ett särskilt fokus som en del av vårt hållbarhetsarbete.
Våra egna kockar tillagar maten från grunden och bakar bröd på förskolan. De planerar sin egen matsedel. Barnen erbjuds en väl balanserad kost och ges möjlighet att vara delaktiga i vad som serveras. Många av våra råvaror är ekologiska och kockarna följer stadens klimatmål. Se matsedeln på skolmaten.se Titta in i köket hos kockarna via Instagram
Vi samarbetar i förskoleområdet Varje sommar och jul träffas vi alla på en av våra 3 förskolor i området under några veckor.
Vi uppmuntrar barnens nyfikenhet och delaktighet genom att utgå från deras intressen och behov i våra projekt. Medforskande och lyssnande pedagoger ställer nyfikna frågor kring vad barnen tänker och tror. Tillsammans hjälps vi åt att hitta svaren.
Så arbetar vi med förskolans läroplan
Vi arbetar med projekt tillsammans med barnen. I projekten vävs olika delar i läroplanen in såsom språk, matematik, naturvetenskap, teknik, sång, musik, drama, skapande, rörelse, socialt samspel och demokrati. För att följa barnen i deras lärprocesser och utforskande behöver de nyfikna vuxna i sin närhet som utmanar barnen att prova olika tankar och strategier tillsammans.
Leken är viktig för det lustfyllda lärandet
Genom leken stimuleras barnens fantasi och kreativitet. Barnen utvecklar också sitt språk, sociala samspel och utvecklar empati för varandra.
Vi följer och synliggör barnens lärande och lärprocesser genom pedagogisk dokumentation. Vi reflekterar tillsammans med barnen både gemensamt och enskilt. Utifrån dokumentationen forskar vi vidare och lär mer tillsammans. Det stärker barnen delaktighet och inflytande över sin dag. På Skolverkets webbplats kan du ladda ner och läsa läroplanen för förskola.
För oss är det viktigt att du och ditt barn känner trygghet och trivs i vår verksamhet. Vid inskolningen läggs grunden till ditt barns trygghet. Vi arbetar medvetet för att alla barn ska känna sig sedda och som en viktig del av gruppen.
Inskolningen är ungefär två veckor men eftersom vi ser till varje barns behov kan den vara både kortare och längre. Alla barn har en egen mentor som ansvarar för inskolningen.
Under inskolningen är du med på förskolan för att ditt barn ska lära känna miljön och pedagogerna i sin takt. Vi vill också ta del av all den kunskap du har om ditt barn och berätta för dig om hur förskolan fungerar. I slutet på inskolningen får ditt barn successivt träna på att vara på förskolan utan förälder. Detta tar olika lång tid för varje barn och därför kan inskolningstiden variera något.
Följ ditt barns utveckling
Vi värnar om den dagliga kontakten när ni lämnar och hämtar era barn. Då kan vi prata om hur barnets dag har varit. Vi erbjuder också utvecklingssamtal där vi tillsammans pratar om ditt barns utveckling.
Det är viktigt för oss att du som förälder är delaktig och har insyn i vår verksamhet. I vår digitala lärplattform kan du följa barnets utveckling och lärande samt få information om förskolan. Du hittar de flesta av våra pedagogiska system och tjänster på skolportalen.helsingborg.se där du till exempel kan anmäla frånvaro och se ditt barns schema.
Därför ska du välja en av våra kommunala förskolor
Barn i Helsingborg är framtidsbyggare. Därför lär vi för livet, inte för stunden.
Vi inspirerar våra barn och ungdomar att hämta in och utveckla kunskap så att
de blir väl rustade för en framtid som vi inte ens kan föreställa oss idag.
Helsingborgs stads skolor är våra drygt hundra kommunala grundskolor,
förskolor, anpassade skolor och gymnasieskolor. Här jobbar tusentals
medarbetare för att hjälpa varenda barn att lyckas. Tillsammans ska vi skapa
den bästa skolan för varje barn och elev.
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.