En ung och en äldre person, iklädda kockkläder lagar mat tillsammans i ett kök. Båda ler En ung och en äldre person, iklädda kockkläder lagar mat tillsammans i ett kök. Båda ler En ung och en äldre person, iklädda kockkläder lagar mat tillsammans i ett kök. Båda ler En ung och en äldre person, iklädda kockkläder lagar mat tillsammans i ett kök. Båda ler En ung och en äldre person, iklädda kockkläder lagar mat tillsammans i ett kök. Båda ler En ung och en äldre person, iklädda kockkläder lagar mat tillsammans i ett kök. Båda ler

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du ha ett kreativt och socialt yrke med högt tempo där du får arbeta med mat och dryck? Då kan restaurang- och livsmedelsprogrammet vara något för dig. Här lär du dig hantverket från grunden, från råvara till färdig måltid, och får kunskaper som öppnar dörrar till restauranger och bagerier över hela världen.

Det här lär du dig

På restaurang- och livsmedelsprogrammet får du lära dig det praktiska hantverket från grunden, oavsett om du specialiserar dig inom kök och servering eller bageri och konditori. Du får kunskap om allt från råvaror och tillagningstekniker till hygien och service. Du lär dig också om ekonomi och företagande.

En stor del av din tid kommer du att tillbringa ute på arbetsplatser genom arbetsplatsförlagt lärande (APL). Där du får testa dina kunskaper i restaurangkök och bagerier.

Jobb direkt efter studenten

Direkt efter examen kan du arbeta som kock, bagare, konditor eller servitör/servitris.

Med erfarenhet kan du sikta mot chefsroller som köksmästare och restaurangchef, eller specialisera dig som sommelier. Dina kunskaper är dessutom globala, vilket gör hela världen till din arbetsplats. Vill du hellre styra själv? Då kan du starta ditt eget bageri, café eller restaurang.

Plugga vidare om du vill

Sedan 2023 ingår grundläggande högskolebehörighet på alla yrkesprogram. Det betyder att du kan söka vidare till universitet, högskola eller yrkeshögskola, precis som på högskoleförberedande program.

Kanske vill du fördjupa dig inom gastronomi och lära dig om mat ur ett vetenskapligt perspektiv? Eller läsa till kostvetare eller dietist och arbeta med kost och hälsa? På yrkeshögskolan finns det specialiserade utbildningar inom bland annat livsmedelsproduktion eller Food and Beverage Management med ansvar för en hel restaurangverksamhet.

Här kan du läsa restaurang- och livsmedelsprogrammet

Bra länkar vidare

Sök till gymnasiet

På Skånegy hittar du all information om ansökan, antagning, betyg och meritvärden. Där kan du också chatta med en studie- och yrkesvägledare. Du gör din ansökan via Skånegy mellan 15 januari–15 februari.

Yrkesutbildningar för vuxna

Är du vuxen och folkbokförd i någon av de 11 kommuner inom Familjen Helsingborg? Då hittar du istället information om vuxenutbildningar här.

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.