Lokal överenskommelse i Helsingborg
Den lokala överenskommelsen i Helsingborg har som mål att förstärka samverkan mellan det lokala föreningslivet och Helsingborgs stad.
Överenskommelsen handlar om hur vi – föreningslivet och staden – förhåller oss till varandra. Med ett gemensamt synsätt lägger vi en grund för att tillsammans stärka demokratin, öka delaktigheten och hitta lösningar på samhällsutmaningar.
Den lokala överenskommelsen i Helsingborgs stad (pdf 646 kB).
Om den lokala överenskommelsen
Den första lokala överenskommelsen undertecknades i september 2017 av representanter från Helsingborgs stad och ett sextiotal olika föreningar. Överenskommelsen bygger på sex principer:
- Självständighet och oberoende
- Dialog
- Kvalitet
- Långsiktighet
- Öppenhet och insyn
- Mångfald och förnyelse.
Överenskommelsen förutsätter också att det vi säger och gör utgår från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Föreningar spelar en viktig roll i arbetet mot diskriminering, kränkningar och utanförskap. Ett av villkoren för att få ekonomiskt föreningsstöd från Helsingborgs stad är följa FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lär mer om er verksamhet utifrån de sju diskrimineringsgrunderna (pdf 81,7 kB).
I överenskommelsen finns en handlingsplan med aktiviteter kopplade till de sex principerna. Handlingsplanen är till för att levandegöra principerna, både hos föreningarna och hos staden. Överenskommelsen i sin helhet revideras vart fjärde år, medan handlingsplanen uppdateras vartannat år.
Föreningslivet och Helsingborgs stad har en gemensam styrgrupp inom ramen för den lokala överenskommelsen. Här ingår fem ledamöter för föreningslivet och fem tjänstepersoner från stadens förvaltningar. Föreningslivets ledamöter väljs i samband med föreningskonferensen.
Ta del av riktlinjer och arbetsprocesser för ledamöter i styrgruppen
Ledamöter från föreningslivet
Annika Segerlund
Föreningserfarenhet: Aktiv inom folkbildningen och studieförbunden sedan 2013. Idag är hon distriktschef för Folkuniversitet som har flera verksamhetsdelar, såsom folkbildningen inom studieförbundet men också Södra Folkhögskolan, vårt Johannes Hedberg gymnasium, olika arbetsmarknadsprojekt, validering och SFI. Annika har lång föreningserfarenhet även utanför folkbildningen inom bland annat idrotten, scouterna, politiken, folkdans, teater och olika sång- och musikföreningar.
Samverkar gärna om: Civilsamhällets möjligheter att lösa samhällsproblemen tillsammans med andra aktörer och det offentliga, inkludering och innanförskap genom känsla av tillhörighet och olika former av (ut)bildning och sysselsättning.
Vi behöver utöka samverkan mellan Helsingborg stad och civilsamhället för att stärka demokratin och öka delaktigheten i samhället. Genom kunskap och nya nätverk kan vi tillsammans lösa de svåraste samhällsproblemen, till gagn för både individer och samhället i stort.
Lotta Falkenbäck
Föreningserfarenhet: Ordförande i HISO (Helsingborgsidrottens samorganisation) som verkar för att vara en sammanhållande länk mellan Helsingborgs stad och föreningar, vara en stöttande organisation för föreningar verksamma i Helsingborg, främja samarbetet mellan idrottsföreningar och övriga ideella organisationer. Lotta har varit aktiv sedan barnsben i idrottslivet, konståkare och sedan huvudtränare/sportchef i IFK Helsingborg både jobbat med bredd/ elit och även internationellt. Hon är även ledamot i FIA/Idrottsmuseet i Helsingborg och ledamot i SCIF Sveriges Centralförening för idrottens främjande.
Samverkar gärna om: Vill förenkla för föreningslivet, stärka föreningarna och visa på kraften som finns i föreningslivet. Jobba med utveckling och Framtidens förening.
Föreningslivet är en viktig del av samhället och gör skillnad.
Jenny Ahlberg (ordförande)
Föreningserfarenhet: Jenny har varit aktiv i en mängd olika idrottsföreningar genom hela livet, först som deltagare med egna engagerade föräldrar och nu själv som engagerad förälder i de föreningar mina barn är aktiva i. Inser vikten av det ideella engagemanget på alla olika positioner i en förening för att det ska bli något, och civilsamhällets betydelse för samhället i stort, något som är unikt och helt fantastiskt i Sverige och som samhället inte skulle klara sig utan. Jenny är sedan några år engagerad även i det sociala föreningslivet, där föreningar genom sina olika insatser (tjänster) hjälper individer att förebyggande eller akut, behålla eller återta kontrollen över sina egna liv för att i möjligaste mån komma vidare stärkta ut i samhället.
