Den lokala överenskommelsen i Helsingborg har som mål att förstärka samverkan mellan det lokala föreningslivet och Helsingborgs stad.
Överenskommelsen handlar om hur vi – föreningslivet och staden – förhåller oss till varandra. Med ett gemensamt synsätt lägger vi en grund för att tillsammans stärka demokratin, öka delaktigheten och hitta lösningar på samhällsutmaningar.
Den första lokala överenskommelsen undertecknades i september 2017 av representanter från Helsingborgs stad och ett sextiotal olika föreningar. Överenskommelsen bygger på sex principer:
I överenskommelsen finns en handlingsplan med aktiviteter kopplade till de sex principerna. Handlingsplanen är till för att levandegöra principerna, både hos föreningarna och hos staden. Överenskommelsen i sin helhet revideras vart fjärde år, medan handlingsplanen uppdateras vartannat år.
Föreningslivet och Helsingborgs stad har en gemensam styrgrupp inom ramen för den lokala överenskommelsen. Här ingår fem ledamöter för föreningslivet och fem tjänstepersoner från stadens förvaltningar. Föreningslivets ledamöter väljs i samband med föreningskonferensen.
I styrgruppen ingår, från föreningslivet
Dimitrij Aleshkov, Tekniska föreningen i Hälsingborg (mandatperiod till föreningskonferensen 2023), ordförande.
André Petersson, Eskilsminne IF (mandatperiod till föreningskonferensen 2023).
Jenny Göthager, Brottsofferjouren i Helsingborg (mandatperiod till föreningskonferensen 2024).
Annika Segerlund, Folkuniversitet (mandatperiod till föreningskonferensen 2024).
Lotta Falkenbäck, HISO Helsingborgsidrottens samorganisation (mandatperiod till föreningskonferensen 2024)-
Suppleanter
Nils Larsson, Helsingborgs Scoutkår (mandatperiod till föreningskonferensen 2023).
Anki Celander, FUB Helsingborg med omnejd (mandatperiod till föreningskonferensen 2024).
Från Helsingborgs stad
Arbetsmarknadsförvaltningen: Haxhi Osmanaj.
Kulturförvaltningen: Isabell Dahlberg.
Skol- och fritidsförvaltningen: Joakim Hasslin.
Socialförvaltningen: David Bergström.
Vård- och omsorgsförvaltningen: Cathrine Bissmarck.
Föreningserfarenhet: André är aktiv inom föreningslivet som ungdomsspelare, seniorspelare och ungdoms- och seniortränare. Främst i föreningarna Eskilsminne IF och FC Helsingborg. Numera är han anställd av Eskilsminne IF som turneringsledare för Eskilscupen och ungdomsansvarig i Eskilsminne IF.
Samverkar gärna om: Föreningslivets nytta i samhället, föreningsutveckling och framtidens föreningar.
Vi behöver stärka samverkan mellan Helsingborg stad och föreningslivet och arbeta med hur vi möter morgondagens unga i föreningslivet.
Dimitrij Aleshkov, Tekniska föreningen i Hälsingborg
Föreningserfarenhet: Dimitrij Har startat flera föreningar, själv och i samverkan med andra. Han sitter i styrelsen för Helsingborg scoutkår, Tekniska Föreningen i Hälsingborg, Hackerspace i Helsingborg samt Slavic − Rysktalande i Helsingborg. Han är även aktiv i PMI Sweden.
Samverkar gärna om: transparent samarbete, minskad börda för föreningar i kontakt med myndigheter och lättare att engagera volontärer vid större projekt.
H22 och föreningslivet är en stor och viktig fråga.
Annika Segerlund
Föreningserfarenhet: Aktiv inom folkbildningen och studieförbunden sedan 2013. Idag är hon distriktschef för Folkuniversitet som har flera verksamhetsdelar, såsom folkbildningen inom studieförbundet men också Södra Folkhögskolan, vårt Johannes Hedberg gymnasium, olika arbetsmarknadsprojekt, validering och sfi. Annika har lång föreningserfarenhet även utanför folkbildningen inom bland annat idrotten, scouterna, politiken, folkdans, teater och olika sång- och musikföreningar.
Samverkar gärna om: Civilsamhällets möjligheter att lösa samhällsproblemen tillsammans med andra aktörer och det offentliga, inkludering och innanförskap genom känsla av tillhörighet och olika former av (ut)bildning och sysselsättning.
Vi behöver utöka samverkan mellan Helsingborg stad och civilsamhället för att stärka demokratin och öka delaktigheten i samhället. Genom kunskap och nya nätverk kan vi tillsammans lösa de svåraste samhällsproblemen, till gagn för både individer och samhället i stort.
