Vardagslunken i händelsernas centrum

Byggnader och ombyggnader, trafikförändringar och tjusiga visioner i all ära – det är ändå helsingborgarna som har gjort och gör Helsingborg till vad det är. En stad i liv och framåtrörelse.

Här är några vardagsvyer över Järnvägsgatan och Drottninggatan som fångats under årens lopp. För även festliga folksamlingar som vid invigningen nedan hör vardagen till i vår stad. Tiderna förändras, men vi har fortfarande ganska mycket gemensamt med dem som först promenerade här, missade bussen (eller spårvagnen), njöt av en kopp kaffe med sundsutsikt eller stördes av byggbuller.

Länge leve vår långa, livade paradgata!

1876 togs beslutet att anlägga två rader träd utmed Drottninggatan. (foto: Helsingborgs museisamling)

1876 togs beslutet att anlägga två rader träd utmed Drottninggatan. Allén blev ett populärt gångstråk som kom att kallas ”Promenaden”, och prydde gatan under ett par decennier. 1876 var även året då Drottninggatan fick sitt nuvarande namn, efter att först ha hetat Hamngatan (södra delen) och Pålsjövägen (norra delen). Bilden är från 1890-talet. (Foto: Helsingborgs museisamling)

Tre kvinnor längs Järnvägsgatan, med Centralstationen i bakgrunden (foto: Emil Göransson, Helsingborgs museisamling)

1942: Solen skiner över Helsingborg och bjuder in till liv och rörelse i staden. Här går tre kvinnor längs Järnvägsgatan, med Centralstationen i bakgrunden. (Foto: Emil Göransson, Helsingborgs museisamling)

Avtäckning av Magnus Stenbocksstatyn 3 december 1901. (foto: Alfred B. Nilson, Helsingborgs museisamling)

1901: Evenemang och festligheter är ett återkommande inslag i Helsingborgs historia. Här avtäcks Magnus Stenbocksstatyn under högtidliga former den 3 december 1901. 58 år senare, 1959, flyttas han tjugo meter österut till sin nuvarande placering på Stortorget. (Foto: Alfred B. Nilson, Helsingborgs museisamling)

Inre hamnen några år efter sekelskiftet 1800/1900. (foto: Bildbanken Kärnan)

1904: En rogivande syn i inre hamnen några år efter sekelskiftet 1800/1900. (Foto: Bildbanken Kärnan)

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?