Samverkar gärna om: hur den offentliga sektorn och den idéburna sektorn tillsammans kan se varandra som resurser för ett starkare och bättre samhälle genom att lära känna varandra, se varandras styrkor och jobba ihop och sida vid sida så att både barn, unga och vuxna kan må bra i samhället.
Vi behöver stärka samverkan mellan Helsingborg stad och föreningslivet och arbeta med hur vi kan förstå varandra bättre, acceptera varandras förutsättningar och hjälpas åt att göra det bästa möjliga för invånarna tillsammans.
Kenneth Ståh, Helsingborg Makerspace
Föreningserfarenhet: Har varit engagerad i många fackliga och politiska styrelser och bolagsstyrelser. Nu är han aktiv som ordförenade i styrelsen för Helsingborg Makerspace och suppleant i föreningen Kulturstationen Storformatets styrelse. Genom åren har han lärt sig värdefulla lektioner om organisatorisk struktur, konflikthantering och samarbete. Det han brinner för är att ge alla möjlighet att få utlopp för kreativitet, skapande och gemenskap.
Samverkar gärna om: Att arbeta med frågor som rör konflikthantering och arbetsmiljö inom föreningslivet. Med sin bakgrund i både politiska, fackliga och föreningsmässiga sammanhang har han samlat på sig värdefulla insikter och erfarenhet som han vill använda för att utveckla en gemensam metod och nätverk för att skapa en trygg och stödjande funktion för föreningar och för styrelser.
Vi behöver utöka samverkan mellan Helsingborg stad och civilsamhället för att stärka demokratin och öka delaktigheten i samhället. Genom kunskap och nya nätverk kan vi tillsammans lösa de svåraste samhällsproblemen, till gagn för både individer och samhället i stort.
Jonny Bengtsson, Neuronföreningen i Helsingborg
Föreningserfarenhet: Diverse engagemang i många olika föreningar sen barnsben och mest som deltagare. I Vallåkra IF:s pojklag fick jag instruktioner att jag skulle gå som back till vänster och att kämpa och springa och bara slå långa bollar på Krister. På min tid stod Bengt i målet. Efter 1990 blev jag särskilt aktiv i funktionsrättsrörelsen. Numera har jag styrelseuppdrag i Neuro Västra Skånes lokalförening samt DHS styrelse samt stort engagemang i Access HBG.
Samverkar gärna om: Mötesplatser för alla så att bland annat föreningslivet kan få en drivbänk för fria, nya, förenklade rutiner som leder till bättre fysisk och psykisk hälsa för alla. Det ska också leda till gemenskap med glimten i ögonen istället för blicken fäst i en mobiltelefon.
Funktionsrättsrörelsen är och förblir en central del i civilsamhället och tillsammans med Helsingborgs stad utformar vi ett lokalsamhälle som blir Europas förebild.
Anki Celander, FUB Helsingborg med omnejd (suppleant)
Föreningserfarenhet: Anki är vice ordförande i DHS, ordförande i Helsingborg Independent Living, ombudsman i FUB Helsingborg med omnejd, ordförande i KRF och medlem i flera andra föreningar. Hon har varit aktiv i föreningslivet sedan mitten av 1980-talet och är även nämndeman i Helsingborgs tingsrätt.
Samverkar gärna om: Tillgänglighet och allas rätt till lika värde.
Vill ha en samsyn mellan föreningslivet och staden i olika policyfrågor kring hur vår stad ska utformas för att tillvarata medborgarnas intresse på bästa sätt.
Nathalie Johansson Billing, Hej främling (suppleant)
Föreningserfarenhet: Varit aktiv i föreningar hela sitt liv. Allt från handboll och fotboll i Göteborg där hon växte upp till att engagera sig i NGOs i länder som Nicaragua och Indonesien. I Skåne har hon varit aktiv i studentföreningar, Friluftsfrämjandets lokala styrelse i Kullabygden och arbetar nu som strateg på organisationen Hej främling
Samverkar gärna om: Folkhälsan. Hur civilsamhället och offentlig sektor kan samverka för att befolkningen ska må bra, komma i jobb och vilja utveckla samhället mer tillsammans.
