Maten i våra skolrestauranger

I den kommunala förskolan och skolan får ditt barn mat lagad från grunden på fina råvaror. Vi är stolta över vår skolmat, som inte bara är väldigt god utan också består till 50 procent av ekologiska råvaror och är snäll mot klimatet.

Våra skickliga kockar lagar maten i våra skolkök med hög kvalitet och aptitretande dofter. De använder goda och hållbara råvaror i säsong och följer en näringsberäknad meny. Varje kock kan sätta sin egen prägel på maträtterna som serveras och våra elever har möjlighet att ge direkt feedback till köket om måltidsupplevelsen.

Vad blir det för mat?

Se menyn på ditt barns förskola eller skola.

I Skolmaten hittar du nästan alla av våra kommunala förskolor och skolor, Helsingborgs stads skolor.

Ett barn i kockmössa och förkläde sitter vid ett bord. Barnet håller en skiva zuccini framför varje öga. Ett barn i kockmössa och förkläde sitter vid ett bord. Barnet håller en skiva zuccini framför varje öga. Ett barn i kockmössa och förkläde sitter vid ett bord. Barnet håller en skiva zuccini framför varje öga. Ett barn i kockmössa och förkläde sitter vid ett bord. Barnet håller en skiva zuccini framför varje öga.

Vi får många matfrågor från föräldrar. Därför har vi skapat den här matboken till er!

Mat mättar i första hand hungriga magar, men är också en väg till hälsa, goda studieresultat och ett sätt att lära känna varandra och våra olika mattraditioner. När vi lär oss om vår mat lär vi oss också om vår miljö, vår historia och vårt samhälle.

En färgrik maträtt upplagd på en tallrik En färgrik maträtt upplagd på en tallrik En färgrik maträtt upplagd på en tallrik En färgrik maträtt upplagd på en tallrik

Den goda måltiden

Mat är något som ger glädje och samvaro. Mat är energi som ska räcka hela dagen så att våra barn och elever ska må bra, utvecklas och ta till sig nya kunskaper. Vi vill bidra till elevernas smakutveckling, och det gör vi genom att utmana vad du som matgäst traditionellt är van vid hemifrån.

Vi serverar en mångfald av olika smaker, konsistenser och maträtter. Vi serverar oftast två olika maträtter, för att passa så många som möjligt och säkerställa att alla kan äta sig mätta på lunchen i skolan.

Vi tar maten på mumsigt allvar!

Ett välfyllt salladsbord med många olika sorters grönsaker och salladssorter. Ett välfyllt salladsbord med många olika sorters grönsaker och salladssorter. Ett välfyllt salladsbord med många olika sorters grönsaker och salladssorter. Ett välfyllt salladsbord med många olika sorters grönsaker och salladssorter.

Den näringsriktiga måltiden

Vi säkerställer att varje måltid lever upp till skollagens krav på näringsriktighet, det gör vi genom att näringsberäkna alla maträtter. För att varje måltid ska bli näringsriktig är det viktigt att du som elev också tar av alla komponenter av måltiden.

Vi använder proteinrika livsmedel i vår matlagning, så som exempelvis baljväxter, kyckling, höna och fisk. I alla skolrestauranger möts eleverna också av ett välfyllt och varierat grönsaksbord som tillför mycket fibrer och näring om man smakar av allt.

Kockarna finns till hjälp för att visa hur en bra sammansatt måltid kan se ut.

En gulblomstrande rapsäng En gulblomstrande rapsäng En gulblomstrande rapsäng En gulblomstrande rapsäng

Den miljösmarta måltiden

Vi arbetar med att följa upp matens klimatpåverkan för att kunna servera miljömässigt hållbara måltider (1,25 CO2 ekvivalenter/kg livsmedel). Vi har kommit långt i det här arbetet och proteinskiftet har genomförts under de senaste 6-7 åren.

Vi strävar hela tiden efter att hitta nya goda och klimatsmarta råvaror så att vi successivt kan byta ut råvaror med högt klimatavtryck. Förutom att själva råvarorna ska vara så bra och klimatsmarta som möjligt måste också den färdiglagade maten hamna i magen, därför arbetar vi aktivt med att öka acceptansen för nya råvaror och smaker hos våra matgäster.

Råvarorna vi använder är i så stor utsträckning som möjligt svenskproducerade.

Kock i förskolekök lägger upp färgglada grönsaker på en liten tallrik. Kock i förskolekök lägger upp färgglada grönsaker på en liten tallrik. Kock i förskolekök lägger upp färgglada grönsaker på en liten tallrik. Kock i förskolekök lägger upp färgglada grönsaker på en liten tallrik. Kock i förskolekök lägger upp färgglada grönsaker på en liten tallrik. Kock i förskolekök lägger upp färgglada grönsaker på en liten tallrik.

Våra kockar

På de flesta av våra grundskolor och gymnasieskolor samt på två förskolor lagar kockar från måltidsservice maten. Det innebär att den alltid är näringsrik, kilmatsmart och framförallt riktigt god.

Vi har också ett härligt gäng med kockar som lagar maten direkt under rektors arbetsledning på ett antal förskolor och ett fåtal skolor.

På ungefär hälften av förskolorna finns ingen möjlighet till eget kök, de får därför maten skickad till sig från närliggande skola eller förskola som lagar maten åt dem.

Vi är alla anställda inom skol- och fritidsförvaltningen och arbetar mot gemensamma mål om ekologisk mat, klimatsmart mat och matsvinn.

Två sommarvikarier lagar mat i stora tråg och grytor på en skola i Helsingborg.

Mot klimatneutralitet 2030 genom skolmaten

Genom maten har vi en fantastisk möjlighet att lägga grunden för hälsosamma och goda matvanor hos alla våra matgäster i vår förskolor och skolor.

När du som elev njuter av din dagliga måltid i skolrestaurangen, hjälper du till att uppnå stadens mål om klimatneutralitet till 2030, eftersom skolmaten inte belastar miljön mer än nödvändigt. Genom att äta upp all mat på tallriken, bidrar du ännu mer till detta viktiga mål och minskar matsvinnet.

Vi erbjuder klimatsmarta och hållbara måltider som bidrar till minskning av växthusgasutsläpp, en ökad biologisk mångfald och ett hållbart utnyttjande av naturresurser.

Det innebär att våra menyer består av mer nyttigheter så som grönsaker, baljväxter och fullkorn och mindre av mättat fett, chark- och köttprodukter. Bra för hälsan men också för planeten!

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.