Gifta sig, borgerlig vigsel

Vill ni gifta er borgerligt i Helsingborg?  Det kan ni enkelt boka själva.
En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. Ni bokar vigseln i tre steg.

Steg 1: Beställ hindersprövning och vigselintyg

För att kunna boka behöver ni ha giltig hindersprövning och vigselintyg. Hindersprövning och vigselintyg beställer ni hos Skatteverket. Handlingarna kan ta några veckor att få. Läs mer om vad ni ska tänka på innan ni bokar vigsel, till exempel hur ni beställer hindersprövning och intyg om vigsel. 

Steg 2: Boka vigsel

Ni kan gifta er i Rådhusets vigselrum på lördagar mellan klockan 12.00 och 14.00. Det går också bra att hitta en egen plats för er vigsel och enbart boka en vigselförrättare. Vigseln kan bokas in tidigast fyra månader och senast två veckor innan önskat datum.

Under en vigsel i Rådhuset kan upp till 10 personer närvara under ceremonin. Detta inkluderar vigselförrättaren, paret och de två vittnena. Vill ni ha en längre vigselceremoni med fler gäster rekommenderar vi er att skicka in en bokningsförfrågan om att boka en vigselförrättare till en plats som ni valt själva.

Ni bokar vigsel via e-tjänst. För att använda e-tjänsten borgerlig vigsel måste ni ha en e-legitimation, som exempelvis bank-ID eller mobilt bank-ID. På webbplatsen e-legitimation.se kan ni läsa mer om e-legitimation och hur ni skaffar den. 

Vigsel i Rådhuset

Ni bokar borgerlig vigsel i Rådhuset via denna e-tjänst.

När ni har bokat er vigsel skickar vi ut en bokningsbekräftelse med praktisk information, betalningsinformation samt kontaktuppgifterna till den vigselförrättare som tilldelats er.

Avgiften för vigseln återbetalas inte om ni  avbokar.

Vigsel på annan plats

Vi har möjlighet att utföra vigslar inom Hela Familjen Helsingborg (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga). Om ni vill viga er på en annan plats än Rådhuset i Helsingborg kan ni skicka in en bokningsförfrågan. Använd e-tjänsten för att boka borgerlig vigsel utanför Rådhuset.

När vi har tagit emot er bokningsförfrågan bokar vi in en vigselförrättare åt er. Därefter skickar vi en bokningsbekräftelse med praktisk information, betalningsinformation samt kontaktuppgifterna till den vigselförrättare som tilldelats er.

Om ni inte betalar via internet i samband med bokningen, sätt då in beloppet på plusgiro 13 283-7 efter att er vigselbokning har blivit bekräftad. Ange era namn och datumet för vigseln. Avgiften för vigseln återbetalas inte vid avbokning.

Tillstånd kan behövas

Om ni önskar viga er på annan plats än på Rådhuset kan ni behöva markhållarens tillåtelse. Vill ni viga er på kommunal mark, såsom stränder, bryggor eller slott kan ni behöva ansöka om upplåtelsetillstånd. Har ni frågor om markupplåtelse, går det bra att skicka ett mejl till markupplatelse@helsingborg.se.

Läs mer om att använda stadens mark.

Avgift för borgerlig vigsel

  • Om en av er eller båda är folkbokförda i Helsingborgs kommun och vill viga er inom kommungränsen, kostar det 600 kronor.
  • Om båda bor i en annan kommun kostar det 1 200 kronor.
  • Om ni väljer att gifta er utanför Helsingborgs kommun, kostar det 1 200 kronor, oavsett var ni är folkbokförda.

Steg 3: Ta med er två vittnen, hindersprövning samt vigselintyg till vigseln

När ni har fått er bokningsbekräftelse är allt färdigt inför er vigsel och ni är välkomna till Rådhuset eller till den plats ni själva valt för er vigselceremoni.

Tänk på att:

  • Ta med er giltig legitimation.
  • Ta med er hindersprövning och intyg om vigsel som ni fått från Skatteverket. Utan dokumenten kan inte vigseln genomföras.
  • Dubbelkolla så att dokumenten fortfarande är giltiga. Giltighetstiden finner ni uppe i vänstra hörnet på respektive dokument.
  • Ha med er två vittnen som är över 15 år.
  • Om ni behöver en tolk tillhandahåller ni det själva.
  • Viger ni er i Rådhuset är det är viktigt att komma i god tid. Vigslar kan vara bokade i direkt anslutning till er bokade tid. Behöver ni parkera er bil hittar ni stadens olika parkeringar via parkeringskartan. Vill ni ta bussen är det enklast att hoppa av vid hållplats: Helsingborg Sundstorget.
  • Vill ni fira med att kasta konfetti eller liknande vid Rådhuset efter er vigsel går det bra. Vi ber er då att inte använda plastbaserat material.

Har ni problem med att boka vigsel?

Går det inte att boka er vigsel via webben kan ni kontakta Helsingborg kontaktcenter. Där kan en kommunvägledare hjälpa dig.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.