Det finns så mycket potential i staden och så många bra initiativ! Samverkan är viktig för att vi ska kunna utvecklas tillsammans men också för att inte dubbeljobba. Det intressanta med samverkan mellan civilsamhället och staden är ju hur verksamheterna kan komplettera varandra för att nå fler människor och mer djupgående resultat.
Ledamöter från Helsingborgs stad
David Bergström
Representerar: Socialförvaltningen.
Ansvarar för föreningssamverkan.
Samverkar gärna om: Uppsökande och motiverande socialt arbete för utsatta grupper. Sysselsättning för personer med varierande förmågor. Kommunikation med ungdomar.
Ser att vi kan göra mycket tillsammans med föreningslivet.
Isabell Dahlberg
Representerar: Kulturförvaltningen.
Möter föreningar främst i min roll som samordnare av de två årliga samråden för kulturföreningar som Kulturförvaltningen anordnar. Har privat varit aktiv i såväl idrotts- som kulturföreningar under stora delar av sitt liv.
Samverkar gärna om: Allas lika möjligheter att ta del av och uppleva kultur, i hela Helsingborg.
Jag är övertygad om att samverkan mellan staden och civilsamhället och det fria kulturlivet är helt avgörande för att vi ska nå Kulturprogrammets mål om kultur för hela Helsingborg.
Martin Jeffsell
Representerar: Skol- och fritidsförvaltningen.
Samverkar gärna om: Hur vi som stad kan vara med och utveckla föreningslivet och få fler att upptäcka glädjen i idrotten. Öka tillgängligheten på våra anläggningar och göra det enkelt att boka och få information om lokalerna.
Samverkan lägger grunden för hur staden, föreningar och invånare tar sig an nuvarande och kommande utmaningar i samhället. Tillsammans kan vi påverka och faktiskt göra skillnad.
Jennie Scotte
Representerar: Vård- och omsorgsförvaltningen.
Samverkar gärna om: Skapa förutsättningar som möjliggör för ett brett utbud för invånare att ta del av vad gäller aktiviteter som förebygger ofrivillig ensamhet och främjar hälsa.
Föreningslivet är en mycket viktig samverkansaktör vad gäller aktiviteter som bidrar till att skapa lösningar för stadens gemensamma utmaningar och som komplement till de insatser som kommunens egna verksamheter ansvarar för. Den lokala överenskommelsen ser jag som ett viktigt forum för att skapa förutsättningar för samverkan mellan staden och föreningslivet.
Malin Marksell
Representerar: Arbetsmarknadsförvaltningen.
Samverkar gärna om: I mitt uppdrag som strateg är jag särskilt intresserad av hur vi kan öka möjligheterna för tredje sektorn att kroka arm med staden i de frågor där civilsamhället har kraft att påverka Helsingborg i positiv riktning. Är fokuserad på vad som krävs i handling för att vi ska ge liv till överenskommelsens 6 principer.
Vill du nå styrgruppen?
Skicka gärna e-post till forening@helsingborg.se så ser föreningssamordnarna till att det kommer till rätt person.
Läs mer om föreningarna på deras webbplatser.