Lotta Falkenbäck
Föreningserfarenhet: Ordförande i HISO (Helsingborgsidrottens samorganisation) som verkar för att vara en sammanhållande länk mellan Helsingborgs stad och föreningar, vara en stöttande organisation för föreningar verksamma i Helsingborg, främja samarbetet mellan idrottsföreningar och övriga ideella organisationer. Lotta har varit aktiv sedan barnsben i idrottslivet, konståkare och sedan huvudtränare/sportchef i IFK Helsingborg både jobbat med bredd/ elit och även internationellt. Hon är även ledamot i FIA/Idrottsmuseet i Helsingborg och ledamot i SCIF Sveriges Centralförening för idrottens främjande.
Samverkar gärna om: Vill förenkla för föreningslivet, stärka föreningarna och visa på kraften som finns i föreningslivet. Jobba med utveckling och Framtidens förening.
Föreningslivet är en viktig del av samhället och gör skillnad.
Jenny Göthager
Föreningserfarenhet: Jenny har varit aktiv i en mängd olika idrottsföreningar genom hela livet, först som deltagare med egna engagerade föräldrar och nu själv som engagerad förälder i de föreningar mina barn är aktiva i. Inser vikten av det ideella engagemanget på alla olika positioner i en förening för att det ska bli något, och civilsamhällets betydelse för samhället i stort, något som är unikt och helt fantastiskt i Sverige och som samhället inte skulle klara sig utan. Jenny är sedan några år engagerad även i det sociala föreningslivet, där föreningar genom sina olika insatser (tjänster) hjälper individer att förebyggande eller akut, behålla eller återta kontrollen över sina egna liv för att i möjligaste mån komma vidare stärkta ut i samhället.
Samverkar gärna om: hur den offentliga sektorn och den idéburna sektorn tillsammans kan se varandra som resurser för ett starkare och bättre samhälle genom att lära känna varandra, se varandras styrkor och jobba ihop och sida vid sida så att både barn, unga och vuxna kan må bra i samhället.
Vi behöver stärka samverkan mellan Helsingborg stad och föreningslivet och arbeta med hur vi kan förstå varandra bättre, acceptera varandras förutsättningar och hjälpas åt att göra det bästa möjliga för invånarna tillsammans.
Anki Celander, FUB Helsingborg med omnejd (suppleant)
Föreningserfarenhet: Anki är vice ordförande i DHS, ordförande i Helsingborg Independent Living, ombudsman i FUB Helsingborg med omnejd, ordförande i KRF och medlem i flera andra föreningar. Hon har varit aktiv i föreningslivet sedan mitten av 1980-talet och är även nämndeman i Helsingborgs tingsrätt.
Samverkar gärna om: Tillgänglighet och allas rätt till lika värde.
Vill ha en samsyn mellan föreningslivet och staden i olika policyfrågor kring hur vår stad ska utformas för att tillvarata medborgarnas intresse på bästa sätt.
Nils Larsson, Helsingborgs Scoutkår (suppleant)
Föreningserfarenhet: Nils är scout sedan 1967 både i Sverige och USA. Kårordförande redan i tidiga 20-årsåldern i vad som blivit Helsingborgs scoutkår, samt engagerad både på distrikt och nationell nivå. Efter 30 år utomlands är han tillbaka som ordförande i Helsingborgs Scoutkår. Svenska skolan i USA, lokalt, som ordförande och kassör. Aktivitetsansvarig, lokalt, Swedish-American chamber of commerce. Habitat for Humanity.
Samverkar gärna om: Projekt som H22 där offentlig, kommersiellt och frivillig arbete samarbetar för ett bättre samhälle och mer engagerade medborgare.
Minska byråkratin för kommunens olika myndigheter/enheter för att på olika sätt lättare kunna stötta föreningslivet.
Ledamöter från Helsingborgs stad
Haxhi Osmanaj
Representerar: Arbetsmarknadsförvaltningen.
Möter föreningar i sin roll som föreningsbidrags-handläggare.
Samverkar gärna om: delaktighet, medansvar och gemensam värdegrund.
Är övertygad om att isolering, socialt utanförskap och segregation kan förebyggas i större utsträckning genom ett ökat samarbete med den idéburna sektorn.
David Bergström
Representerar: Socialförvaltningen.
Ansvarar för föreningssamverkan.
Samverkar gärna om: Uppsökande och motiverande socialt arbete för utsatta grupper. Sysselsättning för personer med varierande förmågor. Kommunikation med ungdomar.
Ser att vi kan göra mycket tillsammans med föreningslivet.
Joakim Hasslin
Representerar: Skol- och fritidsförvaltningen.
Möter föreningar i sin roll som serviceadministratör på Fritid Helsingborg.
