Stefan Ripa har varit god man sedan 90-talet

Stefan Ripa har varit god man sedan 1990-talet och har hjälpt hundra personer till bättre ekonomi.

Hemma hos Stefan Ripa i Viken ringer telefonen titt som tätt. Sedan han blev pensionär för ett par år sedan har han fått mer tid till sina uppdrag som god man.

– Jag har alltid jobbat med människor och mår bra av att hjälpa till, säger han.

Stefan Ripa arbetade i 25 år som enhetschef inom vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg. I slutet av 90-talet övertalade en kollega honom att ta ett uppdrag som god man.

– Det var en äldre, sjuk person som bodde med sin vuxna dotter som inte hade jobb. Jag ordnade med läkarintyg och motiverade dottern att skaffa en sysselsättning. Mycket av uppdraget som god man handlar just om att motivera den enskilde att ta tag i sin situation, säger Stefan Ripa.

Sedan dess har han hjälpt omkring 100 personer att komma på rätt köl med ekonomin. Sedan han slutade jobba har han kunnat ta fler uppdrag.

– Men man ska inte titta på antalet uppdrag utan på kvalitén. En del uppdrag kräver mycket arbete och andra mindre. Sedan har jag sagt till alla jag hjälper att de får ringa mig när som helst, men jag blir faktiskt inte nedringd för det. Och på sommaren brukar jag bjuda hit några för att grilla och det brukar de se mycket fram emot.

De som får god man har i regel någon funktionsnedsättning som gör att de inte kan hantera sin ekonomi själva. En annan grupp är ensamkommande flyktingbarn. Som god man hjälper man till med rådgivning, men den enskilde bestämmer själv hur den vill göra. Om det inte räcker kan en förvaltare utses, då får man inte ta beslut själv utan det gör förvaltaren. Stefan Ripa har uppdrag både som god man och som förvaltare.

– Det är väldigt roligt vid de tillfällen när förvaltarskap övergår i ett godmanskap. Det innebär ju att den enskilde har fått bättre kontroll över sin ekonomi. En av de första jag hjälpte hade skulder på 30 000 kronor och i dag har han över 100 000 på banken. Det känns jättebra att ha bidragit till det, säger han.

Vad är det svåraste med att vara god man?

– Ibland vill ju den jag hjälper köpa något eller göra något som kostar men det finns inga pengar. Det kan vara tufft. Då får man försöka lägga upp en plan tillsammans. Sen finns det många olika fonder och donationer att söka så det brukar jag göra för att det ska komma in lite pengar att börja med.

Hur kommer det sig att du har fortsatt med uppdragen?

– Jag tycker att det är en samhällsinsats. Sen är det väldigt givande också, jag hjälper till så lite men resultatet blir stort för den enskilde, säger Stefan Ripa.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.