- 1926 SKPF avd 205
- ABF
- Ahel al Sunnah
- Allerums GIF
- Al Salam Center i Helsingborg
- Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg
- ATSU-Skåne
- Balkan Kulturförening
- Bengali Cultural Society, South Sweden
- Bouleklubben Kärnan-Gröningen
- Brandstationens kulturklubb (BRAKK)
- Brottsofferjouren
- BTK Rekord
- Bufff
- Crocodiles AFC Helsingborg
- DHS Funktionshinderrörelsen i Helsingborg
- Dyslexiförbundet i Helsingborg/Höganäs
- Eskilsminne IF
- Fleninge-Ödåkra hembygdsförening
- FMCK, Frivilliga Motorcykelkåren
- Folkrörelsearkivet i Helsingborg
- Folkuniversitetet, Stiftelsen Kursverksamheten vid Lunds Universitet
- Fontänhuset Helsingborg
- Framtid
- FreeZone
- Frihamnen – Hemlösas Hus
- Friluftsfrämjandet i Helsingborg-Kullabygden
- FUB Helsingborg
- Future Us Center
- Fyra färger förening
- Föreningen Idrottsarkivet / Helsingborgs idrottsmuseum
- Föreningen Norden i Helsingborg
- Gambian Society
- Geologiklubben i Helsingborg
- Grafiska Museet
- Gymnastikföreningen Fram
- Gymnastikföreningen Ling
- HASK – Helsingborgs allmänna schackklubb
- Hej främling
- Helsingborgs Kammarmusikförening
- Helsingborgs Hemslöjdsgille
- Helsingborg Makerspace
- Helsingborgs scoutkår
- Hela Människan RIA Helsingborg
- Helsingborg Brukshundklubb
- Helsingborg Östra IF
- Helsingborgs Badmintonklubb
- Helsingborgs brandkårs museiförening
- Helsingborgs Diabetesförening
- Helsingborgs Fabriks- och Hantverksförening
- Helsingborgs Hockey Club Ungdom
- Helsingborgs IF
- Helsingborgs Kulturförening
- Helsingborgs Kvinnojour
- Helsingborgs Revyförening
- Helsingborgs Schacksällskap
- Helsingborgs Sekreterarförening
- Helsingborgs Simsällskap
- Helsingborgs Skolmuseiförening
- Helsingborgs Tennisklubb
- Helsingborgs Turnförening
- Helsingborgs Wrestling Team
- Helsingborgstrafikens museiförening
- HISO Helsingborgsidrottens Samorganisation
- Hjärt- och Lungsjukas förening i Helsingborg
- HKSD Croatia Helsingborg
- Humanistiska förbundet Helsingborg
- Hungaria Klub
- Hyresgästföreningen Privaten Helsingborg och Hyresgästföreningen Hyresgäster i Helsingborgshem
- Högaborgs BK
- Inva-Sam
- Katedralen Padel club
- Konst 4U
- Korpförening Motion & Fritid
- Kullavägens BK
- Luggudegillet
- Medborgarskolan
- Mitt speciella barn
- Musik i Öresund
- Helsingborgs medicinhistoriska förening (Medicinhistoriska museet)
- NBV
- Neuroförbundet Västra Skåne
- Nordvästra Skånes Scoutmuseiförening / Helsingborgs scoutmuseum
- OV Helsingborg
- PMI Sweden Chapter Helsingborg
- Poetisk Plattform
- PRO Helsingborg
- PRO Ramlösa
- PRO samorganisation Helsingborg
- ProLivskvalitet
- PRO Mörarp-Påarp
- ProQvi
- Påarps Scoutkår
- Reumatikerföreningen Helsingborg
- RTP Nordvästra Skåne
- Rydebäcks IF
- Rydebäcks byalag
- Rydebäcks Museiförening
- Råå Museiförening
- Råå byalag
- Rädda Barnen
- Röda Korset Helsingborgskretsen
- Sambandh
- Schizofreniföreningen NV Skåne
- Senilteatern
- Sensus studieförbund Region Skåne-Blekinge
- Slavic – rysktalande i Öresundsregionen
- SPF seniorerna Helsingborg
- SPF Sam Helsingborg
- Stiftelsen Fryshuset
- Studiefrämjandet Skåne Blekinge
- Studieförbundet Vuxenskola Skåneland
- Sundskanalen Nordvästra Skåne
- Synskadades Riksförbund Helsingborg-Höganäs
- Ta sats
- Tekniska föreningen i Hälsingborg
- Tonicaorkestern
- Tunisiska Vänskapsföreningen i Helsingborg
- Unionen-Seniorerna Sydväst Helsingborg
- Verdandi söder
- Visans Vänner Helsingborg
- Värmestugan Helsingborg
Anslut er förening till den lokala överenskommelsen
Välkommen att ansluta er förening om den:
- Bygger på demokratiska värderingar
- Gynnar samhällets eller medlemmarnas intressen
- Är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn
- Bedrivs i icke vinstutdelande föreningar, kooperativ, samfund, stiftelser eller liknande sammanslutningar
För att ansluta er förening ska ni ställa er bakom den lokala överenskommelsen i sin helhet. Gå igenom överenskommelsen i styrelsen och fatta ett styrelsebeslut om att ni vill ansluta er. Använd sedan formuläret på den här sidan för att skicka in ett utdrag ur protokollet från styrelsemötet till den lokala överenskommelsens styrgrupp.
När protokollet är inskickat har ni anslutit föreningen till den lokala överenskommelsen och kan ta aktiv del i arbetet för att utveckla Helsingborg. En officiell anslutningsceremoni genomförs för nya föreningar på den årliga föreningskonferensen.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.