Samverkar gärna om möjligheter för att stärka och utveckla föreningslivet i Helsingborg.
En god samverkan mellan staden och föreningslivet gynnar stadens invånare och bidrar till ett bättre Helsingborg.
Cathrine Bissmarck
Representerar: Vård- och omsorgsförvaltningen.
Möter föreningar i sin roll som föreningsbidrags-handläggare.
Samverkar gärna om: Möjligheter att skapa förutsättningar för ett brett utbud av frivilligt socialt arbete och föreningsliv.
Ser frivilliga organisationer och föreningar som en viktig samverkansaktör och ett värdefullt komplement till den kommunala verksamheten.
Isabell Dahlberg
Representerar: Kulturförvaltningen
Möter föreningar främst i min roll som samordnare av de två årliga samråden för kulturföreningar som Kulturförvaltningen anordnar. Har privat varit aktiv i såväl idrotts- som kulturföreningar under stora delar av sitt liv.
Samverkar gärna om: Allas lika möjligheter att ta del av och uppleva kultur, i hela Helsingborg.
Jag är övertygad om att samverkan mellan staden och civilsamhället och det fria kulturlivet är helt avgörande för att vi ska nå Kulturprogrammets mål om kultur för hela Helsingborg.
Vill du nå styrgruppen?
Skicka gärna e-post till forening@helsingborg.se så ser föreningssamordnarna till att det kommer till rätt person.
Anslut er förening till den lokala överenskommelsen
Välkommen att ansluta er förening om den:
Bygger på demokratiska värderingar
Gynnar samhällets eller medlemmarnas intressen
Är organisatoriskt fristående från den offentliga sektorn
Bedrivs i icke vinstutdelande föreningar, kooperativ, samfund, stiftelser eller liknande sammanslutningar
För att ansluta er förening ska ni ställa er bakom den lokala överenskommelsen i sin helhet. Gå igenom överenskommelsen i styrelsen och fatta ett styrelsebeslut om att ni vill ansluta er. Använd sedan formuläret på den här sidan för att skicka in ett utdrag ur protokollet från styrelsemötet till den lokala överenskommelsens styrgrupp.
När protokollet är inskickat har ni anslutit föreningen till den lokala överenskommelsen och kan ta aktiv del i arbetet för att utveckla Helsingborg. En officiell anslutningsceremoni genomförs för nya föreningar på den årliga föreningskonferensen.
Vi vill ansluta vår förening till den lokala överenskommelsen
Paraplyorganisationer är sammanslutningar av flera medlemsföreningar.
DHS – Funktionshinderrörelsen i Helsingborg som samordnar verksamheten hos de olika handikappföreningarna i Helsingborg och driver handikappolitiska frågor.
HFA – Helsingborgs Fotbollsklubbars allians verkar för att förbättra förutsättningarna för alliansens medlemmar, att bedriva fotboll på bästa möjliga sätt och samverka med myndigheter, organisationer och andra intressenter, både på lokalt/regionalt plan som på riksnivå. HFA är anslutet till HISO.
HSF – Helsingborgs Scenkonst Forum är en paraplyorganisation för föreningar som verkar inom scenkonstens i Helsingborg med omnejd.
HISO – Helsingborgsidrottens samorganisation som samlar ett stort antal föreningar inom idrotten.
INVASAM – Invandrarföreningarnas samorganisation i Helsingborg med ett 30-tal medlemsföreningar.
Helsam – En samverkansorganisation med syfte att erbjuda en plattform för kommunikation, kompetensutbyte och samverkan mellan föreningar med social verksamhet i Helsingborg.
Din förening kan få besök av dem som arbetar med planen för lika möjligheter i Helsingborg. De håller i en workshop där ni får veta mer om planen och om arbetet och där ni som förening också kan bidra med era åsikter, erfarenheter och perspektiv.
question_answer
Fick du hjälp av informationen på sidan?
Här kan du lämna feedback om informationen på sidan. Du får inte svar på din feedback. Har du frågor eller vill komma i kontakt med Helsingborgs stad kan du vända dig till Kontaktcenter. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre.
error_outline
Något gick fel, var god och försök igen. Anslutningen till servern misslyckades.
Komplettera din feedback genom att välja en kategori och ange kommentar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.
check
Tack för ditt svar
error_outline
Something went wrong, please try again later. Could not store your response.
Publicerad:
Uppdaterad:
Kontakta kommunen — en väg in
När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
I det här formuläret samlar vi in personuppgifter om dig för att [det formuläret ska användas till]. Uppgifterna kommer inte att hanteras för något annat syfte, och kommer att raderas när [ärendet är avslutat]. Läs om hur Helsingborgs stad hanterar personuppgifter.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.