Programtyper gymnasieskolan i Helsingborg

Gymnasieskolan består av 18 nationella program som har olika inriktningar. Det finns yrkesprogram, högskoleförberedande program och fyra olika introduktionsprogram. I Helsingborg finns följande programtyper.

Här hittar du länkar till alla Helsingborgs gymnasieskolors webbsidor, där du ser skolans programutbud.

Idrottsutbildningar

För dig som satsar på elitidrott och vill kombinera studier på ett gymnasieprogram med idrott finns möjlighet att söka till ett idrottsgymnasium i Helsingborg.

Riksidrottsgymnasium (RIG)

Är för dig med mål att bli internationell elitidrottare. På Filbornaskolan har vi riksidrottsgymnasium inom idrotten; golf och simning. Utbildningen är riksrekryterande vilket innebär att elever från hela landet kan söka och bli mottagna i första hand.

Hitta RIG på Skanegy

Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU)

Är för dig med mål att bli nationell elitidrottare. På Filbornaskolan har vi nationellt godkända idrottsutbildningar inom idrotterna; basket, bordtennis, brottning, fotboll, friidrott, handboll, innebandy, simning, tennis och konståkning.

Hitta NIU på Skanegy

Ansökan till NIU via e-tjänst.

Särskild variant

Det finns utbildningar som är vid sidan av de nationella programmen och avviker från programmets kursplan. Skolorna som har utbildningarna har sökt hos Skolverket om att få anordna dessa speciella utbildningar. I Helsingborg har Tycho Braheskolans NA-program särskild variant musik.

Hitta särskild variant på Skanegy

Riksrekryterande utbildningar

Till Riksrekryterande utbildningar får du söka oavsett var i landet du bor. I Helsingborg finns det för tillfället inga riksrekryterande utbildningar.

Lärlingsutbildning

Vissa yrkesprogram erbjuder lärlingsutbildning. Det innebär att du läser de gymnasiegemensamma ämnena och mer teoretiska kurser i skolan men minst halva tiden är du ute på en arbetsplats. Lärlingsutbildning innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig på ett annat sätt.

Alla människor har olika sätt att lära. För en del ungdomar fungerar det handgripliga och verklighetsbaserade lärandet bättre, och för dem passar lärlingsprogrammet bra. Mer än hälften av studietiden är då förlagd till en arbetsplats, där eleven har en handledare som är speciellt utbildad för detta.

Elever som söker till lärlingsutbildning måste ha behörighet till nationella program från grundskolan. Eleverna behöver också kunna ta hand om sig själva i stor utsträckning och vara självgående. Utbildningsformen kräver mycket eget ansvar och studiemotivation.

I Lärlingsrådet träffas rektor, lärarrepresentanter, elevrepresentanter, chefer och handledare från arbetsplatserna. Lärlingsrådet är ett forum för att utveckla utbildningen.

Under den arbetsplatsförlagda tiden skapar eleverna snabbt kontaktnät och relationer som de har stor nytta av efter sin examen.

Hitta lärlingsutbildningar på Skanegy

Introduktionsprogram

Introduktionsprogrammen är i första hand till för dig som saknar behörighet till gymnasieskolans nationella program. Du får en utbildning som är anpassad efter dina behov.
Läs mer om introduktionsprogrammen och de olika inriktningarna.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.