Terrasshissen

Fler än 30 000 personer åker varje år med Terrasshissen mellan Stortorget och Slottshagen. Hissen är en del av kollektivtrafiken och biljettpriset följer Skånetrafikens taxa.

Terrasshissen stängd 24 september – 30 november

Nu har turen i restaureringsarbetet av Terrasstrapporna kommit till hisstornet. Det innebär att vi måste stänga av hissen för trafik under perioden 24 september till och med 30 november. Under den perioden kommer det alltså inte att finnas någon möjlighet att passera genom Terrasstrapporna.

För dig som inte ser Långvinkelsgatan eller Hallbergs trappor som något alternativ, hänvisar vi dig till någon av de busslinjer som går via Knutpunkten eller Järnvägsgatan som stannar vid en hållplats utmed Kopparmöllegatan eller Bergaliden.

Läs mer om ombyggnaden av Terrasstrapporna här.

Priset följer Skånetrafikens taxor

Priset för att åka med Terrasshissen justeras om och när Skånetrafikens övriga taxor förändras. Betalar du hissresan med betalkort kostar en biljett för en vuxen för närvarande 13 kronor. Men Skånetrafikens olika kort gäller även för Terrasshissen. Med förköpskortet blir resan cirka 10 procent billigare. Precis som på bussarna är det är inte möjligt att betala kontant för en resa med Terrasshissen.

Du som har färdtjänst och Jojo serviceresekort eller seniorkort åker gratis med Terrasshissen, under hela tiden den är öppen.

Terrashissens öppettider

OBS! Under perioden 24 september till och med 30 november är Terrasshissen stängd. Se ovan.

Under tiden vi renoverar Terrasstrapporna har vi utökat Terrasstrappornas öppettider:

  • klockan 7:30-20:00 veckans alla dagar.

Pris för en enkelresa

  • Vuxen – betalkort: 13,00 kronor
  • Barn (7-19 år) – betalkort: 8,00 kronor

Första hissen invigdes 1909

Trapporna i landborgsbranten mellan Stortorget och Slottshagen byggdes 1903, i samband med en industri- och slöjdutställningen kring Kärnan. Sex år senare kom den första hissen på plats, invigningen ägde rum i april 1909. Den nuvarande hissen installerades 1990 och är den tredje i ordningen.

Terrasshissens första resenärer fick betala fem öre att åka upp och två öre att åka ner. Inte förrän 1973 blev det samma pris för uppresa och nerresa, 50 öre.