Rådhuskonst

Har du stannat till och tittat på den svarta kuben med konst på Rådhustorget? Bildmotiven har valts ut för att de på något sätt speglar Rådhusets verksamhet, både som det ser ut idag och som det gjord i det förflutna

Konstnär är Hans Ekbladh. Konsten har tidigare visats på rådhusets källarfönster. Nu är de flyttade till den svarta kuben istället.

Om rådhuskonsten

Änglamakerskan

Hilda Nilsson bodde på Bruksgatan och där mördade hon åtta fosterbarn. Hon dränkte dem i en tvättbalja och eldade sedan upp dem. Hon dömdes till döden 1917 av Helsingborgs Rådhusrätt. Domen verkställdes aldrig. Hilda satt fängslad på Landskrona citadell, där hon avled samma dag som hon skulle fått besked om att dödsdomen omvandlats till livstids fängelse. Dödsorsaken var troligtvis självmord.

Katten i stövlarna

Detta var ett bekant original i Helsingborg. En man som gick omkring i hatt och lång slängkappa. Han var alltid i behov av pengar men för stolt för att tigga. Istället uppvaktade han förbipasserande med en yvig gest, hälsade med slokhatten och sa: ”Förlåt, Hans magnificens!” Så tog han fram en pappersask ur sin kappas djupa fickor, där den tilltalade kunde lämna en gåva.

Fånge

Poliskonstapel Sigfrid Ekblad vaktar en fånge i fängelset. Ekblad var en uniformerad tungviktare på 140 kilo. Han patrullerade stadens gator och var verksam i Rådhuset under 1920- och 30-talet. Konstapeln var också en kunnig och ivrig entusiast när det gäller brevduvor och han deltog med framgång i tävlingar och utställningar.

Glaskonstnären

Historiemålaren Gustav Cederström gjorde skisserna till alla tio glasmålningarna på Rådhusets fasad mot väster och öster. Fönstren är en viktig del av Rådhusets arkitektur.

Brandkåren

Från det att Rådhuset stod klart 1867 hade Brandkåren sin verksamhet här. Lokalerna var dock inte de allra bästa. När det blev utryckning hämtades hästarna från en annan byggnad i närheten och vagnarna rullades på spångar ner för trapporna. Det var också ont om utrymme för brandredskapen. Men det centrala läget passade Brandkåren bra och de använde Rådhustorget för sina övningar.

Ringaren i Rådhuset

Sedan 1960 kan du höra klockspel tre gånger om dagen från Rådhuset. Dessutom spelas ibland klockspelskonserter vid speciella tillfällen och högtider. Läs mer om klockspelsmusiken. 

Kvinnlig rösträtt

Helsingborgs kvinnor var de första i landet att gå till valurnorna. Det skedde  lördagen den 10 september 1921. Då gick Helsingborg till andra kammarvalet och dagen därpå följde resten av landet efter.

Borgerlig vigsel

Många par väljer att gifta sig borgerligt i Rådhuset. Här finns ett särskilt vigselrum för par som vill gifta sig vid en ceremoni utan religiösa inslag.

Grundstensläggningen

Rådhusets invigningsdokument, kopior på byggnadsritningarna och en karta över staden placerades i ett dokumentskrin tillsammans med dagsaktuella tidningar samt sedlar och mynt från tiden. Skrinet lades ner i en symbolisk grundsten till eftervärlden i maj 1893.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Kontakta kommunen — en väg in

När du kontaktar oss är det kommunvägledarna på Helsingborg kontaktcenter som tar hand om dina frågor. Ditt ärende sparas och blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra. Du hittar information om hur Helsingborgs stad behandlar personuppgifter längst ner på sidan.

Helsingborgs stad i sociala medier:
Facebook
Instagram
Linkedin

Öppettider

Måndag–onsdag: 08.00 — 17.00

Torsdag: 08.00 — 18.00

Fredag: 08.00 — 17.00

Avvikande öppettider kan förekomma i samband med röda dagar, samt dag innan röd dag.

Chatta

Få svar direkt – chatta med en kommunvägledare.

Besök

Besök oss på Helsingborg Kontaktcenter på Stortorget 17.

Ring

Prata med en kommunvägledare på telefon 042-10 50 00.