Gifta sig, borgerlig vigsel

Vill ni gifta er borgerligt i Helsingborg?  Det kan vi hjälpa till med. En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. 

Ni kan snabbt och enkelt boka er vigsel via webben. För att kunna boka måste hindersprövningen vara klar. Läs mer om vad ni ska tänka på innan ni bokar vigsel, till exempel hur ni beställer hindersprövning och intyg om vigsel. Det går att boka vigsel tidigast 4 månader och senast 2 veckor innan ni gifter er.

OBS: Hindersprövning och vigselintyg ber ni om hos Skatteverket. Handlingarna kan ta några veckor att få. Läs mer på skatteverket.se.

Viktigt att komma ihåg

Skicka Intyg om hindersprövning och Intyg om vigsel till vigseladministrationen direkt när ni bokat tid för vigseln. Observera att den bokade tiden stryks om vi inte har fått de båda intygen senast onsdagen veckan innan den planerade vigseln.

Ta med legitimation till vigseln.

Boka vigsel på Rådhuset

Ni bokar borgerlig vigsel via e-tjänst. Vigseln äger rum i Rådhusets vigselrum.

För att använda e-tjänsten borgerlig vigsel måste ni ha en e-legitimation, som exempelvis bank-ID eller mobilt bank-ID. På webbplatsen e-legitimation.se kan ni läsa mer om e-legitimation och hur ni skaffar den.

Gifta sig på annan plats

Om ni vill gifta er på en annan plats kan ni göra en intresseanmälan. Gå till e-tjänsten för att boka borgerlig vigsel utanför Rådhuset.

När vi har tagit emot en intresseanmälan bokar vi upp en vigselförrättare till er. Efter det skickar vi en bokningsbekräftelse till er med all praktisk information. När det är gjort är er vigsel bokad.

Tänk på att om ni önskar viga er på annan plats än på Rådhuset kan ni behöva markhållarens tillåtelse. Vill ni viga er på kommunal mark, såsom stränder, bryggor eller slott kan ni behöva ansöka om upplåtelsetillstånd. Har ni frågor mejla till markupplatelse@helsingborg.se.

Här finns  information om att använda stadens mark.

Avgift för borgerlig vigsel

  • Om en av er eller båda är folkbokförda i Helsingborgs kommun kostar det 500 kronor.
  • Om båda bor i en annan kommun kostar det 1 000 kronor.
  • Om ni väljer att gifta er utanför Helsingborgs kommun, kostar det 1 000 kronor, oavsett var ni är folkbokförda.

Ni ska betala samtidigt som ni bokar tid för vigsel. Avgiften för vigseln återbetalas inte vid avbokning.

För att använda e-tjänsten krävs att ni betalar med kredit- eller betalkort, annars kan inte bokningen genomföras.

Om ni inte betalar via internet, sätt då in beloppet på plusgiro 13 283-7. Ange era namn och datumet för vigseln.

Har ni problem med att boka vigsel?

Kan ni inte boka er vigsel via webben kan ni ringa till Helsingborg kontaktcenter på telefon 042-10 50 00. Öppettiderna är:

  • måndag till torsdag klockan 07.00-19.00
  • fredag klockan 07.00-17.00
  • lördag klockan 10.00-15.00.

Att tänka på

Det kan vara svårt att hitta parkering i samband med vigseln. Var ute i god tid då det kan vara vigslar som är bokade i direkt anslutning till er bokade tid.
Ni kan använda Helsingborgs parkeringskarta för att se var ni kan parkera.

Läs mer om hur vigselceremonin går till i Rådhuset.

Vanliga frågor och svar om borgerlig vigsel.