Flaggning på Rådhuset och vid Stortorget

Helsingborgs stad flaggar på Rådhuset och på Stortorget vid Stenbocksstatyn. Här kan du läsa när vi flaggar och varför.

All flaggning ska godkännas av kommunfullmäktiges ordförande.

Då flaggar vi på Rådhuset

På Rådhuset flaggar vi på allmänna flaggdagar.

På Rådhuset flaggar vi också på:

  • de nordiska ländernas nationaldagar: Norges 17 maj, Danmarks 5 juni, Islands 17 juni och Finlands 6 december. Landets flagga hissas på Rådhusets södra sida.
  • stadens födelsedag den 21 maj.
  • Internationella kvinnodagen den 8 mars.
  • Europadagen den 9 maj. EU-flaggan hissas på Rådhusets södra sida.

På begravningsdagen för Helsingborgsmedaljörer halas Sveriges flagga på halv stång. Stadens vapenflagga hissas då på Rådhusets södra sida. Läs om Helsingborgsmedaljen.

Då flaggar vi vid Stenbocksstatyn

Det finns tre flaggstänger vid Stenbocksstatyn på Stortorget. Under sommartid flaggar vi dagligen med Helsingborgs stads vapenflagga, med Luggude härads flagga och med den skånska flaggan. Dessa flaggor behöver inte halas på kvällen. Vintertid använder vi vimplar.

Vid Stenbocksstatyn har vi möjlighet att sätta upp ytterligare två flaggstänger. Vi hissar flaggor på alla fem flaggstänger vid Nordiska Föreningens ”Bokens dag” i november och vid stora evenemang.

När Rådhuset får besök av till exempel ambassadörer och delegationer från andra länder hissar vi det besökande landets flagga, Sveriges flagga och stadens vapenflagga.

När vi får besök av ett kryssningsfartyg hissar vi flaggan för det land som rederiet kommer ifrån. På Helsingborgs hamns webbplats kan du läsa vilka kryssningsrederier och fartyg som planerar att besöka Helsingborg.

Övriga tillfällen när staden hissar flaggan

  • Vid hemmamatcher för lag i högsta serien (elit/högsta serier inom respektive specialistförbund godkända av Riksidrottsförbundet) hissar vi föreningens flagga om föreningen så önskar.
  • När företag/kongresser kommer till Rådhuset hissar vi deras flagga. Företaget/kongressen ansvarar själv för att flaggan finns tillgänglig på Rådhuset.
  • Vi flaggar vid de nationella minoriteternas nationaldagar/årliga högtidsdagar för de minoritetsgrupper som så önskar. Läs om nationella minoriteter.
  • På internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi (IDAHOT) den 17 maj hissar staden  regnbågsflaggan tillsammans med Sveriges flagga och stadens flagga.

question_answer Fick du hjälp av informationen på sidan?