Gifta sig, borgerlig vigsel

Vill ni gifta er borgerligt i Helsingborg?  Det kan ni enkelt boka själva. En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. Ni bokar vigseln i tre steg.

Steg 1: Beställ hindersprövning och vigselintyg

För att kunna boka behöver ni ha giltig hindersprövning och vigselintyg. Hindersprövning och vigselintyg beställer ni hos Skatteverket. Handlingarna kan ta några veckor att få. Läs mer om vad ni ska tänka på innan ni bokar vigsel, till exempel hur ni beställer hindersprövning och intyg om vigsel. 

Steg 2: Boka vigsel

Våra vigslar sker i Rådhusets vigselrum, men ni kan också hitta en egen plats för er vigsel. Vigseln kan bokas in tidigast fyra månader och senast två veckor innan önskat datum.

Vid vigsel i Rådhuset kan upp till 20 personer närvara under ceremonin. Detta inkluderar vigselförrättaren, paret och de två vittnena

Ni bokar vigsel via e-tjänst. För att använda e-tjänsten borgerlig vigsel måste ni ha en e-legitimation, som exempelvis bank-ID eller mobilt bank-ID. På webbplatsen e-legitimation.se kan ni läsa mer om e-legitimation och hur ni skaffar den. 

Vigsel i Rådhuset

Ni bokar borgerlig vigsel i Rådhuset via denna e-tjänst.

I samband med bokningen via e-tjänsten betalar ni vigseln. Avgiften för vigseln återbetalas inte vid avbokning. För att använda e-tjänsten krävs att ni betalar med kredit- eller betalkort.

När ni har bokat er vigsel skickar vi ut en bokningsbekräftelse med praktisk information samt kontaktuppgifterna till den vigselförrättare som tilldelats er.

Vigsel på annan plats

Om ni vill gifta er på en annan plats kan ni göra en intresseanmälan. Gå till e-tjänsten för att boka borgerlig vigsel utanför Rådhuset. 

När vi har tagit emot en intresseanmälan bokar vi en vigselförrättare åt er. När vi har bokat er vigsel skickar vi ut en bokningsbekräftelse med praktisk information samt kontaktuppgifterna till den vigselförrättare som tilldelats er.

Om ni inte betalar via internet i samband med bokningen, sätt då in beloppet på plusgiro 13 283-7 efter att er vigselbokning har blivit bekräftad. Ange era namn och datumet för vigseln. . Avgiften för vigseln återbetalas inte vid avbokning.

Tillstånd kan behövas

Om ni önskar viga er på annan plats än på Rådhuset kan ni behöva markhållarens tillåtelse. Vill ni viga er på kommunal mark, såsom stränder, bryggor eller slott kan ni behöva ansöka om upplåtelsetillstånd. Har ni frågor om markupplåtelse, går det bra att skicka ett mejl till markupplatelse@helsingborg.se.

Läs mer om att använda stadens mark.

Avgift för borgerlig vigsel

  • Om en av er eller båda är folkbokförda i Helsingborgs kommun och vill viga er inom kommungränsen, kostar det 600 kronor.
  • Om båda bor i en annan kommun kostar det 1 200 kronor.
  • Om ni väljer att gifta er utanför Helsingborgs kommun, kostar det 1 200 kronor, oavsett var ni är folkbokförda.

Steg 3: Skicka in hindersprövningen och vigselintyget till Kontaktcenter

När ni har fått er bokningsbekräftelse behöver ni skicka Intyg om hindersprövning och Intyg om vigsel till vigseladministrationen på Kontaktcenter. Observera att den bokade tiden stryks om vi inte har fått de båda intygen senast onsdagen veckan innan den planerade vigseln.

Adress:
Kontaktcenter
Stortorget 17
251 89 Helsingborg

Hindersprövning och vigselintyg ber ni om hos Skatteverket.

Har ni problem med att boka vigsel?

Går det inte att boka er vigsel via webben kan ni kontakta Helsingborg kontaktcenter. Där kan en kommunvägledare hjälpa dig.

Att tänka på

  • Ta med er giltig legitimation till er vigsel.
  • Två vittnen behöver närvara under vigselakten. Båda ska ha fyllt 15 år.
  • Var ute i god tid då det kan vara vigslar som är bokade i direkt anslutning till er bokade tid.
  • Vill ni fira med att kasta konfetti eller liknande vid Rådhuset efter er vigsel går det bra. Vi ber er då att inte använda plastbaserat material.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 - 17.00

Torsdag: 08.00 - 18.00

Fredag: 08.00 - 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Mejla

Få svar inom 24 timmar
kontaktcenter@helsingborg.se.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.